syrop - 6989 przepisów (strona:396/466)

Powidła śliwkowe w trzech odsłonach 225

niewielkim ogniu. Dodajemy cukier waniliowy, mieszamy i to właściwie tyle. Na razie nie musimy mieszać. Czekamy, aż całość zacznie się gotować. Początkowe etapy przygotowywania powideł Dopiero kiedy powstały syrop zacznie gęstnieć, a owoce będą się powoli rozpadać musimy bardziej uważać. Wtedy trzeba co jakiś czas mieszać, żeby owoce nie przywierały do dna, bo mogą się łatwo przypalić. Powidła są gotowe

Ratunku obiad
Ciasto z masą jabłkową 317

biszkopt Budyń ugotować , ostudzić. mMargarynę utrzeć z cukrem dodawać budyń, ucierać.  margaryna utarta z cukrem budyń do masy Do masy wlać olejek waniliowy.( Ja do swojej dodałam łyżkę syropu miętowego, dla uzyskania koloru). Gotowa masa Tak przygotowaną  masę wylewamy na jabłka.Na wierzch ciasta polewa czekoladowa . Dowolna. Gotowe  SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób

W kuchennym oknie Ewy
Pancakes 208

olej. Staramy się, aby nie było grudek. Smażymy pancakes na małej patelni na odrobinie oleju. Podajemy od razu z owocami, dżemem, cukrem pudrem, bitą śmietaną, a najlepiej smakują z syropem klonowym. Smacznego

Salonik smaków
Sorbet truskawkowo-jagodowy 204

szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny w wersji "dla dorosłych" można dodać łyżkę wódki :) PRZYGOTOWANIE   Wodę z cukrem zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut mieszając. Do otrzymanego syropu wrzucamy owoce , sok z cytryny i ,ewentualnie, alkohol. Miksujemy. Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut  blendujemy by rozbić tworzące się  kryształki lodu. Powtarzamy

Moje Kuchenne Rewelacje
TARTA Z RABARBAREM I BUDYNIEM ORAZ KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH – 1 zł 378

wyciągamy ciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Jeżeli nie, podpiekamy jeszcze chwilę, cały czas sprawdzając stan zarumienia kruszonki i boków ciasta. 12. PODANIE: > sama lub z bitą śmietaną, ew. słodkim syropem. OM NOM NOM! Post TARTA Z RABARBAREM I BUDYNIEM ORAZ KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH – 1 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM – 1,80 zł 347

CUKIER + MASŁO + CZEKOLADA (5 min): do małego rondla (najlepiej o grubym dnie) wrzucamy 3 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Rozpuszczamy cukier w wodzie na małym ogniu. Kiedy syrop stanie się klarowny dorzucamy masło i połamaną w kostkę czekoladę. Cały czas mieszamy i rozpuszczamy całość na małym ogniu, aby nie przypalić czekolady. Kiedy mamy już aksamitną, jednolitą masę – ściągamy rondel

Nerds Kitchen
Chlebek bananowy z gruszką *BEZGLUTENOWY* 233

roku! :) Składniki: 1 duży dojrzały banan 1 jajko 4 łyżki maki kukurydzianej 1/2 proszku do pieczenia 1 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego cynamon 1 gruszka (u mnie w syropie) Sposób przygotowania: Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wpijamy jajko, obranego i pokrojonego banana i pozostałe składniki (oprócz gruszki). Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dorzucamy gruszkę i mieszamy

Truskawkowa Fiesta
Grahamki 298

lubi. Jeśli nie mamy sprawdzonej piekarni to zachęcam do robienia pieczywa samodzielnie. Niestety bułki z supermarketu to w większości produkty wcześniej mrożone, z dodatkiem spulchniaczy i często z niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym. Za to domowa grahamka na miodzie lub melasie jest świetną podstawą zdrowego śniadania. Na drugi dzień są równie pyszne, więc spokojnie możemy przygotować je dzień wcześniej. Grahamki (bułeczki

Poezja smaku
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 268

ułożyłem na talerzu. Uduszone filety z gęsi pokroiłem w niezbyt grube plastry - pod lekkim skosem i również umieściłem na talerzu. Całość polałem sosem karmelowo - balsamicznym, który powinien mieć konsystencję syropu - w razie gdyby sos nadmiernie zgęstniał należy go ponownie podgrzać.   Do gęsi świetnie pasowało białe wytrawne wino

Wyprawy kulinarne
Cukinie faszerowane kalmarami w greckim stylu 225

rozpuszczenia. Po jego rozpuszczeniu dodałem do niego 4 łyżki stołowe octu balsamicznego i całość podgrzewałem, aż do całkowitego rozpuszczenia się powstałego karmelu w occie, co spowodowało uzyskanie konsystencji gęstego syropu. Po wyjęci cukinii z piekarnika skropiłem je otrzymanym sosem octowo-karmelowym. Podałem z czerwonym winem

Wyprawy kulinarne
Smażone banany w stylu kubańskim 264

cynamonu i roztartymi na proszek goździkami. Po chwili dodałem również rodzynki wraz z rumem. Banany przewróciłem na drugą stronę. Całość podgrzewałem, aż do zredukowania się sosu i uzyskania konsystencji syropu. Banany powinny zachować swój kształt, natomiast kawałki mango powinny lekko się rozpadać. Na talerzyki deserowe wyłożyłem po gałce lodów waniliowych. Koło lodów ułożyłem kawałki bananów i całość skropiłem sosem wraz

Wyprawy kulinarne
Kruche ciasto przekładane malinami 260

części , każdą rozwałkujemy na krążki wielkości małej tortownicy ( śr.25 cm.) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 15-20 minut w temp. 220st.  Z wody i cukru gotujemy syrop, gdy cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy owoce i smażymy na małym ogniu, często mieszamy aż masa zgęstnieje , dodajemy przygotowane migdały smażymy jeszcze przez minutę , odstawiamy do wychłodzenia.następnie masę wykładamy

Gorący kąsek
Aronia z gruszkami i jabłkami do mięsa 251

owoców aronii 1 kg jabłek 1 kg gruszek 0.7 kg cukru  1 szklanka wody Wykonanie: Owoce aronii zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 godz. W garnku przygotowujemy syrop z wody i cukru. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy pokrojone w ósemki gruszki a po 5 minutach smażenia jabłka pokrojone w kostkę (przez cały ten czas owoce mieszamy aby nie przywarły

Gorący kąsek
Makaron w sosie pomidorowym z brzoskiwniniami 268

Makaron nastawiamy w posolonej wodzie. Wyjmujemy brzoskwinie z puszki i kroimy, a soku nie wylewamy bo będzie nam potrzebny. Na patelni topimy trochę masła i dodajemy około 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń i słoiczek przecieru pomidorowego. Gdy wszystkie składniki się połączą, wrzucamy brzoskwienie i fasole ( Fasole warto wcześniej przepłukać pod bierzącą wodą by oczyścić ją z płynu w którym byla

Kolizje Smaków
Tort brzoskwiniowy 219

lodówki. Brzoskwinie wyciągamy z puszki zostawiając sok. Dzielimy je na dwie części. Jedną połowę kroimy w kostkę, a drugą w paski. Przygotowujemy poncz do nasączenia biszkoptów. Do szklanki nalewamy ¾ syropu z brzoskwiń i dopełniamy wodą. Wykonanie tortu Jedne z blatów układamy na paterze i nasączamy 1/3 powstałego soku. Krem z Milky Way mieszamy z brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę. Połowę kremu

Kolizje Smaków