szalotka - 3092 przepisów (strona:105/207)

167. Witaminka - kolorowo i smacznie 97

szklanki gęstego jogurtu 3 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 70 g białego sera 4 łyżki oleju rydzowego tłoczonego na zimno natka pietruszki, koperku, szczypiorku 1 mały świeży ogórek zielony 2 szalotki  1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka nasion dyni  sól, pieprz, bazylia  Jogurt dokładnie mieszamy z serkiem dodajemy odrobinę soli i pieprzu. 3/4 masy przekładamy do szklanego naczynia(...)pomidorowy i bazylię, mieszamy, przekładamy do naczynia.  Natkę pietruszki i koperek  kroimy, dodajemy olej rydzowy, wszystkie składniki mieszamy i mocno rozcieramy, następnie dodajmy pokrojony szczypiorek, ogórek i szalotkę, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy jako trz ecią ostatnią warstwę, na samym końcu posypujemy nasionami dyni i słonecznika. Podajemy z pieczywem

Jadło i czytadło
Risotto z gruszką i pieczonym amurem. 204

dania. I padło na gruszkę. Super! Dobrze, że to nie ziemniak, bo jak tu zrobić risotto z ziemniakiem. Czego użyłem? -ryż arborio -bulion z tej zupy -wino białe półwytrawne -szalotki -sól, pieprz -tymianek -starty parmezan -masło -filet z amura ze skórą -biały pieprz -oliwa -por, część biała  Na maśle podsmażamy przez dosłownie minutę pokrojoną w kostkę gruszkę z tymiankiem(...)podlewamy ją winem tak, by ją przykryć, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, odkładamy. Na głównej patelni szklimy na maśle posiekaną szalotkę i por, wrzucamy ryż, gdy zrobi się transparentny dolewamy płyn z patelni ze smażonej gruszki (bez gruszki, można ją przecedzić). Gdy ryż wsiąknie płyn, podlewamy bulionem. Czynność powtarzamy, mieszając co chwila, do momentu, aż ryż będzie na ząb

BaRepas
Mule w białym winie 193

ziemniaków. Chrupiących i obowiązkowo podawanych z czosnkowym majonezem . Szykuje się prawdziwa uczta! Mule w białym winie (na 2 porcje jako danie główne) : 1 kg świeżych muli 3 drobno posiekane szalotki 3 drobno posiekane ząbki czosnku 2 laski selera naciowego, pokrojonego na kawałki 1/2 natki posiekanej pietruszki kilka gałązek świeżego tymianku 250 ml białego wytrawnego wina łyżka masła oliwa z oliwek(...)się zamknie , znaczy, że nadal jest żywa. jeśli zaś pozostanie otwarta, to należy ją wyrzucić. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek z łyżką masła . Następnie wrzuć czosnek i szalotkę i krótko podsmaż. Dodaj seler   i smaż przez kolejne kilka minut. Teraz czas na wino! Wlej szklankę trunku, zwiększ ogień i doprowadź płyn do wrzenia . Do gotującego się wina

Food Square
Mozzarella smażona w migdałach z sałatką pomidorową na grzance. 180

Irlandii ciężko byłoby dzwonić codziennie, a tak i pewnie nie poznalibyśmy się. Dzięki Pani M. Czego użyłem? -mozzarella w plastry grube pokrojona -kilka migdałów zgniecionych w moździerzu -pomidory -szalotka -śmietana 12% -pieprz ziołowy -sól -pieczywo Cały sekret tej pomidorowej sałatki tkwi w czasie jej przygotowania. W życiu bym sam nie wpadł na to, by zostawić na tak długo pomidory(...)przy połączeniu ze śmietaną cały smak się zawiera. Ale po kolei. Pomidory obieramy, kroimy na ćwiartki, solimy i odstawiamy na kilka godzin. Na godzinę przed podaniem dodajemy posiekaną szalotkę i pieprz ziołowy. Odstawiamy i przed podaniem dodajemy łyżkę śmietany, mieszamy i gotowe. Proste, ale bardzo esencjonalne. Mozzarellę solimy i obtaczamy w migdałach. Smażymy po minucie na rozgrzanej patelni bez tłuszczu

BaRepas
Sałatka z wędzonym łososiem. 345

organizmie i wzmacnia pracę serca. Moja sałatka jest szybka do przygotowania, efektowna i bardzo smaczna . SKŁADNIKI: 1 mała sałata lodowa 1/2 ogórka zielonego 1 średni ogórek kiszony 1 mała szalotka lub czerwona cebula 10 pomidorków koktajlowych  100 gr. łososia wędzonego (w plastrach) 2-3 jajka gotowane koperek   SOS: 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu(...)sałatę rwiemy na małe kawałki od razu na półmisek, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i kładziemy na sałacie,  zielone ogórki kroimy w cienkie plastry, a kiszone w słupki, szalotkę w półksiężyce, wykładamy na pomidorki i polewamy ("piszemy") sosem, plaster wędzonego łososia kroimy w cienkie paski, posypujemy sałatkę, dodajemy jajka pokrojone w 6 części, dodajemy kilka pokrojonych pomidorków, posypujemy drobno

Kuchnia Beaty
wątróbka drobiowa z kaki 243

Wytrawnie. przepis na dwie porcje 200 gram wątróbki drobiowej 1 owoc kaki  2 mini marchewki 1 mini kukurydza 2 plastry oberżyny  kawałek świeżego ogórka kilka sztuk solirodu szalotka szczypiorek kawałek pora rzodkiewka sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia Wątróbkę czyścimy i smażymy na oliwie około 7-10 minut obracając ją podczas obróbki cieplnej , następnie siekamy drobno(...)pieprzem. Owoc kaki obieramy i wykrawamy dwa kawałki do dekoracji resztę drobno siekamy . Marchewkę gotujemy w parowarze około 2 minut i następnie grillujemy około 2 minut razem z obraną szalotką . Oberżynę , kukurydzę  i soliród gotujemy w parowarze 1 minutę , kukurydze dzielimy na cztery .Z pora wykrawamy kawałek  na kształt prostokąta i smażymy na suchej patelni górną i dolną

na gazie
Zupa tajska z mleczkiem kokosowym 391

puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka zielonej pasty curry 2 ząbki czosnku ok. 1/2 papryczki chili 1 szalotka 3 cm świeżego imbiru olej do smażenia makaron ryżowy (u mnie wstążki) sok z limonki Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion. Pierś kroimy w paski. Chili, czosnek i imbir kroimy(...)kosteczkę, szalotkę w piórka, wszystko przesmażamy na patelni z odrobiną oleju, następnie dodajemy mięso i też smażymy. Zawartość patelni przekładamy do garna z bulionem, dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i mleczko kokosowe. Dodajemy wszystkie przyprawy. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę przez 15 minut. Gdy zupa jest gotowa dodajemy do niej makaron i gotujemy jeszcze 3 minuty

Kulinarne przygody Gatity
Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik 123

łyżki octu jabłkowego 5 łyżek oliwy z oliwek  200 ml bulionu z warzyw Dodatkowo : 4 kromki weki 1 łyżka masło 2 zabki czosnku świeże listki bazylii 1 szalotka 1/2 żółtej papryki Sposób przygotowania: Wekę pokroić w kawałki i zalać wodą, po 2-3 minutach odcisnąć. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, paprykę podpiec na ogniu ( ja skorzystałam z palnika(...)pokroić w kostkę. Wstawić do piekarnika nagrznego na 180 stopni na 10 minut, aż będą chrupiące. Chłodnik podawać z grzankami, listkami bazyli, pokrojona w kosteczkę papryką i plasterkami szalotki...Smacznego

Gosia gotuje
Brokułowe kąski w cieście naleśnikowym. 203

pieczemy 15-20 min. Kiedy ziemniaki pieką się w piekarniku możemy zabrać się za surówkę. My wymyśliliśmy sobie do tego dania mieszankę pomidorów czerwonych z czarnymi z dodatkiem płatków szalotki, kukurydzy i siekanych liści selera naciowego. Całość polewamy oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie skrapiamy octem balsamicznym. Użyliśmy do tej surówki 2 pomidory czerwone i jeden czarny oraz(...)szalotki. Na koniec 2 duże łyżki kukurydzy. Teraz czas na brokuły :) na pewno już wystygły na tyle, że spokojnie możemy je maczać w cieście naleśnikowym i kłaść na rozgrzany olej. My używamy oleju ryżowego. Ma wysoką temperaturę dymienia i nie zmienia smaku potraw. To ważna cecha, więc polecamy, używajcie ten olej. Różyczki brokułowe smażymy z obu stron i wykładamy

vegetanie
Zielone fusilli z pomidorami i papryką. 150

głowa dużą część społeczeństwa. Zielone świderki z pomidorami, papryką i kiełkami ( 4 osoby) Składniki: 1 opakowanie zielonych fusilli, polecamy Lubella 1 opakowanie kiełków stir fry 250 ml passaty 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 średnia papryka czerwona 2 łyżki kukurydzy 10 żółtych pomidorków koktajlowych szczypior oliwa z oliwek estragon, pieprz, ostra papryka, słodka papryka Makaron gotujemy al dente, po czym(...)odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotuje się makaron my robimy sos. Zaczynamy od papryki, którą kroimy w grubszą kostkę, do tego szalotkę również w kostkę. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, ok. 2-3 łyżki i wrzucamy na nią na początek całe opakowanie stir fry i przesmażamy 2-3 min. Teraz dodajemy cebulę, paprykę i przesmażamy

vegetanie
Zupa krem ze smażonej papryki z miodem, gorgonzolą i z kluseczkami. 237

minut. Zbieramy ścięte białko, dodajemy warzywa i gotujemy na najmniejszym ogniu około 50 minut. Do zupy: -3 papryki czerwone -papryka słodka łyżka -papryka ostra łyżeczka -lubczyk -łyżeczka miodu -szalotka -wino białe półwytrawne -pieprz, sól -masło klarowane Posiekaną szalotkę szklimy na maśle klarowanym, dodajemy sypkie papryki i lubczyk, podlewamy winem, wrzucamy papryki posiekane. Smażymy kilka minut, aż papryki zmiękną. Przekładamy zawartość

BaRepas
Mule w sosie pomidorowym 230

jeśli nie chcemy małych rewolucji żołądkowych. U nas obyło się bez nich :) A oto efekt: Składniki /dla 4 osób/: 1 kg muli 1 puszka pomidorów (ok. 400 g) 2 szalotki 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina sól, pieprz zioła prowansalskie szczypta chili 2 łyżki oleju Wykonanie: Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie muli. Najpierw należy je opłukać po zimną (nigdy ciepłą(...)znaczy, że są świeże, jeśli się nie zamykają to trzeba je wyrzucić. Następnie za pomocą nożyka starannie oczyścić mule z narośli i bisiorów (nitek). Znów opłukać i osuszyć. Szalotki i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oleju. Następnie dodać pomidory i przyprawy - smażyć przez 3 minuty. Na koniec wlać wino i jeszcze kilka minut gotować. Na tak przygotowany sos wrzucić mule

Pasja Smaku
zupa warzywna 270

wywaru warzywno-drobiowego 200 gram kapusty czerwonej 4 małe sztuki kapusty chińskiej pak choi 12 małych marchewek 4 mini kolby kukurydzy   kilka sztuk słodkiego groszku kilka rzodkiewek kilka szalotek ogórek świeży sól , pieprz biały , miód i pietruszka suszona do smaku Kapustę czerwoną kroimy w grubą kostkę i gotujemy około 10 minut w wywarze warzywn0-drobiowym . Odcedzamy kapustę i bulion(...)doprawiamy miodem ,  solą i pieprzem. Kapustę chińska razem z groszkiem i obrana szalotką  gotujemy na parze jedna minutę , obrana marchewkę i  kukurydzę gotujemy również na parze 3 minuty . Warzywami dekorujemy talerz i wlewamy gorący wywar warzywny posypując suszoną natką pietruszki. Smacznego

na gazie
Lazania ze szpinakiem i grzybami 210

porcji): 12 płatów makaronu ok. 1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego) 250 g świeżych grzybów leśnych lub dwie pełne garście suszonych ok. 125 g masła klarowanego 3 szalotki 2 ząbki czosnku 350 g startego ementalera 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 80 g mąki 400 ml mleka sól pieprz Sposób przygotowania: Jeśli mamy świeży szpinak, należy go umyć, pociąć na mniejsze kawałki(...)obgotować aż zrobi się miękki (ok. 3 minut powinno wystarczyć) i odcedzić. Połowę masła rozgrzać w garnku. Dodać posiekane szalotkę, czosnek i grzyby (jeśli mamy grzyby suszone, wcześniej należy namoczyć je w gorącej wodzie). Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać obgotowany szpinak, połowę ementalera, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól

W SMAK
Risotto z groszkiem cukrowym i szynką parmeńską 173

Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka ryżu (użyłem arborio) 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 opakowanie groszku cukrowego 5 plastrów szynki parmeńskiej 2 kieliszki białego wytrawnego wina ok. 0,75 l gorącego bulionu 0,5 szklanki tartego parmezanu szczypta mielonego chilli(...)sól Sposób przygotowania: Szalotkę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać suchy, niepłukany ryż i podsmażać przez około 2 minuty na średnim ogniu. Gdy zrobi się szklisty, wlać pierwszy kieliszek wina i mieszać. Gdy ryż wchłonie wino, wlać drugi kieliszek. Gdy całe wino zostanie wchłonięte, stopniowo dodawać gorący bulion

W SMAK