szaszłyki - 3147 przepisów (strona:137/210)

Sos kokosowo-orzechowy idealny na grilla 234

jedynie gdy są ciepłe dni. A ich jest coraz więcej! Dzisiaj podaję przepis na orzechowy sos do mięs – grillowanych skrzydełek, karkówki, kiełbaski lub w wersji wegetariańskiej do warzywnych szaszłyków i ryb. Jego smak jest lekko słodki, kokosowy, ale nadal pozostaje wytrawny. Jestem bardzo ciekawa czy przypadnie Wam do gustu. Sos kokosowo-orzechowy porcja dla około 6 osób Składniki

Jaglusia
Taszka - Petiscos, vinho i śpiew 125

Taszkę koniecznie odwiedzić! To prawdziwa Portugalia w sercu miasta! * Wnętrze Taszki. Wnętrze Taszki. Tost z tuńczyka z krem z awokado, sezamem, rzodkiewką i olejem z chili. Carpaccio z kaczki. Szaszłyki ze schabu w słodkim sosie, pikle. Krokiety z bacalhau (dorsza). Ośmiornica aguachile z awokado, piklami z szalotki, ogórkiem i olejem z habanero. Pica pau: karkówka, pikle, escabeche, chipsy warzywne. Peixinhos

Food Square
Boczek peklowany pieczony 222

ziaren ziela angielskiego 3 goździki 1/2 łyżeczki soli 100 g soli peklowej czosnek - jedna główka Z wody, przypraw i soli zrobić zalewę.  Boczek ponakłuwać porządnie patyczkiem do szaszłyków - dzięki temu zalewa wniknie porządnie do środka mięsa.  Czosnek obrać, w boczku zrobić dziury i powciskać w nie czosnek - w zależności od upodobań można więcej lub mniej czosnku. Mięso zanurzyć

Ze smakiem bez glutenu
Pieczona szynka peklowana w zalewie 359

listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 goździki 1/2 łyżeczki soli 100 g soli peklowej Z wody, przypraw i soli zrobić zalewę.  Szynkę ponakłuwać porządnie patyczkiem do szaszłyków - dzięki temu zalewa wniknie porządnie do środka mięsa. Mięso zanurzyć w zalewie, przykryć i najlepiej docisnąć czymś ciężkim, żeby szynka nie wypłynęła. Odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce

Ze smakiem bez glutenu
Wiosna / Lato 2017: Biszkopt z bitą śmietaną i musem truskawkowo-rabarbarowym 150

Przygotuj wagę kuchenną, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, mikser lub trzepaczkę, sitko, kwadratową lub prostokątną blachę do pieczenia, papier do pieczenia, miski, garnek, mały nożyk, zaostrzony, drewniany patyczek lub wykałaczkę do szaszłyków, blender, wysokie naczynie do ubicia śmietany. Przygotuj składniki: Na biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli. Do przełożenia: 50 dag rabarbaru

blog.moje-pasje.info
Grillowane ananasy z kremem czekoladowym 121

sezon grillowy. Składniki: - 1 ananas - gorzka czekolada (użyłam gorzkiej czekolady z kawałkami karmelu) Ananasa obrać i pokroić albo na 1cm plastry albo w słupki, ew można zrobić ananasowe szaszłyki (wcześniej namoczyć drewniane patyczki w wodzie). Grillować po 6-8 min po każdej stronie. Czekoladę rozpuścić (można w pojemniku, który możecie postawić na grillu) Podawać z rozpuszczoną czekoladą. Smacznego! Wpisy łódzkich

CookYourself
Szaszłyki drobiowe z grila 142

Uwielbiam szaszłyki z grilla, można je zrobić w kilka minut, i nie są bardzo kaloryczne. Właściwie na patyczek można nadziać wszystko ale dziś pokaże swoją wersję. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Grilluj po azjatycku - pomysł na kurczaka satay z sosem orzechowym 174

łyżka sosu z cytryny, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki kolendry, jedna ostra papryczka chili szczypta soli 3 łyżki oleju do marynaty patyczki do szaszłyków Mięso pokrój w paski wielkości jednego kęsa, a przyprawy połącz w marynatę (aby uzyskać jednolitą masę, musisz zmiażdżyć czosnek i chili oraz zetrzeć imbir). Obtocz mięso w marynacie i odstaw

Moja smaczna kuchnia
Sałatka "Absolutna Świeżość" 129

niezwykle lekka i na pozór niepozorna mieszanka owocowo - warzywna, sprawia, ze nawet po obfitym posiłku nie jesteśmy ociężali. Doskonale sprawdza się do grillowanych mięs. My jedliśmy ją z szaszłykami drobiowymi. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Odchudzanie po świętach 181

Było lato, rok 2007 początki stosowania mojej diety rozdzielnej. Tak się złożyło, że miałem dość imprezowy tydzień. Od poniedziałku codziennie jakiś grill... Karkówka, kiełbaski zwykłe i białe, steki, szaszłyki z boczku, mięsa i cebulki i oczywiście moje ulubione żeberka. Stanąłem na wagę w poniedziałek, a potem zapomniałem o codziennym ważeniu i ponownie zważyłem się dopiero w piątek rano. 7 dniowy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sos tatarski 184

Święta Bożego Narodzenia, gdy smakuje najlepiej u boku wszelkiego rodzaju ryb i sałatek. Mi sos tatarski bardzo smakuje podczas letnich posiedzeń przy grillu, jako dodatek do kiełbasy, lub szaszłyka z grilla. Składniki na sos: szklanka majonezu pół szklanki śmietany 18% pół szklanki grzybków marynowanych pół szklanki ogórków konserwowych pół większej cebuli spora garść świeżego szczypiorku sól i pieprz do smaku

NiePieprz.pl
Sałatka z grubego kus-kusu z awokado, granatem, miętą, kukurydzą i przyprawami Zatar 201

Odświeżająca i smaczna sałatka, która doskonale wpisuje się w menu zdrowego lunchu lub przekąski. Idealnie pasuje też to grilla i podawanych z grilla mięs : żeberka, boczek, karkówka, hamburgery i szaszłyki. Jednym ze składników do tej sałatki jest melanż ziół nazywanymi Za′atar. Jej pochodzenie to Bliski Wschód :Palestyna, Libia i Syria. Można jednak zastąpić go świeżymi ziołami np. wysuszonymi

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pyry z gzikiem - nasza wariacja na ten temat 155

myjemy, przekładamy na blachę do pieczenia, smarujemy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę ( do czasu, aż będą miękkie - wystarczy wbić patyczek do szaszłyków, aby sprawdzić, czy już są gotowe ). 2. Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości, rozrywamy na mniejsze kawałki. 3. Do miski przekładamy oczyszczoną makrelę, dodajemy twaróg, śmietanę, cebulkę pokrojoną

W kuchni Katie