ekonstrukcja Rogala Marcińskiego to mój autorski przepis na deser łączący poznańską tradycję Rogali Marcińskich z białym makiem ze śląskimi makówkami. Stworzyłem go specjalnie na zwieńczenie kolacji, którą wraz z szefową kuchni Katarzyną Soczyńską podaliśmy naszym Gościom w ramach wydarzenia Gęsina na Świętego Marcina . W deserze tym postanowiłem rozebrać rogala na czynniki pierwsze i nadać mu nowoczesną formę, inspirując się tradycyjnym
Food Squareczymś się kojarzy, coś znaczy. Eve poznajemy zawsze pośrednio, poprzez postacie, które mają z nią coś wspólnego. Jest postacią drugoplanową w historiach jej krewnych i znajomych, dzieckiem, podlotkiem, szefową kuchni, która rozkręca swój własny klub kolacyjny. Co podaje gościom? Łopatkę wieprzową, która jest wspomnieniem ze wczesnego dzieciństwa, sandacza, którego jadła na pierwszej radce i danie z kukurydzy, którym zabłysła
Ugotowane pozamiataneNiebo w gębie" to film biograficzny w reżyserii Christiana Vincenta, który przedstawia historię Hortense Laborie (postaci opartej na pamiętnikach Danièle Delpeuch), osobistej szefowej kuchni Prezydenta Francji François Mitteranda. Zajrzyjmy do kuchni Pałacu Elizejskiego! Artykuł NIEBO W GĘBIE – ROZMOWY O JEDZENIU I POLITYCE pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEnasłuchaliśmy się o ich pysznym jedzeniu - zresztą naszą relację możecie poczytać TU ! Teraz Yellow Dog przeszedł metamorfozę i zamienił się w Ramen Girl of Yellow Dog . Właścicielką i szefową kuchni jest Luiza Trisno, którą z pewnością pamiętacie z Top Chefa. Kiedy jechaliśmy teraz do Krakowa, chcieliśmy zostawić bagaże w hotelu i iść na coś co postawi nas na nogi
Plate of Joyniedzielę na śniadanie nie było jak zwykle jajecznicy . Szefowa kuchni się zbuntowała i zrobiła naleśniki ! Żarłoczek, zatwardziały wielbiciel jajówy o poranku, był zachwycony. I weź tu, kobieto, zrozum faceta... Na taką zmianę trochę napuściły mnie koleżanki blogerki a pomysł podrzuciły w ramach cotygodniowej akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis pochodzi z książki Martine Lizambard "Naleśniki słodkie, słone i pikantne
Smaczna Pyzamogłam znaleźć i sądziłam zawsze, że głównie to z tego powodu, zupa nie smakuje jak ta podawana przez górali. Tym razem postanowiłam dotrzeć do sedna sprawy i odkryłam, że szefowa kuchni dodaje do kwaśnicy ziarna kopru włoskiego, było to dla mnie zaskoczeniem, ale powiem Wam że to był ten sekretny składnik i po jego dodaniu zupa nabiera niesamowitego smaku! Polecam
SMYKWKUCHNImuffinki chodziły za mną od kiedy zobaczyłam je na blogu u Szefowej w swojej kuchni . Uwielbiam wypieki z dodatkiem siekanych jabłek, bo nadają one ciastu niezwykłej wilgotności. Tu dodatkowo mamy posiekane krówki, które nadają słodyczy oraz wspaniałą chrupiącą kruszonkę. Całość wyszła na prawdę pyszna - muffinki są w sam raz słodkie, wilgotne, a dzięki kruszonce nie trzeba ich już ozdabiać(...)Ciasto przełożyć do silikonowych foremek (lub do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami) do 2/3 wysokości, obficie posypać kruszonką i piec ok 25 min w 200*C. Inspiracja: Szefowa w swojej kuchni
Kto ugości moich gości?Szukałam idealnego przepisu na bułki do kebaba i udało się. Skorzystałam z przepisu z bloga Szefowa w swojej kuchni . Jedynie zmieniłam drożdże na suche, ponieważ akurat takie miałam w domu
W kuchni u Monikidzięki wiedzy, którą zdobyliśmy – tej teoretycznej, jak i praktycznej – mogliśmy z większą świadomością w nich uczestniczyć. Gastrónoma, bo tak nazywają się targi, to ogromne wydarzenie w Walencji. Szefowe i szefowie kuchni z największych i najlepszych restauracji w mieście, ale także z całej Hiszpanii, przyjeżdżają, aby wykładać sztukę kulinarną. Organizowane są pokazy, wykłady i warsztaty o tematyce kuchennej. Każdy gość
Gotuj po hiszpańskuJuż nie raz przygotowywałam domowe pizze, czy hamburgery. Za to kebab zrobiłam po raz pierwszy. Muszę podziękować Szefowej w swojej kuchni, bo to u niej znalazłam przepis na bułki. Z pewnością bez nich, nie doszłoby do skutku wykonanie kebaba w domu;) TUTAJ przepis na mięso do kebaba. 600 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka
Smaki Na Talerzuprzygotować od razu na dwa dni lub dla większej ilości osób, na przykład na niedzielny obiad, myślę że posmakuje każdemu :) Składniki na ok. 4-5 porcji: (Inspiracja: " Szefowa w swojej kuchni ") 1 kg karkówki 2 duże cebule ok. 0,5 szklanki ostrego keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ostrej musztardy np. sarepskiej 1 duży ząbek czosnku 2 łyżeczki słodkiej
Simply FoodPowiem szczerze, że kaszy jaglanej raczej nie lubię, trochę mi nie smakuje, ale gdy znalazłam ten przepis na blogu Szefowa w swojej kuchni postanowiłam zrobić kolejne podejście do tej kaszy. Danie wyszło naprawdę pyszne, a specyficznego smaku kaszy jaglanej wcale nie czuć. Polecam to danie, a ja na pewno jeszcze nie raz je zrobię
Ewusiowe Smakiproste do zrobienia bułeczki do hamburgerów, choć w zupełności do zwykłych kanapek mogą być. Przepis bardzo prosty, wystarczy wszystko wyrobić i odstawić. Przepis znalazłam na blogu Szefowa w swojej kuchni . Składniki: 680 g mąki pszennej 200 ml wody 200 ml mleka łyżeczka cukru 7 g suchych drożdży 2 łyżki masła szczypta soli 1 jajko sezam do posypania Masło
Ewusiowe SmakiPolecam przygotować dzień wcześniej, bo jest to jedno z tych ciast, które z dnia na dzień są coraz lepsze :) *na wierzch można zamiast masy wyłożyć ubitą śmietankę Inspiracja: Szefowa w swojej kuchni
Kto ugości moich gości?DOMOWA LUKS SZEFOWA od lutego pojawi się na moim blogu. Kim ona jest? Domowa Luks Szefowa potrafi ogarnąć dom i sprawić, że wszyscy są w nim
Wiszniówka