szalotka - 3092 przepisów (strona:119/207)

Śledzie po skandynawsku 3076

przyjaciół przy wspólnym wigilijnym stole. Będę przeszczęśliwa, jeśli uda mi się wzbogacić tym przepisem Wasze świąteczne menu o kolejną, myślę bardzo ciekawą, pozycję. Składniki: 8 matiasów solonych 2 szalotki kilka gałązek koperku 5 jagód jałowca 5 goździków 8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) 300 ml wody

Garniec Magalie
Surówka obiadowa z kapusty czerwonej i "Złoty sen" 193

intensywnie fioletową surówkę z czerwonej kapusty z niewielką ilością dodatków smakowych. Surówkę przygotowuje się szybko. Na talerzu wygląda zjawiskowo i wybornie smakuje. Składniki : pół kapusty czerwonej mała cebula lub szalotka winne jabłko sok z połowy cytryny 3 łyżki dobrego oleju (np. krokoszowego) lub oliwy sól Kapustę drobno poszatkować. Posypać połową łyżeczki soli i dobrze wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczeń z golonki w sosie 182

Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, kurkumą. Wymieszać dokładnie, tak żeby przyprawy były na każdym kawałku mięsa. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Szalotki obrać i przekroić na pół, pieczarki umyć i pokroić na średnie wielkości kawałki. Wrzucić wszystko na patelnię do mięsa, wymieszać i chwilkę jeszcze smażyć. Wlać wodę trochę mniej

Kuchnia Pokoleń
W biegu: tarta wyśmienita 286

150g masła (pół dużej osełki) 3 łyżki mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano nadzienie: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 słoiczek pomidorów suszonych w oliwie 4 cebulki szalotki 1 pęczek pietruszki 1 mała garść orzechów włoskich 3 jajka 200ml śmietany 30% 1/4 małej łyżeczki proszkowanego czosnku odrobina chilli sól i pieprz do smaku ok. 10 dużych płatków parmezanu

Kuchnia w biegu
Sos grzybowy 141

Taki sos nadaje się jako dodatek do ryb, mięs lub tak jak ja dodatek do pierogów, kluseczek itp. Na patelni roztopić masło, szalotki obrać,drobno posiekać i wrzucić na patelnię. Smażyć aż cebulka zmięknie, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć chwilkę, aż pieczarki puszczą sok. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać wino, smażyć chwilę. Wino musi wyparować. Następnie wlać

Kuchnia Pokoleń
Coq au vin czyli kogut w winie 227

małe) 500 ml czerwonego wina  + dodatkowo do podlewania 100 g wędzonego boczku ,pokrojonego w kostkę - opcjonalnie 250 g drobnych pieczarek kilkanaście małych cebulek, szalotek lub perłowych 6 - 8 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki 1 marchewka, obrana i pokrojona w grube plastery olej słonecznikowy, masło zioła 2 -3 gałązki tymianku i 1 liść laurowy, 2 -3 goździki natka pietruszki sól

Stare Gary
Zdrowe leczo 216

nasiennego i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki (jeśli macie duże pieczarki, to pokrójcie je w ósemki. Szalotki kroimy w plasterki. W garnku na odrobinie oleju podsmażamy kiełbasę, jak już będzie podsmażona dodajemy cebulę i podsmażamy aż zrobi się szklista. Następnie dodajemy pieczarki i całość dusimy przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kapusty pekińskiej, korniszonów i marchewki 151

kolor, który uzyskujemy dzięki oliwie i marchewce. Pachnie lekko koperkiem i smakuje bardzo fajnie. Idealnie pasuje do dań mięsnych. Składniki: pół małej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1 cebula szalotka 3 korniszony 1 czubata łyżka posiekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 1,5 łyżeczki octu winnego jasnego pół płaskiej łyżeczki cukru pudru sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżki oliwy

Smak mojego domu
Wiosenne pierogi z botwiną 237

wody 2 łyżki stołowe koncentratu barszczu czerwonego Ogródek Dziadunia - klik  2 duże lub 3,4 średnie młode buraczki z botwiny liście i łodygi z całego pęczka botwiny 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżka stołowa masła 82% 200 gramów ricotty sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Buraki, dymkę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę.  Na patelni rozpuść masło

Garniec Magalie
W biegu: wykwintny makaron 426

prosto z patelni. Całość przygotowania zajmie nie dłużej niż 30 minut. Zapraszam! SKŁADNIKI: na 3 porcje 250 g świeżych boczniaków 125 g wędzonego łososia w kawałku 2 większe cebulki szalotki 0,5 małego kubeczka śmietany kremówki 2 duże łyżki serka mascarpone garść gałązek świeżego tymianku 0,5 pęczka natki pietruszki pieprz, sól oliwa z oliwek pół opakowania makaronu spaghetti PRZYGOTOWANIE

Kuchnia w biegu
Na wolnych obrotach: domowy rosół 314

trzeba być cierpliwym. Do dzieła! SKŁADNIKI: 1 wiejska kura (ok. 1 kg) 4 marchewki 4 pietruszki 0,5 średniego korzenia selera 4 łodygi selera naciowego 2 duże cebule szalotki 0,5 pęczka natki pietruszki 0,5 pęczka lubczyku 10 ziarenek pieprzu sól PRZYGOTOWANIE: Kurę rozpracowujemy dzielnie na części, dokładnie myjemy i czyścimy w środku. Obieramy ze skóry i odcinamy wystający

Kuchnia w biegu
szalotka z bazą 169

Białka ubić mikserem. W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubite białka wyłożyć na jabłka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 min. Smacznego Artykuł szalotka z bazą pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Guacamole - czyli awokado w najpyszniejszej postaci (przepis podstawowy) 232

ząbki czosnku ª       1 łyżeczka soku z cytryny ª       sól i pieprz ª       pół szalotki lub odrobina cebuli ª       2 cm chili Awokado przekrawam na pół i nożem kroję w kratkę, a następnie wyjmuję łyżką ze skórki, od razu skrapiam

Bazując na smaku
Śledzie po skandynawsku 204

wspólnym wigilijnym stole.  A ja będę przeszczęśliwa, jeśli uda mi się wzbogacić tym przepisem Wasze świąteczne menu o kolejną, myślę bardzo ciekawą, pozycję. :) Składniki: 8 matiasów solonych 2 szalotki kilka gałązek koperku 5 jagód jałowca 5 goździków 8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 1 łyżeczka soli (opcjonalnie

Garniec Magalie
Bakłażan z mięsem po bałkańsku 221

jest wyśmienite, sycące i niezwykle smaczne. Zapraszamy. Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Woreczek ryżu naturalnego 500g mięsa mielonego 4 bakłażany (optymalnie papryki) 2 szalotki Ząbek czosnku Puszka krojonych pomidorów 100 g żółtego sera 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Pęczek natki pietruszki Łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: 4 łyżeczki przyprawy bałkańskiej (znajdziecie taką w sklepie EKO MAJA

Kolizje Smaków