szaszłyki - 3186 przepisów (strona:148/213)

MARMURKOWA BABKA Z JAGODAMI 161

dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao. W formie układamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Każdą warstwę jasnego ciasta posypujemy jagodami. Wyrównujemy ciasto w formie, patyczkiem do szaszłyków delikatnie mieszamy ciasto, aby powstał wzorek. Pieczemy ok. 45-50 min w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

słodki bratek
Przekładaniec ze schabu i indyka 230

nadziewać. Tak przygotowane mięso polewamy oliwą, dodajemy paprykę w proszku, kurkumę, sól i pieprz. Można również użyć gotowej mieszanki przypraw do mięs. Na wcześniej namoczone patyczki do szaszłyków (wtedy nam się nie będą przypalały) nadziewamy oliwkę, a nstępnie plastej szynki długodojrzewającej (może to być szynka parmeńska, szwardzwaldzka, lub im podobne). Szynkę nadziewamy na brzegu, by można było przekładać kolejne warstwy

MarcinChef
Puszyste babeczki podwójnie cytrynowe 224

rondelku umieszczamy sok z cytryny, rum oraz cukier cytrynowy, oraz cukier. Gotujemy kilka minut, aż cukier się roztopi i wszystkie składniki utworzą gesty syrop. Babeczki nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków (dość gęsto) i nasączamy syropem. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego

DefinicjaSmaku
JADŁOSPIS PIERWSZY DZIEŃ DIETY 1500 KCAL 136

nadzieję ,że to ułatwi Wam odchudzanie i komponowanie posiłków.Zapraszam!. 1 ŚNIADANIE 350 KCAL. -kanapka z owocami 2 ŚNIADANIE 156 KCAL -chrupkie pieczywo z serem Obiad 548 KCAL - Drobiowe szaszłyki z ziemniakami Podwieczorek 139 KCAL -Tost z dżemem niskosłodzonym Kolacja 331 kcal. - Sałatka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Babka Cytrynowa Lukrowana 243

papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 45 minutach – i nadal piec dzięki przykryciu bardziej nie powinna zbrązowieć. Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona. Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia – zimną babkę udekoruję lukrem lub polewą czekoladową, można również oprószyć

Uwaga Babcia Gotuje
Mazurek czekoladowy 206

Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki jak ja czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto nie jest surowe za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, parzymy kawę na poncz i odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt przekrawamy na pół, żeby otrzymać dwa cienkie spody. Nakrapiamy pierwszy z nich ponczem (jeśli ciasto będą

Ciastkozercy
Mazurek 162

Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki jak ja czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto nie jest surowe za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, część malin miksujemy na puder w blenderze lub młynku do kawy. Biszkopt przekrawamy na pół, żeby otrzymać dwa cienkie spody. Nakrapiamy pierwszy z nich wodą

Ciastkozercy
Ciasteczkowe lizaki z siemieniem lnianym. 136

łyżka cukru pudru (można więcej) 1 jajko 1 żółtko 10 dag masła pół słoiczka powidła śliwkowego Dodatkowo; około pół tabliczki białej czekolady około pół szklanki siemienia lnianego patyczki do szaszłyków Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie zawijamy w folie i wkładamy na około pół godziny do lodówki.  Po tym czasie wałkujemy na placek grubości

Radość kipiąca uśmiechem.
Gulasz pieczony. Pieczone mięso a'la gulasz z piekarnika. 171

przyznaje całkowita rację tytuł idealnie tu pasuje. Mięciutkie mięso, doskonale upieczone w towarzystw boczku, cebuli, papryk, pieczarek, dosłownie rozpływa się w ustach. W smaku przypomina trochę gulasz pieczony, trochę szaszłyki z piekarnika. Składników wydaje się być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia się kurczy. Podana porcja u mnie wystarczyła na dwa dni obiadów dla trzech osób. W pierwszy dzień

Kuchnia z widokiem na ogród
Wielkanocna Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 234

możemy nakryć babkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia i nadal piec. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy babka jest upieczona to możemy wbić patyczek w babkę (wykałaczkę , patyczek od szaszłyka) i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona . Przed wyjęciem babki z foremki odstawiam ją na 2 – 3 minuty do przestudzenia, następnie wybijam babkę z foremki. Dekorowanie

Uwaga Babcia Gotuje
Klops jajeczny z polędwicą, marchewką i szczypiorkiem. 153

kostkę polędwicę, marchewkę i posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masę jajeczną przelać do foremki. Piec w temperaturze 180 stopni około 35minut, jeśli po włożeniu patyczka do szaszłyków będzie on suchy to znaczy że klops jest dobrze upieczony. Podawać z sosem chrzanowym lub ketchupem.   Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Śliwki w czekoladzie z marcepanem 125

można kulkę marcepanu obłożyć dwoma kawałkami śliwek i docisnąć w dłoni) Czekoladę gorzką  rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej.  Śliwki nadziane pomarańczowym marcepanem nadziewamy na patyczek do szaszłyków albo wykałaczkę i maczamy w rozpuszczonej czekoladzie obtaczając z każdej strony śliwki.  Odkładamy na kratkę cukierniczą do stężenia czekolady

Bon appetit mon amie
KÖFTE, czyli kotleciki wołowe 176

ręką przez minutę i formować owalne kotleciki ugniatając lekko na płasko. Na patelnię wlać oliwę i smażyć z obu stron. Na przyjęcie koktajlowe można kotleciki nabić na patyczki tworząc szaszłyki. Artykuł KÖFTE, czyli kotleciki wołowe pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Świąteczna szynka peklowana - pieczona z zieloną gałązką 153

choinki 500ml wody gotujemy z 3 liśćmi laurowymi, 2 ziarnami ziela angielskiego i łyżeczką pieprzu ziarnistego. Wywar studzimy, rozpuszczamy w nim sól do peklowania. Mięso gęsto nakłuwamy szpilką do szaszłyków. Umieszczamy je w naczyniu ceramicznym, zalewamy wywarem i przykrywamy - tak, by powietrze swobodnie dochodziło. Naczynie wstawiamy do lodówki na dolną półkę, codziennie obracamy mięso.  Po pięciu dniach peklowania wyjmujemy

Gotowanie i blogowanie
Peklowany schab paprykowy nadziewany śliwką i żurawiną 158

liście laurowe 2 ziela angielskie 3 łyżki miodu 1 łyżka musztardy 3 łyżki papryki słodkiej garść żurawiny suszonej garść śliwek suszonych 500ml wody Schab gęsto nakłuwamy szpikulcem do szaszłyków, wsadzamy go do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego. 500ml wody gotujemy z 3 łyżkami papryki słodkiej, łyżeczką papryki ostrej, liściem laurowym i zielem angielskim. Wystudzony wywar mieszamy z solą do peklowania, zalewamy

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania