potrafię przesadzić)sól, pieprz, cukier do smakuSposób przygotowania:Plasterki bakłażana obsypujemy solą i układamy na ręcznikach papierowych (sól ma wyciągnąć goryczkę).Przygotowujemy sos. Na oliwie podsmażamy posiekane szalotki, czosnek, kapary i papryczkę chilli. Dodajemy pomidory, doprawiamy sól, pieprz i cukier, delikatnie redukujemy. Gdy wyłączymy palnik, dosypujemy pokrojoną świeżą bazylię i meiszamy.Przygotowujemy ciasto. Łączymy dokładnie wszystkie składniki.Bakłażany układamy "w kanapkę
W kuchni wieczoremtrawa cytrynowa-prażone nerkowce-sól, pieprz-oliwa-szalotkaŁyżkę oliwy z sokiem z połowy cytryny i ćwiartki pomarańczy mieszamy. Dodajemy pieprzu i soli, mięty, bądź trawy. Odstawiamy.Łososia, awokado, szalotkę drobno siekamy. Uprażone nerkowce również. Łączymy razem.Zalewamy łyżką wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy.Jeżeli masa tatara wydaje Wam się sucha dodajcie jeszcze łyżkę sosu.Można podawać z grzankami, dodać jajko
BaRepaswięc obróbka zajęła trochę więcej czasu. Uporałem się jednak z tym, więc działamy!Co będzie potrzebne?-kurczak, umyty i osuszony-papryka słodka mielona-tymianek -oliwa lub mniej dietetyczne masło-szalotka-trzy ząbki czosnku-miód-suszona piri piri-10 dużych pieczarek-por część biała-słodkie ziemniaki-jarmuż-suszone karmelizowane pomidoryKurczaka posypujemy papryką, solą i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy szalotkę
BaRepaszanim będą użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi) podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować
Kulinarna rozmowaprzemycić ją w kuchni podając, jako naprawdę pyszny bigos. Może nazwa jest trochę na wyrost, ale polecam przetestować. Ten smak Was zadziwi. Składniki: - 800g brukselki- 250g pancetty (boczku)- 3 szalotki- sól morska- czosnek w płatkach- płatki chilli- świeżo zmielony pieprz Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, myjemy, kroimy każdą na połówki i siekamy w plasterki. Boczek kroimy(...)kostkę, smażymy na patelni, aż się wytopi tłuszcz, dodajemy pokrojone w półkrążki szalotki, mieszamy. Kolejno dokładamy brukselkę. Całość przyprawiamy solą morską, czosnkiem, chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy nie dłużej, jak 8-10 minut. Brukselka ma być jędrna.Smak bigosu z brukselki zaskakuje bardzo pozytywnie, nie czuć goryczki, która bardzo wielu osobom przeszkadza (na to jest też inny sposób). Podałam
mojewypiekiinietylkonależy właśnie do tego gatunku. Wycięty z gazety i pieczołowicie przechowywany razem z innymi, przechodził niejeden raz metamorfozy.Składniki: - 800g mielonej wieprzowiny- 500g mielonej wołowiny- 3 kolorowe papryki- 3 szalotki bananowe- pęczek dymki- 4 jajka- 7 łyżek tartej bułki- główka czosnku- 4 łyżki startego sera (dałam cheddar)- sól, pieprz- rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa, chilli,papryka słodka,papryka wędzona- 2 łyżki(...)masła- 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy- olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika i na poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę i połowę czosnku zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno dodałam przyprawy: świeżo startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek chilli, papryki. Masę mięsną
mojewypiekiinietylkogotowego. Skorzystałam z gotowego pappardelle – długich, szerokich, karbowanych wstążek do przygotowania smacznego, prostego i szybkiego dania – pappardelle z brokułami. Składniki: - ok. 300 g makaronu- 2 brokuły- 2 szalotki bananowe- 3 ząbki czosnku- koperek- 400 ml śmietany kremówki- 200 ml kwaśnej śmietany- sól, cukier, biały pieprz, czosnek suszony- olej kokosowy Brokuły podzieliłam na różyczki i opłukałam. Ugotowałam we wrzącej(...)minuty. Przełożyłam do wody z dodatkiem lodu, a następnie wyjęłam, odsączyłam z wody i pokroiłam je na cząstki (kilka zostawiłam w całości). Na rozgrzanym oleju kokosowym zeszkliłam pokrojone szalotki z czosnkiem, dodałam pokrojone brokuły. Obie śmietany wymieszałam z solą i wlałam na patelnię z brokułami, dodałam posiekany koperek, doprawiłam białym pieprzem i czosnkiem. Gotowałam do chwili, aż sos się zredukuje
mojewypiekiinietylkoduże piersi drobiowe- boczekMarynata:- ciemny sos sojowy- olej sezamowy- sok z cytryny- syrop klonowy- chilli w płatkach- świeżo mielony pieprz- papryka wędzona Dodatkowo: - mini kukurydza- groszek cukrowy- paprika czerwona- szalotki bananowe- masło- olej sezamowy- cytryna (skórka i sok)- sól wędzona Umyte i osuszone filety kroimy wzdłuż na 10 porcji (po 5 paluszków z jednej piersi). Dodajemy wszystkie składniki marynaty(...)ostro), mieszamy z mięsem i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Warzywa myjemy, oczyszczamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy sól wędzoną. Kukurydzę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojone na ćwiartki szalotki, trochę skórki cytrynowej, polewamy przygotowanym masłem (część zostawiamy do groszku), skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Woreczek zamykamy i nakłuwamy w kilku miejscach. Paprykę kładziemy do „miseczek” zrobionych z folii aluminiowej
mojewypiekiinietylkoświeżych lub mrożonych)- 3 łyżki sosu sojowego- 1 łyżka sosu ostrygowego- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry- 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru- 1 czerwona cebula- 1 szalotka- 1 zielona papryczka (ostra)- 1 puszka kiełków fasoli mung- 250ml wywaru z warzyw lub ryb- sok z ½ limonki- 3 łyżki mleka kokosowego- makaron chow mein (2 op., jak na zdjęciu(...)przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku – mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy osuszone krewetki, dokładnie mieszamy z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Cebulę i szalotkę kroimy w dużą kostkę – podsmażamy chwilę na oleju kokosowym. Drobno kroimy zieloną papryczkę (nasiona usuwamy) i dodajemy do cebuli razem ze startym imbirem. Następnie dodajemy krewetki z marynatą, podsmażamy
mojewypiekiinietylkoKolejna szybka sałatka makaronowa z sezonowymi warzywami typu "to co mamy w lodówce". U mnie znalazła się dynia, niepodzielnie królująca każdej jesieni, czerwona papryka, szalotka i czosnek. Dodatkowo 2 liście jarmużu (zielonego i fioletowego) i świeże zioła, które wygrzewają się w ostatnich promieniach słońca w doniczkach na tarasie. Jarmuż to bardzo ciekawe warzywo, poza właściwościami zdrowotnymi może pełnić funkcję(...)Składniki:150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,1-2 piersi kurczaka,1 czerwona papryka,200 g dyni,2 liście jarmużu,cukinia,3 ząbki czosnku,1 cebula szalotka,1/2 szklanki oliwek (czarne, czerwone, zielone),1 łyżka ziół prowansalskich,1 łyżeczka ostrej papryki,2 gałązki tymianku,2-3 łyżki białego wytrawnego wina,sok z cytryny,oliwa do smażenia,liście mięty
SzczyptaSmaQpokrojone, na patelni wysmażone dobrze się z sosem i makaronem komponują i naprawdę smakują. Składniki: 4 porcje250 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 1 polędwiczka wieprzowa,1 cebula szalotka,½ papryczki chili,sok z ½ limonki,½ łyżeczki białego pieprzu,2 duże ząbki czosnki,olej rzepakowy,puszka pomidorów w kostce,2 łyżki pasty pomidorowej,3 łyżki sosu salsa,50 ml czerwonego wina(...)lodówki na ok. 1 godzinę.Mięso smażymy na patelni (podczas smażenia mięso puści sok, który należy odlać, mięso ma się podsmażyć, a nie dusić). Gdy polędwiczki będą miękkie dodajemy szalotkę pokrojoną w kostkę i całość podsmażymy.Na drugą dużą patelnię (jeśli nie macie drugiej patelni, to można wysmażone polędwiczki przełożyć do miseczki i na tej samej patelni przygotowywać sos) przelewamy
Moniki SmakołykiSkładniki:2 szklanki ryżu na risottokieliszek białego wina ząbek czosnkuokoło 6-8 pieczarek1 duża papryka do risotto2 papryki do nadziewania20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię)1 szalotka szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego, ewentualnie z puszki)15 dag parmezanu (ewentualnie żółty ser typu gouda)szklanka bulionu warzywnegołyżka oliwyWykonanie: do rondla wlać oliwę. Podsmażyć na złoto lekko(...)zgnieciony ząbek czosnku. Następnie usunąć go. Wrzucić paprykę pokrojoną w paski, poszatkowaną szalotkę oraz pokrojone w kostkę pieczarki. Zalać lampką wina i smażyć aż do odparowania. Następnie dodać zielony groszek i szynkę pokrojoną w kostkę. chwilę smażyć. Potem dodać ryż, wymieszać i zalać bulionem. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki. . Gdy ryż jest gotowy zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy
Bon Appetit Małgorzatymięsa mielonego wieprzowego np. łopatki3 ząbki czosnku1 puszka pomidorów + sok pomidorowy z puszki1 mały słoik mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka)1/2 puszki czerwonej fasoli (fasola odsączona)3 szalotki lub 1 czerwona cebula1 pęczek świeżej kolendry 4 chlebki pita (podgrzane w piekarniku)olej do smażeniapieprz, sólSzalotki i ząbki czosnku kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy mięso mielone
Bon Appetit Małgorzatylaurowymi i zielami angielskimi. Grzyby moczymy w zimnej wodzie około 30 minut. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie aż do miękkości (ok. 30 minut). Potem kroimy je w kostkę. Szalotkę także kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle wraz z grzybami. Następnie dodajemy przepłukaną kaszę i zalewamy bulionem oraz piwem. Gotujemy około ok. 20 minut często mieszając. Aż do odparowania
Bon Appetit Małgorzaty