porzeczka w tym przepisie to moja wariacja. Jeżeli nie lubicie, możecie jej nie dodawać, zastąpić żurawiną itp. Ja uzyskuję ją w ten sposób: suszone owoce namaczam przez dobę w syropie z jagód, przelewam przez sito i zostawiam do ponownego wysuszenia. Smak, aromat obłędny. Można dodawać do sosów, wypieków; co kto lubi. Do 1/3 porcji maślanki wkruszamy drożdże i posypujemy cukrem
BaRepasgrillowane piersi z kurczaka mają wspaniały słodki smak. Mogą być rewelacyjnym składnikiem sałatek i kanapek. Składniki: 6 piersi z kurczaka ½ szklanki syropu klonowego ¼ szklanki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki octu balsamicznego ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz piesi połączyć w misce. W szklanym naczyniu wyłożyć piersi z kurczaka, zalać przygotowaną marynatą. Marynować
naRuszciektóra nadaje się do szkoły, pracy, bądź jako poczęstunek na przyjęcie gości. Samodzielne ich przygotowanie umożliwi Wam dołączenie ulubionych składników oraz pozwoli uniknąć dodatku cukru, bądź syropu glukozowo- fruktozowego, którego spożywanie nie jest wskazane. Składniki: - 2 szklanki samodzielnie przygotowanego musli np. * płatki owsiane, siemię lniane, sezam, pestki dyni, dowolne suszone owoce - garść suszonej żurawiny
Fit-aminatknie, ani nawet nie powącha. I niech żałuje, bo ta była wyjątkowo aromatyczna, pachniała jeszcze świętami. Były w niej figi, daktyle, morele, skórka pomarańczowa i pekany. Odkryłam też syrop daktylowy, którym czasami dodaję do owsianki, a Hania mówi o nim "czarny miodzik". Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej nocnej owsianki ze słoika, to nic prostszego - należy to zrobić!. Poranki będą piękniejsze
bistro mamakremówka – 100 ml * jajko – 2 szt * budyń waniliowy – 60 g * cukier – 50 g * cukier wanilinowy – 1 op DODATKOWO: * jabłka – 4 szt * żurawina w syropie – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem,dodajemy masło oraz jajka – wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki
Ostra na Słodkopilaw z kaszy bulgur. Zapraszam do gotowania! Jadłospis na ucztę szabatową z rodziną i przyjaciółmi: chleb jajeczny, dip z oliwy i suszonego tymianku, oliwki w zalewie, morele gotowane w syropie z cukru podane z jogurtem, sałatka z ciecierzycy i ogórka, pilaw z kaszy bulgur, kurczak duszony z suszonymi morelami i figami. Kurczak duszony z suszonymi morelami i figami
My Culinary Artpodgrzewam do czasu połączenia się składników, często mieszam, aby sos się nie przypalił. *jeśli nie macie kremowego octu balsamicznego figowego, możecie użyc zwykłego, ale wtedy należy dodatkowo dodac syrop klonowy lub golden syrup i zredukowac płyny do konsystencji gęstego sosu
Blondynka Gotujenaszymi tradycyjnymi", są o wiele delikatniejsze i puszyste. Ich przygotowanie jest może nieco bardziej skomplikowane, ale to nadal znikomy stopień trudności. Pancakes, "w oryginale", podaje się z masłem i syropem klonowym. Ja stawiam jednak na owoce oraz pyszne masło migdałowe i orzechowe od firmy Primavika. Zarówno jedno, jak i drugie możecie nabyć w sklepie Naturalna Spiżarnia ( KLIK ) Z podanej ilości
peanutbuttermonsterorzechów – w oryginale laskowe lub migdały,- ja natomiast dałam pestki dyni (1/2 szklanki) 145g płatków owsianych (1 1/2 szklanki) 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu klonowego - ja mam zamiar spróbować jeszcze z miodem 3 łyżki oleju kokosowy lub stopionego klarowanego masła 350ml wody (1 1/2 szklanki) Suche składniki wymieszać w misce lub bezpośrednio
Cukier&Puderczekolady 70% 2 płaskie łyżki kakao, przesiej przez sitko 250 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) miód kasztanowy lub inny o charakterystycznym smaku i aromacie (można użyć syropu z igieł młodej sosny), do smaku Przygotowanie ugotuj mak zgodnie z przepisem Gotujemy mak w szybkowarze , ostudź, zmiel go trzykrotnie i odstaw w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę (przygotuj garnek
Szybko Szybkowarrównież z dzieciakami. Więc pojawiają się co raz to nowe wersje odpowiedników sklepowych łakoci.Składniki:1/2 szklanki kaszy mannej1/2 wiórków kokosowych oraz wiórki do obtoczeniaszklanka mleka kokosowego3 łyżki syropu z agawy albo miodu3 łyżki płatków migdałowychWykonanie:Kaszę manną i 1/2 szklanki wiórków kokosowych zalewam zimnym mlekiem kokosowym. Doprowadzam do wrzenia i trzymam na wolnym ogniu mieszając, az do całkowitego wchłonięcia
Magiczna kuchnia Dariimiąższem i 300 g cukru.Wstawiamy do gotowania. Gotujemy na dużym ogniu, aby sok z truskawek bulgotał.Pamiętajmy o częstym mieszaniu i zbierania szumu z powierzchni gotujących się truskawek.Kiedy syrop zacznie gęstnieć po ok. 2 godzinach, musimy sprawdzić jego konsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony talerzyk wylewamy odrobinę konfitury i przechlamy talerzyk pionowo. Jeśli konfitura nie ścieka, znaczy że jest gotowa.Gor
kulinarnyJatemperaturę do 200 stopni i pieczemy 8 minut.Po wyjęciu czekamy aż ostygną. Najlepiej wyjąć je na kratkę.Połówkę brzoskwini kroimy na 6 cząstek. Dekorujemy tartaletki brzoskwinią lub maliną. Polewamy syropem. Obowiązkowo jemy jedną tartaletkę, kiedy jest jeszcze ciepła
W kuchni wieczoremrodziny czy przyjaciół (wiadomo, achy i ochy mile słyszane)! :)))Teraz, w sezonie zimowym jak najbardziej można użyć np. brzoskwiń z puszki, wystarczy je opłukać w wodzie, by pozbyć się syropu, a następnie osuszyć, skropić olejem i ładnie zrumienić na patelni grillowej.Zamiast serka kremowego (np. Almette, Bieluch, Philadelphia itp.) można użyć ser pleśniowy, który położony na gorącą gruszkę delikatnie się roztopi
Kraina Miodem Płynącapotrafi rozgrzać się nawet do 200 stopni!4. Jeżeli będziemy używać skórki od razu, przecedzamy ją przez metalowe sitko i zostawiamy do ostygnięcia. Jeżeli nie, przekładamy ją wraz z syropem do słoiczka i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.Uwagi: Może się zdarzyć, że cukier się skrystalizuje w słoiczku. Należy wówczas przed użyciem wlać do słoiczka odrobinę wrzątku, zamieszać i przecedzić
My Culinary Art