Tort Marcello 750boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce. * Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru czy syropu, ale nie jest to konieczne, bo tort i tak wyjdzie pyszny Smacznego
charlotte gotuje
Domowa skórka pomarańczowa 340małego garnka dodajemy cukier i około 1/3 szklanki wody. Gotujemy 15 min mieszając od czasu do czasu. Gotowa skórka pomarańczowa powinna być lekko przezroczysta i dobrze nasączona gęstym cukrowym syropem. Gorącą skórkę pomarańczową przekładamy do dokładnie wymytych i wysuszonych słoiczków (np. po przecierze pomidorowym). Po kilku minutach powinniśmy usłyszeć charakterystyczne "pyknięcie" - znak, że słoiczek się zamknął i można bezpiecznie przechowywać
Ciastkozercy
Czekolada plastyczna - zrób to sam 526jest dużo smaczniejsza. Przymierzałam się do jej zrobienia już od dłuższego czasu, zawsze jednak w przepisach znajdował się jakiś składnik, którego nie da się znaleźć lub jest znaleźć ciężko (syrop kukurydziany, glukoza cukiernicza w płynie) w końcu znalazłam bajecznie prosty sposób: czekolada + miód. Pozostało jedynie wypróbować czy działa w praktyce. Użyłam 3 różnych rodzajów czekolady: gorzkiej, mlecznej i białej
Ciastkozercy
Mus z białej czekolady 219spirytusem. Wyłożyć na dno foremki, dł 18 cm, wyłożonej folią spożywczą. W rondelku podgrzewać wodę z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Do syropu włożyć połamaną czekoladę i rozpuścić. Trochę przestudzić. Dodać żółtko i utrzeć. Ostudzić. Śmietankę lekko ubić, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Ubić białko na sztywną pianę i dodać do masy. Przełożyć
Kulinarny karnet Christophera
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 241bezglutenowego) / MASA SEROWA O SMAKU WIŚNI - ser twaróg trzykrotnie mielony, 0,5 kg - masło 0,5 kostki - cukier, szklanka - jajka. 3 - budyń, 1 (pół śmietankowego, pół waniliowego) - wiśnie w syropie, 2 słoiki litrowe - cukier wanili(n)owy, 1 /BEZA - białka, 2 - cukier, do smaku /KRUSZONKA - mąka kokosowa , pół szklanki - masło, pół kostki - cukier, pół szklanki WYKONANIE: /CIASTO: masło wrzucamy
Wypisz Wymaluj
Smaki Indii: Mango Lassi i kilka słów o mango 251Składniki (dla dwóch osób): 1 dojrzałe mango 1 mały jogurt naturalny lub grecki 1/2 szklanki lodu 1/2 szklanki wody 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru drobnego liście mięty do ozdoby CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Mango obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera
Tajskie smaki
Wygraj Delicious Titbits Box 2014 162założenia bloga Delicious Titbits :) W związku z tym wpadłam na pomysł okolicznościowego konkursu, który niniejszym ogłaszam :) Nagrodą w konkursie jest prezentowany na zdjęciu zestaw , na który składają się: Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy Nalewka z kwiatów czarnego bzu Nalewka z czarnych porzeczek i 3 malin Kakaowe powidła śliwkowe Dżem z czarnej
Delicious Titbits
Sałatka z kaszą pęczak na słodko 225wartości odżywczych ponieważ jest tylko minimalnie przetworzona . Wspomaga nerki i proces mineralizacji kości . Zapraszam :) Sałatka owocowa z kaszą pęczak Składniki ; około 2 szkl kaszy pęczak 1/ 2 brzoskwinie w syropie 1 banan 4 łyżki jogurtu brzoskwiniowego 1 cukier wanilinowy suszone owoce kandyzowane ; - malutka garstka suszonych bananów - malutka garstka suszonych moreli - malutka garstka kokosu w kosteczkach - malutka garstka suszonego ananasa, suszone
Sama słodycz i szczypta chili
TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 200Beza - - białka - 4 - cukier - 3/4 szklanki - sól - odrobinka * Masy kawowa i migdałowa - - masło, kostka, - cukier puder, 1/2-3/4 szklanki, - żółtka, 4 - amaretto (najlepiej alkohol, ale może być też syrop) - kawa marcepanowa, do smaku ( tu ją kupisz ), - migdały mielone, do smaku ( tu je kupisz ), - serek mascarpone, 250 g + 3-4 kostki mlecznej czekolady i płatki migdałowe. WYKONANIE: * biszkopt: Ubijamy jajka
Wypisz Wymaluj
FRANCUSKIE CIASTKA Z BRZOSKWINIAMI 199Składniki: op.ciasta francuskiego puszka brzoskwiń cukier waniliowy łyżeczka płatków migdałów jajko Wykonanie: Ciasto rozkładamy na stolnicy, wykrawamy małe prostokąty, na każdy z nich kładziemy kawałek odsączonej z syropu brzoskwini. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem waniliowym i pokruszonymi płatkami migdałów. Ciasteczka można równie dobrze składać na połowę i do środka kłaść owoc. Piec w temp.200st aż do zrumienienia
Walijskie Pichcenie
DRINK Z ZIELONYM FRUGO 427wódki zielone frugo Wykonanie: Kiwi obierany, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w szklance do drinków wg kolejności podanej w składnikach. Wypijamy... ze smakiem :))) a poniżej wersja z dodatkiem syropu z grenadiny
Walijskie Pichcenie
MORELOWE NIEBO W GĘBIE 196moreli lód grenadina Wykonanie: Morele rozdrabniamy blenderem. W shakerze mieszamy morelowe puree, likier morelowy, odrobinę soku z moreli. Wlewamy do szklaneczki. Dodajemy kilka kropel syropu z grenadiny, kostki lodu, dekorujemy świeżą miętą i ... cheers
Walijskie Pichcenie
KASZA MANNA Z JEŻYNAMI 284około 3 do 5 minut, aż kaszka będzie gęsta. Do osobnego rondelka wsypujemy jeżyny z łyżką cukru i 2 łyżkami wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Syropem z owocami polewamy kaszkę
Walijskie Pichcenie
PIECHOTĄ DO LATA CZYLI TRUSKAWKOWY SORBET 258szklanki cukru odrobina wody(2-3 łyżki) 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Wykonanie: Truskawki zmiksować blenderem wraz z sokiem z cytryny. Z cukru i 2 łyżek wody zagotować syrop. Wystudzić go i wymieszać z truskawkami. Wstawić do zamrażalnika na ok 3h, co pół godziny wyjąć i dobrze przemieszać
Walijskie Pichcenie