szaszłyki - 3147 przepisów (strona:140/210)

Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2947

ostatnie 5 minut, dla lekkiego przyrumienienia, warto włączyć termoobieg – ale nie jest to absolutnie konieczne. My zjedliśmy je razem z pysznym sosem, którego trochę pod ziemniakami zostaje, do greckich szaszłyków souvlaki . Jako ‘surówkę’ koniecznie spróbujcie do tego zestawu mojego gęstego, przepysznego i niesamowicie świeżego tzatziki . Idealne będą do wszystkich smażonych, gotowanych lub pieczonych białych ryb (pstrąg, dorsz, dorada, labraks

Karo in the Kitchen
Pączki, pączusie szybkie w robieniu, smaczne w jedzeniu. 145

waniliowego łyżka soku z cytryny  łyżka spirytusu  łyżeczka sody 0,5 łyżeczki proszku  szczypta soli Oraz: tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki cukier puder 2 patyczki do szaszłyków  Nastawiamy tłuszcz, aby się grzał. Serek, jajka, cukier i resztę mokrych składników, mieszamy razem za pomocą miotełki. Wiadomo po co jest spirytus ( można zastąpić octem), aby nie chłonęły tłuszczu

Dieta moja pasja
Bułki pszenne klasyczne 145

delikatnie obsypać mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy bułki wyrosną, zrobić w każdej ,,przedziałek''. Można do tego celu użyć na przykład patyczka do szaszłyków. Obsypać go mąką i przycisnąć nim środek bułki prawie do samego końca. Bułki pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. W czasie ostatniego wyrastania bułek, piekarnik nagrzać do temperatury

kuchnia doski
Faworki z krupczatką 193

ponieważ będzie nam zbyt szybko przypalał faworki.  Na rozgrzany tłuszcz delikatnie kłaść uformowane faworki (żeby zachować kształt). Smażyć z obu stron na złoty kolor (polecam drewniany patyczek do szaszłyków, żeby je przewracać). Następnie wyjąć z tłuszczu i osączyć na papierowym ręczniku. Gdy już ostygną, oprószyć je cukrem pudrem. Źródło: bakeandtaste   drukuj przepis

Świat Ciasta
Szaszłyki wieprzowe w marynacie musztardowej z papryką i cebulą. 155

olej wymieszać razem z mięsem. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Cebulę kroimy na ćwiartki i rozdzielamy warstwy. Paprykę kroimy w kostkę 3x3 cm. Nabijamy na patyczki do szaszłyków: mięso, papryka czerwona, cebula, mięso, papryka żółta, cebula itd. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinkę. Smacznego

Magia jedzenia.
Koreczki z kiełbaską 147

sposoby , oraz świetna zabawa dla całej rodziny .  Składniki  słoik pieczarek marynowanych  słoik oliwek zielonych  twardy ser żółty  cienka kiełbasa ( według uznania ) długie wykałaczki do szaszłyków  pół cebuli  parę ziarenek czarnego pieprzu  Wykonanie  Wszystkie składniki przekładam do miseczek , kiełbasę cienką kroję na 3 cm , ser żółty kroję w średnią kostkę , i zaczynamy

Mój Smak
Wielkanocne inspiracje czyli nie marnujemy - szaszłyk dog 185

Druga sprawa. Święta sprzyjają podróżom. Ja podczas jednej z moich wielu podróży musiałem oczywiście napoić mojego rumaka na stacji benzynowej i tam zobaczyłem nowy rodzaj hot doga. Zrobiony z szaszłyka przygotowanego z kiełbas. Niezależnie od tego jakie kto ma upodobania kulinarne to kiełbasy najczęściej jada, ponieważ surowce, z których są wykonane zadowolą najwybredniejszych. Niezależnie od tego jakimi kryteriami się posługujemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Kryzysowa wigilia 154

surówka Kiszonki są dobre na trawienie, a w sytuacji, w której ludziom zdarza się trafić do lekarza z przejedzenia, to mogą się przydać. Składniki: - ogórki kiszone - jabłko - patyk do szaszłyka Wykonanie: Jabłko kroimy na pół a ogórki na plasterki wzdłuż. Wkładamy patyk w połówkę jabłka używając go jako podstawkę i nadziewamy na niego plasterki ogórka na przemian, żeby wyglądało

Kryzysowa Książka Kucharska
"Lizaki" z kurczaka w maśle orzechowym 138

Kurczaka włożyć do marynaty, wymieszać, aby masa dokładnie pokryła mięso. Miskę z mięsem zawinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut.  Mięso nadziewać wzdłuż na patyczki do szaszłyków i grillować po kilka minut z każdej strony. Można to robić na tradycyjnym grillu lub grillu elektrycznym w domu. Można też upiec je w piekarniku pod górna grzałką.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
schab pieczony nadziany morelą 148

łyża mąki ok. 125 ml wody wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowy. Następnie wzdłuż, przez środek wąskim, długim nożem robimy otwór, który nadziewamy morelami. Końce spinamy patyczkami do szaszłyków. Całość oprószamy solą oraz pieprzem, opcjonalnie papryką, polewamy olejem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Obkładamy pokrojoną w piórka cebulą oraz pokrojonym drobno czosnkiem. Pozostawiamy w chłodnym miejscy na ok. 12 godz

Domowy Smak Jedzenia
Zakręcone ziemniaki z przyprawami 485

Zakręcone ziemniaki polecają się na imprezy ze znajomymi!. Składniki: - 10 średnich ziemniaków - 1/2 szklanki oliwy lub oleju rzepakowego - papryka słodka lub ostra, najlepiej wędzona - majeranek - tymianek - sól - patyczki do szaszłyków Sos czosnkowy: - szklanka jogurtu naturalnego - 5 ząbków czosnku - średni ogórek - cukier - sól - pieprz Przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . 1. Ziemniaki myjemy, osuszamy i zostawiamy w mundurkach. Nabijamy w całości

Apetyczna babeczka
Co zrobić, aby marynata dostała się do środka marynowanego mięsa. 137

marynata dostała się do marynowanego mięsa należy przed włożeniem go do marynaty nakłuć kilka razy każdy kawałek mięsa np. za pomocą patyczka do szaszłyków. Teraz marynata dostanie się do środka mięsa i nasze szynki, boczki czy schaby będą smaczne i różowe w środku.  T utaj znajdz iesz wiele innych porad kulinarnych i nie tylko Dobre Rady

Przepisy i porady kulinarne
Leśna Inka 182

suszonego imbiru w kawałku 4-5 ziaren suszonego jałowca Duża szczypta mielonego kardamonu 60 ml likieru kawowego Choinki z białej czekolady: 2 paski białej czekolady Patyczki do lizaków lub szaszłyków Posypka cukrowa Choineczki z opłatka Bita śmietana do dekoracji Jak przygotować ?    Choinki z białej czekolady: Czekoladę łamiemy na kawałki rozpuszczamy na płynną w kąpieli wodnej, z pergaminu robimy

Wanilia i Kardamon