syrop - 6989 przepisów (strona:385/466)

Sernik z owocami 218

proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Wszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Jeśli nie korzystamy z owoców z puszki a np. z surowych jabłek, to musimy je zagotować w syropie jak do babeczek z jabłkami.    Masa twarogowa to: -1 kg twarogu chudego lub półtłustego -5 jajek -1 i 1/3 szklanki cukru -3 łyżki maki ziemniaczanej -10 dkg margaryny

Maminek kulinarny
Sałatka owocowa 376

Zdrowy, lekki deser owocowy. Składniki: -puszka brzoskwiń w syropie -puszka kawałków ananasa -kilka mandarynek -2 banany -kiść winogron -garść rodzynek    Odsączamy brzoskwinie i ananasy. Mandarynki i banany obieramy ze skórki. Wszystkie owoce kroimy na cząstki, dosypujemy rodzynki i mieszamy.    Pozostawiamy na ok. godzinę, aby smaki się wymieszały.  Przekładamy do pucharków i gotowe. Można podać

Maminek kulinarny
Nalewka z dzikiej róży 261

wódki czystej 30 dkg cukru    Po usunięciu pestek owoce należy umyć i osuszyć, włożyć do słoja i zasypać cukrem, aby puściły sok. Gdy cukier zamieni się w syrop dodajemy spirytus i wódkę a następnie odstawiamy na 2 tygodnie, pamiętając o potrząsaniu słojem co kilka dni. Po tym czasie odcedzamy owoce a płyn przelewamy do butelek i odstawiamy

Maminek kulinarny
Serniczki 184

margaryny -2 jajka -1 łyżkę mąki ziemniaczanej -0,5 szklanki cukru i dodatkowo 1 łyżka cukru do białek -aromat śmietankowy lub waniliowy Do serniczków wykorzystamy też drylowane jabłka z syropu (można je odszukać na naszym blogu).    Twaróg mielimy przez maszynkę.    Jabłka kroimy w krążki.    Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę z białek

Maminek kulinarny
Deser owocowy 254

Prosty, szybki w wykonaniu i bardzo smaczny owocowy pucharek. Składniki: -puszka brzoskwiń w syropie -puszka ananasa -2 pomarańcze -2 kiwi -1 banan -2 galaretki o różnych smakach -śmietana do dekoracji    W oddzielnych naczyniach rozpuszczamy galaretkę. Do galaretek dolewamy po szklance wody ( połowę zalecanej ilości ). Pozostawiamy do zastygnięcia. Wszystkie owoce kroimy w kostkę i mieszamy.    Zastygnięte galaretki

Maminek kulinarny
Kruche serduszka z wiśniowym nadzieniem 172

cukru pudru -10 dkg masła lub margaryny -1 jajko do ciasta i 1 jajko do smarowania -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy lub wanilinowy -drylowane wiśnie z syropu    Z mąki, cukru, margaryny, jajka, proszku i aromatu zagniatamy ciasto.    Ciasto rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy i przy pomocy foremki wycinamy serduszka

Maminek kulinarny
Drożdżówka bez zagniatania 220

dosypujemy mąkę, szczyptę soli i dodajemy kilka kropli aromatu i miksujemy. Wcześniej dobrze jest przygotować kruszonkę i owoce. Owoce mogą być sezonowe lub z przetworów. My wykorzystaliśmy jabłka z syropu i smażone truskawki. Mogą też być brzoskwinie, wiśnie, agrest, w zależności od upodobań i stanu spiżarni.    Przepis na kruszonkę: -1/2 szklanki mąki -1/4 szklanki cukru

Maminek kulinarny
Mazurek jabłkowo-orzechowy 165

łyżka kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -aromat rumowy   Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki. Potrzebne nam będzie też ok. 10 jabłek z syropu ( szukaj na naszym blogu ).  Składniki na ciasto orzechowe: -4 jajka -1/2 szklanki cukru -4 łyżki mąki -20 dkg orzechów włoskich -aromat rumowy    Orzechy gnieciemy za pomocą wałka

Maminek kulinarny
Ciasto z owocami 235

łyżek do bezy -szczypta kwasku cytrynowego do bezy -2 szklanki mąki -kostka margaryny -2 łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp )    Margarynę z cukrem i aromatem ucieramy w makutrze.    Stopniowo dodajemy żółtka i nadal ucieramy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem

Maminek kulinarny
Dżemik różany 202

owoców.    W garnku zagotowujemy 100 ml wody i 1/2 kg cukru.    Wrzucamy owoce.    Delikatnie mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu do czasu, kiedy syrop zacznie gęstnieć.    Przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Tarta czekoladowa ze śliwkami i brzoskwiniami 196

pomarańczową, rozmarynem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy śliwki oraz 2 łyżki wody i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu- śliwki powinny lekko zmięknąć. Owoce wraz z powstałym syropem rozkładamy na podpieczonym kruchym cieście, na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczoną tartę kroimy w kliny i podajemy z bitą śmietaną- na ciepło lub w temperaturze

Smakowity Blog Kulinarny
Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 210

owocami. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) * kremowy ocet balsamiczny figowy - jest łagodniejszy od zwykłego balsamicznego, ma lekki posmak fig, można użyć zwykłego octu balsamicznego, ale wtedy ja dodałabym z jedną łyżkę syropu klonowego, albo golden syrup

Blondynka Gotuje
Udziwniona kawa i winne pytania 200

moim jadłospisie, więc postanowiłam czym prędzej ten wynalazek wypróbować. I choć teraz już wiem, że fanką nie zostanę, mimo wszystko polecam spróbować, jeśli lubicie udziwniane kawy - z pianką, syropami smakowymi i tak dalej. Pianka żółtkowa jest słodka i delikatna, nieźle współgra z ciemną, aromatyczną kawą. Mi brakuje w tym zestawieniu jakiegoś pazurka - może odrobina cynamonu lub gałki muszkatołowej? Pewnie spróbuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zielony deser 366

reakcję ze śmietaną, i deser staje się gorzki. U mnie nic takiego nie miało miejsca - następnego dnia też był pyszny (choć bezy się rozpuściły i zmieniły w słodki syrop) - gorzki nie był ani odrobinę.  Zielony deser z lime curd i kiwi Składniki: (na 4 porcje) 200 g lime curd 180 ml śmietany kremówki (38%) 80 g bez 2 kiwi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na pożegnanie sezonu rabarbarowego - Pavlova 164

karmelizować. Rabarbar pokroić na kawałki o długośći 5 cm, dodać do karmelu. Gotować, aż rabarbar zmięknie. Zdjąć z ognia, odcedzić.  Truskawki odszypułkować, przekroić na pół, dodać do gorącego syropu, wymieszać, odstawić. Kremówkę ubić na sztwyną masę z cukrem pudrem i wanilią. Wyłożyć na bezę, udekorować rabarbarem i truskawkami oraz melisą. Smacznego! Wydaje mi się, że u mnie to już

Pożeraczka, czyli raz adobrze