strategiczne na Morzu Śródziemnym położenie, Malta przez wieki przechodziła z rąk na rąk, zaś największe piętno na jej kulturze zostawili Włosi, Brytyjczycy oraz Arabowie z Północnej Afryki. We współczesnej kuchni maltańskiej możemy odnaleźć wpływy wszystkich wymienionych, dlatego odwiedzający wyspy nie będą mieli np. problemów z zamówieniem angielskiego śniadania, czy ryby z frytkami fish & chips , zaś w porze kolacji(...)pomidorami, rozmarynem i czosnkiem. Mają również swoje własne dania z makaronem. Mój dzisiejszy przepis pochodzi z wyspy Gozo. Danie to zostało przygotowane w programie dla Roberta Makłowicza przez szefową kuchni miejscowej restauracji. Oglądając program, szybko zanotowałam sobie składniki, jednak ich proporcje musiałam ustalić sama. I tak oto udało mi się stworzyć niezwykle aromatyczny sos do makaronu na bazie suszonych
Chilli Czosnek i Oliwaorganizm, dodadzą siły albo po prostu urozmaicą posiłek. Szybkie w przygotowaniu, tylko z naturalnych składników i bardzo pięknie zaprezentowane przez Fern Green – stylistkę jedzenia, autorkę książek kulinarnych i doświadczoną szefową kuchni. Napary są b analnie proste w przygotowaniu ,a ich dobroczynne właściwości nieocenione! Napar granat z kardamonem dla 1 osoby, zaparzanie 5 minut. Składniki: -5 cm skórki pomarańczowej -pół małego
Z Kuchni Do Kuchninaszym blogu pokazywaliśmy Wam już kilka uniwersalnych patentów na to, jak zabrać się za planowanie posiłków i przygotowywanie menu na tydzień , jak robić zakupy i podczas jednej sesji w kuchni przyrządzić posiłki na kilka dni . Jeśli jeszcze tego nie czytaliście – zróbcie to koniecznie! Te porady bardzo Wam się przydadzą, jeśli na poważnie myślicie o planowaniu posiłków. Jak planować posiłki(...)zacząć? Zapraszamy do lektury. Brytyjski pomysł na planowanie posiłków Nasza przygoda z planowaniem posiłków zaczęła się kilka lat temu, kiedy obejrzeliśmy w BBC Food program Allegry McEvedy, brytyjskiej szefowej kuchni, autorki książki „ Economy gastronomy: Eat Better and Spend Less ”, o niesamowitym życiorysie, w którym (tak jak w książce) uczyła Brytyjczyków robienia rozsądnych zakupów z listą i planowania jedzenia na cały
Niedzielny kucharznaszym blogu pokazywaliśmy Wam już kilka uniwersalnych patentów na to, jak zabrać się za planowanie posiłków i przygotowywanie menu na tydzień , jak robić zakupy i podczas jednej sesji w kuchni przyrządzić posiłki na kilka dni . Jeśli jeszcze tego nie czytaliście – zróbcie to koniecznie! Te porady bardzo Wam się przydadzą, jeśli na poważnie myślicie o planowaniu posiłków. Jak planować posiłki(...)zacząć? Zapraszamy do lektury. Brytyjski pomysł na planowanie posiłków Nasza przygoda z planowaniem posiłków zaczęła się kilka lat temu, kiedy obejrzeliśmy w BBC Food program Allegry McEvedy, brytyjskiej szefowej kuchni, autorki książki „ Economy gastronomy: Eat Better and Spend Less ”, o niesamowitym życiorysie, w którym (tak jak w książce) uczyła Brytyjczyków robienia rozsądnych zakupów z listą i planowania jedzenia na cały
Niedzielny kucharzKwaśnica z Dynowa - kuchnia podkarpacka Zupa z suszonych grzybów to w wielu podkarpackich domach pierwsze i obowiązkowe danie wigilijnej wieczerzy. Jest to postne danie, zwykle przygotowane z niewielkiej ilości składników. Wywar z ugotowanych grzybów zakwasza się zakwasem na biały barszcz lub kwasem z kiszonej kapusty. Do zupy dodaje się kaszę lub makaron. Na północy regionu zwykle podaje się(...)który gotuje się z kaszą jęczmienną i kwasem odciśniętym z kiszonej kapusty. Nazwa zupy odzwierciedla jej intensywny kwaśny smak. Przepis na kwaśnicę w serwisie nowiny24.pl podała Pani Teresa Ferenc, szefowa kuchni z karczmy Wacławówka w Rzeszowie. Zupa tradycyjnie gości na wigilijnych stołach w Dynowie i Harcie, ale też chętnie spożywana jest w tym regionie jesienią. Kwaśnica z Dynowa - kuchnia podkarpacka
Trzeci talerzogrom. Kawiarnia przeniosła się końcem września do lokalu obok, zyskując dużo więcej miejsc siedzących, ale również dużą przestrzeń w piwnicach, gdzie znajduje się zaplecze kuchenne. To właśnie o kuchni będzie ten wpis, ponieważ jest to tak naprawdę obecnie jedyne mi znane miejsce na Podhalu, w którym można zjeść wegańsko, a w dodatku świeżo i smacznie! Dla części wege osób KsiążKAwiarnia(...)środku znajdziemy tofu marynowane na miejscu w „tajemnej marynacie” oraz smaczny i łagodny ajwar. Z tego co się dowiadywałem, większość rzeczy jest robiona na miejscu przez wegańską szefową kuchni. Jak można zauważyć (zasmakować) – wychodzi to naprawdę dobrze. Miejsce zawsze po drodze Jadąc do najpopularniejszych turystycznych miejscowości, na pewno przejedziesz przez Nowy Targ. Warto więc zboczyć z drogi
Blendmankochaną nauczycielkę języka hiszpańskiego w Krakowie, Maylen <3 Projekt Gotuj po hiszpańsku ( Cocina en español ) to nie tylko gotowanie z hiszpańskich przepisów w obcym języku/porozumiewanie się na kuchni, w innym kraju, klimacie, ale też przede wszystkim wspaniali ludzie. Przyjechałem tutaj z dziesiątką niesamowitych, pozytywnych, pięknych ludzi , którzy również biorą udział w tym słonecznym projekcie. Do momentu pojawienia się(...)spełnienia jednego z moich zawodowych marzeń – pracy w restauracji z gwiazdka Michelin. Podczas projektu poznałem niesamowitą mentorkę Marie José w której zakochałem się technicznie. Właściwie to María José, szefowa kuchni a oprócz tego profesjonalny pedagog, która w moim wieku miała własną restaurację. Chef z ogromnym bagażem doświadczeń i wniosków natury gastronomicznej. Kobieta o ogromnym sercu i wielkich pokładach pozytywnej
Gotuj po hiszpańskukochaną nauczycielkę języka hiszpańskiego w Krakowie, Maylen <3 Projekt Gotuj po hiszpańsku ( Cocina en español ) to nie tylko gotowanie z hiszpańskich przepisów w obcym języku/porozumiewanie się na kuchni, w innym kraju, klimacie, ale też przede wszystkim wspaniali ludzie. Przyjechałem tutaj z dziesiątką niesamowitych, pozytywnych, pięknych ludzi , którzy również biorą udział w tym słonecznym projekcie. Do momentu pojawienia się(...)spełnienia jednego z moich zawodowych marzeń – pracy w restauracji z gwiazdka Michelin. Podczas projektu poznałem niesamowitą mentorkę Marie José w której zakochałem się technicznie. Właściwie to María José, szefowa kuchni a oprócz tego profesjonalny pedagog, która w moim wieku miała własną restaurację. Chef z ogromnym bagażem doświadczeń i wniosków natury gastronomicznej. Kobieta o ogromnym sercu i wielkich pokładach pozytywnej
Gotuj po hiszpańskutaaaaaaki przystojny hehehe. Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi – „Jerozolima” – język polski Duet Ottolenghi&Tamimi udowadnia, że Arabowie i Żydzi mogą żyć w zgodzie i mogą robić smaczną kuchnię. Jerozolima dwóch światów, pełna smaków, przyjaźni między ludźmi i małej wojny o hummus. Podobieństwa i różnice. Małe antagonizmy, które kończą się przy wspólnym stole. Fajna energia i radość bijąca(...)powieść z jedzeniem w tle, dodajcie do tego piękne, stare zdjęcia, niesamowitą historię rodziny Vaho i macie lekturę na zimowe wieczory. Olia Hercules – Mamuszka – język polski Olia to szefowa kuchni, mieszkająca w Londynie Ukrainka. Kobieta o pięknym uśmiechu i wielkim talencie kulinarnym. „Mamuszka” to zbiór przepisów jej mamy i babci. Opowieść o tradycjach rodzinnych, potrawach i smakach dzieciństwa. Tradycyjne przepisy
ladykitchendobry pomysł, bo ja jak planuję coś kupić to dużą uwagę zwracam też na opinie o produkcie. Tak więc zaczynamy! Dziś na tapetę rzucam produkt, który jest w mojej kuchni od 4 lat. Ostrzałka do noży Roll Sharp firmy FISKARS. Z tym przedmiotem wiąże się dość zabawna historia, bo dostałam ją na Mikołaja, wtedy nie ucieszyła mnie, bo spodziewałam się(...)ostry. Świetnie sobie radzi z małymi nożykami do warzyw, takimi tanimi za 2,50 zł i moim cięższym sprzętem takim jak tasak, czy mój ogromny nóż szefa, znaczy się szefowej kuchni, o grubym i masywnym ostrzu. Inne również ostrzy z powodzeniem. W internecie znalazłam ceny od 23 - 29 zł i uważam, że to jest bardzo dobrze wydane
Blondynka Gotujeprzystojny… hehehe. Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi – „Jerozolima” – język polski Duet Ottolenghi&Tamimi udowadnia, że Arabowie i Żydzi mogą żyć w zgodzie i mogą robić smaczną kuchnię. Jerozolima dwóch światów – pełna smaków, przyjaźni między ludźmi i małej wojny o hummus. Podobieństwa i różnice. Małe antagonizmy, które kończą się przy wspólnym stole. Fajna energia i radość bijąca(...)jedzeniem w tle, dodajcie do tego piękne, stare zdjęcia, niesamowitą historię rodziny Vaho i macie lekturę na zimowe wieczory. Olia Hercules -„Mamuszka” – język polski Olia to szefowa kuchni, mieszkająca w Londynie Ukrainka. Kobieta o pięknym uśmiechu i wielkim talencie kulinarnym. „Mamuszka” to zbiór przepisów jej mamy i babci. Opowieść o tradycjach rodzinnych, potrawach i smakach dzieciństwa. Tradycyjne
ladykitchennatką pietruszki. Ryba w oliwie aromatyzowanej pomarańczą i anyżem Czy można zrobić wykwintne danie w mikrofalówce w 3 minuty? Na warsztatach gotowania z andaluzyjskimi oliwami extra virgin z szefowa kuchni z Sewilli, Amelią Gómez okazało się, że tak. Będzie pysznie, bardzo proste w przygotowaniu, ale trzeba mieć trochę czasu, żeby ryba poleżała w oliwie i nie będzie bardzo tanio
Ugotowane pozamiataneGulasz warzywny z białą fasolą według przepisu Hiszpańskiej szefowej kuchni Amelii Gómez, właścicielki Travel & Cuisine. Gulasz przygotowany podczas warsztatów w Ambasadzie Hiszpanii, zorganizowanych przez Agencję Promocji Regionu Andaluzji Extenda . 2 ziemniaki, 2 marchewki, ćwiartka dyni piżmowej butternut, 1 biała rzepa, 1 biała cebula drobno posiekana, 1 ząbek czosnku, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej, sól
królestwo garówatrakcje, których nie będę tutaj opisywać. Nie chcę Wam psuć niespodzianki. Na koniec łagodnie przyzwyczajono nasze oczy do światła i w końcu mogliśmy dowiedzieć się co właśnie zjedliśmy. Szefowa kuchni pokazywała nam każde danie i tłumaczyła co tam było. Nie powiem Wam co jadłam, zdradzę tylko że całkiem nieźle poradziłam sobie z odgadnięciem składników tylko na podstawie smaku i tekstury
karmelowyNigdy wcześniej nie jadłam tej zupy ani o niej nie słyszałam. Dopiero będąc w tym roku na sylwestrze u znajomej szefowej kuchni miałam okazję spróbować zupy pod tajemniczą nazwą Biełucha. Z jej rąk ta zupa to majstersztyk. I tak nam zasmakowała że postanowiłam zrobić ją sama w domu. W necie przepisów prawie na nią nie ma, więc opierałam się
Bernika - moj kulinarny pamietnik