wodzie przez całą noc, następnie gotować 1-2 godziny w nieosolonej wodzie, do miękkości puszka mleka kokosowego 4 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 1 szalotka 2 ząbki czosnku szklanka bulionu 1 papryczki chilli pół łyżeczki kuminu sok z połowy limonki pół łyżeczki kurkumy szczypta curry 2 cm imbiru sól pieprz oliwa z oliwek szczypior/pietruszka/coś zielonego(...)ozdoby W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę szalotkę, czosnek, imbir i chilli. Smażymy chwilę cały czas mieszając. Dodajemy kumin, kurkumę i curry. Dokładnie mieszamy. Teraz wkładamy do garnka obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Niech się delikatnie duszą w przyprawach. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy do momentu aż pomidory się rozpadną a bulion
Mango Papajasezonowych owoców - na pierwszy rzut śliwka z chilli, cebulką, czosnkiem i miodem. Chutney śliwkowy z chili - 1 kg świeżych śliwek węgierek - 3 cebule (najlepiej delikatne szalotki) - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej - łyżeczka cynamonu - pół łyżeczki chili w proszku - 1 duża łyżka miodu - 50 g cukru białego kryształu - sól, pieprz(...)wody (2-3 łyżki maksymalnie) PRZYGOTOWANIE: Kilogram śliwek węgierek myjemy... .... po czym usuwamy z nich pestki. Śliwki wrzucamy do garnka, dorzucamy czosnek i szalotkę pokrojone w kosteczkę. Dodajemy przyprawy: cynamon, sól, pieprz, chilli. Wszystko podsmażamy chwilę, po czym zalewamy jabłkowym octem winnym oraz wytrawnym winem czerwonym, dodajemy odrobinę miodu i octu balsamicznego
Sajkofanka smakuszczypta papryki suszonej i kurkumy. Kurczaka marynujemy minimum 30 minut 200 gram kurek 50 ml whiskey 200 ml bulionu łyżka jogurtu naturalnego/śmietany jedna szalotka jeden ząbek czosnku świeży tymianek sól pieprz łyżka oliwy z oliwek dodatkowo: kalafior/ziemniaczki/kasza/prosta surówka Kurczaka marynujemy i wstawiamy do lodówki. Szalotkę i czosnek kroimy drobno i smażymy
Mango Papajapotrzeba mi już nic więcej. Polecam, spróbujcie sami. Chłodnik rzodkiewkowo-buraczany składniki: dla 2 osób 1 zimny jogurt naturalny 250 ml 1 burak pieczony 1 pęczek rzodkiewek 1 szalotka szczypior z 1 dymki sól, pieprz sok z cytryny do smaku wykonanie Buraka myjemy. osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 200°C. Po upieczeniu obieramy(...)Rzodkiewki myjemy, obcinamy końcówki. Pozostawiamy po 2 rzodkiewki na osobę. Resztę rzodkiewek wraz z szalotką, burakiem i jogurtem miksujemy na gładką konsystencję. Doprawiamy sola i pieprzem. Chłodnik przechowujemy z lodówce. Przed podaniem rozlewamy go do szklanek, dekorujemy pozostałymi rzodkiewkami pokrojonymi w słupki i pokrojonym szczypiorem
Przysmaki Karolkigrillowej. garść fasolki szparagowej 3 jajka kiełki rzodkiewki pomidor o dziwnej nazwie ale może być też o normalnej (hihi) sałata lodowa, mała główka 120 gram koziego sera jedna szalotka dressing: 3 ząbki czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, garść świeżej mięty, 3 łyżki wody, sól, pieprz Piersi kurczaka marynujemy w przyprawach i umieszczamy w lodówce na minimum(...)plasterki i układamy na sałacie. Jaja gotujemy na miękko lub pół miękko jeśli się uda (mnie się to udaje bardzo rzadko, nie wiem...). Kozi ser kroimy w kostkę a szalotkę bardzo drobno. Wszystko układamy na sałacie, również fasolkę szparagową. Gdzieś tam dorzucamy kiełki rzodkiewki. Pierś kurczaka kroimy w plastry na skos i układamy na talerzach. Teraz czas na dressing: ząbki
Mango PapajaSkładniki (na około 6-7 roladek): pół kilograma schabu 150 gram suszonych śliwek sól pieprz pół papryczki jalapeno jedna mała szalotka szklanka bulionu Schab kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, układamy na każdym plastrze po 3-4 suszone śliwki i zawijamy w ruloniki. Gotowe ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojono drobną papryczkę(...)jalapeno oraz szalotkę. Zalewamy całość bulionem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut. W tym czasie bulion w większości powinien wyparować a mięso powinno stać się dość kruche. Teraz czas na zwiększenie temperatury do 200 stopni. Mięso pieczemy 10-15 minut, obracamy co jakiś czas. Powinno nabrać koloru i mieć chrupiącą skórkę. Smacznego
Mango Papajapysznego mięsa, a dokładnie stekiem?! Do tego cudowna surówka z pieczoną marchewką. No cudo! Przepis pochodzi z książki "Szczypta smaku". Składniki: NA STEKI:600 g rostbefu bez kości 1 szalotka 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina 2 goździki2 łyżki klarowanego masłaolej do smażenia pieprz i sól NA MARCHEWKĘ:3 średnie marchewki 2 cm imbirusok z 1/2 pomarańczy2 łyżki oliwy szczypta pieprzu(...)steki, myjemy, osuszamy. Oprószamy grubo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej - 3 minuty z każdej strony. Steki odkładamy na deskę aby odpoczęły. Na patelni na łyżce masła zeszklij posiekaną szalotkę i goździki, dodaj wino i odparuj 80% płynu. Dodaj kolejną łyżkę masła, posól i mieszaj by sos maksymalnie zgęstniał. Przed podaniem zanurz steki delikatnie w sosie i przez chwilę podgrzewaj
Brzuszki Łakomczuszkisię okazuje idealny na taki ciepły dzień. Sałatka z quinoa i cukinii składniki: 120 g białej komosy ryżowej 1 cukinia 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 1 szalotka 3 plastry twarogu wędzonego 1 gałązka tymianku sól, pieprz oliwa smakowa do smażenia wykonanie: Komosę ryżową wkładamy na gęste sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy ją w osolonej wodzie(...)około 10 minut. Wody ma być dwa razy więcej niż komosy. Ugotowaną quinoa pozostawiamy jeszcze przez chwilę we wodzie by napęczniała, a następnie odcedzamy. Szalotkę i pokrojoną w pół plastry cukinię podsmażamy przez chwilę na oliwie. Łączymy cukinię z komosą i pokrojonym w kostkę twarogiem, pomidorami pokrojonymi w paski. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Sałatkę można jeść
Przysmaki Karolkikromek chleba (ja użyłam chleba typu włoskiego z Lidla, jest pyszny!) dwa jaja 5 łyżek mleka szczypta soli i pieprzu jeden pomidor (obrany ze skórki i bez pestek) mała szalotka ząbek czosnku kilka gałązek bazylii oliwa z oliwek łyżka masła Na początku zajmijmy się przygotowaniem salsy pomidorowej. Pomidora (obranego i pozbawionego pestek) kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miseczki(...)Szalotkę, czosnek i bazylię również siekamy bardzo drobno i mieszamy z pomidorem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek. Włoska część gotowa. Czas na tosty francuskie. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy na patelni wraz z łyżką oliwy. Kromki chleba maczamy w masie jajeczno-mlecznej i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy po około
Mango Papajapuddingami yorkshire, na które przepis podałam w poprzednim wpisie. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu: 2 polędwiczki wieprzowe 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 2 cebule szalotki 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (125 ml) 1/2 szklanki śmietany 18 lub 30% (125 ml) 2-3 łyżki ziaren zielonego pieprzu z zalewy 1 łyżka musztardy dijon(...)polędwiczki i smażmy po 2 minuty z każdej strony. Gotowe odkładamy. Na patelnię po polędwiczkach (nie myjemy jej) wrzucamy masło. Następnie podsmażamy na nim obrane i pokrojone w kostkę szalotki. Gdy będą szkliste dolewamy bulion i wino. Trochę płynu mieszamy ze śmietaną (hartujemy) i wlewamy całość do sosu. Dodajemy musztardę, pieprz z zalewy, wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy cukrem, solą
Poezja smakuswojego. Zapraszam na przepis. Hamburger Jego Wysokość Hamburger Potrzebujemy: 4 bułki (mogą być zwykłe, nie musza być hamburgerowe) 500 g mielonego antrykotu wołowego 1 czerwoną cebulę 1 pomidora 1 szalotkę kilka listków sałaty kilka ogórków konserwowych pikantny keczup sos czosnkowy 1 niepełną łyżeczkę cukru 1 łyżkę musztardy (u mnie Dijon) 4 plastry ostrego żółtego sera (opcjonalnie) sól, pieprz olej(...)smażenia Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy łyżkę musztardy oraz drobno posiekaną i najlepiej wcześniej zeszkloną szalotkę. Całość dobrze wyrabiamy i formujemy 4 kotlety. (Moje miały 1 cm grubości). Muszą mieć średnicę nieco większą niż nasze bułki, ponieważ w trakcie smażenia na pewno się skurczą. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Smażymy na odrobinie oleju z dodatkiem łyżeczki cukru
Ratunku obiadbyły to: Pieczone piersi z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką wiosenną Będziemy potrzebować: 2 piersi z kurczaka 0,5 kg ziemniaków główka sałaty masłowej 2 pomidory 1 szalotka szczypiorek ok. 4 łyżek słodkiego sosu chilli (ja używam sosu tao tao) ok. 2 łyżki miodu lub więcej (trzeba próbować, bo proporcje miodu i sosu chilli podawałam na oko) 4 ząbki(...)papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy w szóstki lub ósemki, a szalotkę w piórka. Szczypiorek siekamy. Całość mieszamy, a przed podaniem polewamy pozostałą częścią sosu, w którym marynował się kurczak. Po 20 min. pieczenia ziemniaki przekładamy na drugą stronę, by równomiernie się zrumieniły
Ratunku obiadsuszonych pomidorów 2 puszki tuńczyka w oleju (dobrze, gdy jest to tuńczyk w kawałkach - ja dziś przez nieuwagę kupiłam rozdrobnionego i trochę zginął, ale mimo wszystko smakowało) 1 szalotka 2 duże ząbki czosnku (moje były tak duże, że aż się zastanawiałam, czy aby na pewno jest to zwykły czosnek, a nie zmutowany ;)) świeża bazylia lub natka pietruszki do posypania(...)się już po zjedzeniu połowy swojej porcji) 1 łyżka masła do smażenia Wstawiamy wodę na makaron, a w czasie kiedy będziemy czekać aż się zagotuje szykujemy pozostałe składniki. Szalotkę kroimy w paseczki, czosnek siekamy drobniutko. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy cebulkę, gdy zacznie się rumienić, dodajemy czosnek i podsmażamy do chwili, kiedy całość będzie złoto-brązowa. Zestawiamy patelnię
Ratunku obiadwylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego poza brzegi formy. Farsz: 150g boczku- najlepiej pancetta, 1/2 szklanki startego żółtego sera, 300g kurek, szalotka, 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypta świeżego tymianku, jajko, 50g parmezanu, sól, pieprz. Boczek pokroić w paski, podsmażyć na suchej patelni. Szalotkę posiekać, zeszklić wraz z grzybami
Z miłości do słodkościchyba w tym zestawieniu smakuja mi najbardziej. Nadzienie jest dosc delikatne, a za sprawa sera lepkie i spojne. Poza tym ja bardzo lubie to banalne polaczenie papryki z pieczakami, szalotka i ser zas dopelniaja calosc. Ziola tylko podkreslaja delikany smak potrawy. Mysle jednak, ze caly sekret tego dania polega na zapieczeniu pomidora wraz z farszem.Kilka razy jadlam faszerowane pomidory
Przysmaki Karolki