szukałam odpowiedniego przepisu i w końcu uznałam, że to jest ten a przynajmniej tak stwierdziłam z dziećmi :) Przed upieczeniem tych placków kupiłam po raz pierwszy ( a mam 30 lat) syrop klonowy. Polecam go jest przeeeeeeeeepyszny, nie sądziłam, że aż tak bardzo mi zasmakuje :) Składniki: 1 szklanka mąki 2 płaskie łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Amatorka kuchennaforemki małym i ostro zakończonym nożykiem delikatnie wypchnąć piankowe ciasteczko na talerz Można deser przełożyć na dwa sposoby: albo pianką do góry albo budyniem do góry - wówczas można polać syropem malinowym ale w niewielkiej ilości, żeby deser nie był za słodki. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.cominnego likieru cytrynowego, skórka otarta z połowy cytryny. Chutney jabłkowo-cytrynowy 3 jabłka, 150 ml crema di limoncello, 1/3 szklanki wody, 3 łyżki masła, 1 łyżka masła, syrop z agawy lub cukier do smaku. Przygotowanie: Masa cytrynowa chia Nasiona chia zalać crema di limoncello i 6 łyżkami zimnej wody , odstawić na 30 minut. Połowę sera zmiksować
SzczyptaSmaQbatoniki, a szczególnie te chrupiące i z kawałkami suszonych owoców czy ziaren. Te sklepowe nie zawsze Nam odpowiadają doborem składników, a już całkiem nie pasuje Nam dodatek cukru lub syropów glukozowych, które w niby zdrowych batonikach miejsca mieć nie powinny, a są na pierwszym miejscu. Dlatego gdy miałyśmy możliwość stworzyć sobie mieszankę płatków odpowiadającą Nam od razu postanowiłam je wykorzystać
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukier wlewamy do niedużego garnka (lub miksera) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko razem mieszamy. Mąki dodajemy tyle ,aby ciasto miało konsystencją niezbyt gęstego syropu. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Gdy tłuszcz się już rozgrzeje wlewamy ciasto ( nie za dużo,aby nasze naleśniki nie były zbyt grube) i smażymy na jasno złoty kolor
Przepisy i porady kulinarnemargaryna cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Świeże morele zlać krótko gorącą wodą i obrać z skórki. Przekroić na połówki i usunąć pestki ( Morele z puszki osączyć z syropu ). Owoce wsypać do miseczki i skropić sokiem z cytryny i alkoholem. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać płatkami migdałowymi. Mąkę przesiać z proszkiem przez sitko,dodać cukier,cukier waniliowy, sól i wymieszać
Przepisy i porady kulinarneSposób wykonania : Owoce pigwy umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, ułożyć w słoju, przesypując cukrem, zakręcić i odstawić na 6 dni. Następnie odcedzić przez sitko. Syrop wymieszać ze spirytusem, wlać do słoja, zakręcić i odstawić na 2 miesiące w chłodne i ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gęste sitko lub gazę i zlać
Przepisy i porady kulinarneśliwek 1 l wody 40 dkg cukru Sposób wykonania : Owoce umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Ułożyć w słoikach do wysokości 3/4 słoika. Z cukru i wody ugotować syrop i gorącym zalać śliwki. Zakręcić dokładnie wieczkami i pasteryzować 15 minut w temperaturze
Przepisy i porady kulinarnesłoja, zalewamy spirytusem, słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 5-6 tygodni w pomieszczenie o temperaturze pokojowej i ciemne. Potem zlewamy płyn do butelek, zakorkowujemy , a owoce zalewamy gorącym syropem z wody i cukru, szczelnie zamykamy. Odstawiamy jeszcze na 2 tygodnie. Po tym czasie łączymy obie nalewki razem, przecedzamy przez gęste sitko lub gazę , rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy
Przepisy i porady kulinarnebyło, stworzyłem własne praliny. I nawet je sobie nazwę. Przedstawiam Wam "barepaski" - wolno mi, nie? Czego użyłem? -pół kostki masła -gorzka czekolada tabliczka -suszone czarne porzeczki z syropu porzeczkowego; suszone porzeczki namaczamy w spirytusie i cukrze minimum 48h przed spożyciem -biała czekolada tabliczka -łyżeczka soku z cytryny -łyżka cukru pudru do białej czekolady -dwie łyżki cukru pudru
BaRepastęsknoty za latem otworzyłam ostatnio truskawkowe przetwory. Tym razem padło na owoce w syropie, które dodałam do tartinek czekoladowych. Deser nie należy do tych bardzo słodkich, jednak jest to fajna propozycja dla czekoladoholików. Składniki na ciasto czekoladowe: 4 łyżki cukru pudru 4 żółtka 120 ml soku z truskawek 1/4 kostki rozpuszczonego masła 100 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 12 truskawek
Słodkie Przyjemnościpianę (dodać szczyptę soli), dodając stopniowo cukier. Blachę do pieczenia wykłożyć papierem. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć część białego ciasta, potem czekoladowego. Następnie kłaść kulki papai (odsączone z syropu), ubite białka i na wierzch ponownien zetrzeć białe ciasto. Piec ok 45 minut w 160 stopniach
Szybko Tanio SmacznieTłusty Czwartek tuż tuż, więc czas na wybór smażonych słodkości. Poniżej zestawienie sześciu bardzo smacznych potraw. 1. Pączuszki serowe : http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/paczuszki-serow… 2. Koreańskie smażone drożdżowe naleśniki z syropem orzechowym : http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/koreanskie-droz… 3. Faworki-Chrusty : http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/chrusty-faworki… 4. Pączki mojej Babci : http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/paczki-babci-fe… 5. Róże karnawałowe : http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/roze-karnawaowe… 6. Oponki
Przepisy AleksandrySkładniki: 1 bakłażan 1 cukinia 3 ząbki czosnku 1 natka pietruszki garść listków bazylii garść świeżego młodego szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz szczypta soli 1 łyżka syropu z granatów 2 figi - miąższ Przygotowanie: Warzywa myjemy. Bakłażana przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ tak aby powstały nam dwie miseczki bakłażanowe. Cukinię wraz ze skórką kroimy na kosteczkę. Siekamy czosnek
ClauditteMissCookingDEKORACJE Ja użyłam kolorowej posypki o smaku owocowym :) ZABAWA Zabawy było co nie miara :)... mycia po zjedzeniu ciasteczek także. Ale pozwoliłam na to. Zjadł pięknie obiad, bez jęków wypił syrop. Coś mu się od życia należało. Nie pojechałam dziś na uczelnię, bo wielkie zamieszanie wyszło z planem zajęć. Jadę za to jutro....cała niedziela będzie z d....y :/. SŁODKOŚCI
ClauditteMissCooking