KIR 207Obie wersje są pyszne! Oczywiście oryginalny Crème de cassis można spokojnie zastąpić zwykłym likierem z czarnej porzeczki albo oszukać nasze kubki smakowe jeszcze bardziej i użyć zwykłego syropu (np. z Herbapolu), który dodajemy do herbaty :) Wtedy nazwę "Kir" bezpiecznie jest poprzedzić słowem: domowy, abyśmy nie zostali zlinczowani przez smakoszy za sprofanowanie koktajlu ... Składniki: białe musujące lekkie
Walijskie Pichcenie
PANCAKES Z TRUSKAWKOWYM MUSEM 202Ciasto jest gęstsze, dlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu, którego nie znoszę (wiem, wiem jest bardzo zdrowy) skutecznie mnie do tego odstraszyła. Polałam je pysznym musem truskawkowym, bo ... przecież ... truskawki też są zdrowe ;-) Składniki
Walijskie Pichcenie
Mus z białej czekolady ... 305zalać migdały i wstawić szklanki do lodówki na 1h. Banany obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z miodem i jagodami. Smażyć na małym ogniu. Owoce z syropem ostudzić i ułożyć na musie. Smacznego
Niezły Młynek
Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 295minut. Gruszki powinny być miękkie na tyle, by bez trudu wchodził w nie widelec, jednak musimy uważać, by ich nie rozgotować. Gdy są idealne, wyławiamy je łyżką cedzakową. Syrop, w którym owoce się gotowały jest niesamowicie aromatyczny, żal go wylewać, dlatego ja przelałam go do słoika i zawekowałam, jestem pewna, że niebawem znajdę idealne zastosowanie dla niego :) Nad garnkiem
Taste Of My Day
Mleczne batoniki w czekoladzie dla dzieci małych i dużych :) 375się rozpuści. Odstawiamy na bok do ostudzenia. 2. Masło o temperaturze pokojowej kroimy na drobną kostkę i miksujemy na wysokich obrotach na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodajemy mleczny syrop i aromat waniliowy. Stopniowo dosypujemy mleko w proszku. 3. Blaty waflowe delikatnie kroimy na pół. Zostawiamy 5 połówek, 6 możemy zjeść :) Przygotowaną masę nakładamy równomiernie na 4 wafle, układamy jeden
My Culinary Art
Karobowy kleik z płatkami ryżowymi i czekoladą ^^ 174wrzątkiem i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dosładzamy i przekładamy do miseczki. Do środka wciskamy kostkę czekolady, dodajemy serek, pokrojoną mandarynkę i jagody goij. Całość możemy polać miodem lub syropem klonowym
Kuchenny Skrawek Nieba
Tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. 231Nasączenie: woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego 3 łyżki likieru kokosowego Wymieszać. W przypadku użycia samej śmietanki kokosowej 22% - tort można nasączyć czymś innym np. wodą z syropem truskawkowym i likierem kokosowym. Ponadto: Słoik dżemu truskawkowego świeże truskawki, do dekoracji wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu ok 700 ml słodkiej śmietany kremówki 30% (jeżeli robimy
Malinowe Pocałunki
Nalewka z płatków róży. 246przetworów nadają się tylko te z pachnących róż i nigdy z kwiaciarni. Kolor nalewki zależy od koloru użytych płatków. Ja dodatkowo dodaję płatki które zostają mi po przygotowaniu syropu z płatków róż. Najwięcej roboty jest z przebieraniem tego królewskiego towaru. Bo trzeba pozbyć się listek po listku białych lub żółtych końcówek. Ale naprawdę warto. Fotki gotowej nalewki i dochodzącej
Malinowe Pocałunki
Czereśniowa rozkosz pod pierzynką. 259puszczą sok wyjmujemy torebkę z wody i studzimy. Wodę i cukier umieszczamy w rondelku. Gotujemy do momentu uzyskania temp ok 120 stopni. W międzyczasie ubijamy na sztywno białka. Kiedy syrop cukrowy osiągnie wymaganą temperaturę zdejmujemy go szybko z ognia i cienkim strumieniem wlewamy do ubitych białek stale miksując, aż białka wystygną. Gotową bezę przekładamy do woreczka strunowego Jan Niezbędny
Malinowe Pocałunki
Baldachy kwiatów czarnego bzu w cieście smażone na oleju rzepakowym. 225mojej kuchni. Najbardziej zakochana jestem w róży i właśnie kwiatach czarnego bzu. Mają bardzo intensywny i dość specyficzny zapach. Jak dla mnie niebiański. Mam już zrobiony syrop, w planach nalewkę, ale dziś wykorzystam pomysł mojej babci. Smażone na oleju rzepakowym, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3. A to co zdrowe powinno się wykorzystywać jak najczęściej
Malinowe Pocałunki
Almetkowe pancakes polane syropem fiołkowym. 196patelni teflonowej (można również przetrzeć patelnię olejem), na rumiano z każdej ze stron. Naleśnika należy przewrócić w momencie, kiedy na jego powierzchni pojawią pęcherzyki . Podajemy ciepłe polane fiołkami w syropie
Malinowe Pocałunki
Torcik Sachera 393drugim plackiem i smarujemy wierzch ciasta pozostałą konfiturą. Polewa: Do 125 ml wody, wsypujemy 200 g cukru i gotujemy 5 minut. Resztę czekolady rozpuszczamy ( 200 g ) , dodajemy do gorącego syropu i mieszamy. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni tortu , boki też . Smacznego
Słodkości i nie tylko
I znów gruszki nadziewane wątróbkami drobiowymi 180dodatku typu ryż czy ziemniaki - obgotowana gruszka zupełnie nam wystarczyła. Doskonałe zarówno jako ciepła przekąska jak i delikatne danie obiadowe . * Można przygotować takie gruszki ze świeżych obgotowanych w lekkim syropie
Buniabaje w kuchni
Kamis Fix z kurczakiem i ananasem 220puszka ananasa, 250 ml wody. Przygotowanie: Kurczak kroimy w kostkę obsmażamy na lekko brązowy kolor, wsypujemy zawartość torebki. Następnie wlewamy 250 ml wody oraz 60 ml syropu z ananasa. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez 10 minut Podajemy z gotowanym ryżem
cookpl
Co zrobić z pigwy gruszkowej? 241które skusiło Ewę, tak naprawdę było pigwą. Owoce pigwy na surowo są twarde , dlatego dużo smaczniejsze są wykonane z nich przetwory. Wykorzystuje się je do wykonania aromatycznych , kompotów,syropów , nalewek, konfitur, galaretek.pigwa doskonale łączy się z jabłkami, podnosząc ich smak i aromat. Ze względu na dużą ilość pektyn może służyć do żelowania przetworów o niskiej
W kuchennym oknie Ewy