Dziś pochwalę się wypiekiem swojej teściowej. Oglądając te wszystkie, piękne przepisy świąteczne na ciasta korzenne, pierniki i orzechowce, napaliłam się bardzo na to, by też coś w świątecznym klimacie upichcić. Tymczasem przyjechałam do teściowej, a tu już czekał na mnie przepyszny, wilgotny murzynek w starym stylu. Poprosiłam zatem o przepis, cyknęłam kilka fotek i jest. Przepis jest stary jak świat
Przepysznik - BLW i nie tylkoŚwięta nierozerwalnie kojarzą mi się ze słodkościami i nic na to poradzić już nie mogę. Choć pasztet, rolada z indyka, żurek i schab ze śliwką to wspaniałe świąteczne potrawy, to jednak zdecydowanie w tej chwili marzę o pożarciu kawałka sernika albo mazurka. Taka jestem słodka dziewczyna :) Co jednak zrobić z takim małym człowiekiem, któremu większa ilość cukru nie służy(...)czarujmy się, rafinowany cukier nikomu nie służy)? Też by przecież chciał spróbować świątecznych słodkości. Trzeba więc opracować albo znaleźć przepis przyjazny młodocianym (Leśny mech po zastąpieniu cukru miodem albo syropem klonowym również jest dzieciak friendly!). A zatem mam dla was pyszny chałwowy mazurek, który z czystym sercem możemy dać roczniakowi, a nawet młodszemu dziecku - szczególnie, że jest to słodycz bogata
Przepysznik - BLW i nie tylkoTradycyjna, świąteczna potrawa w moim domu. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie aby mogło ich zabraknąć na świątecznym stole. Śledzie są przepyszne, właśnie je zrobiłam. Do jutra nabiorą intensywnego smaku. Polecam. Składniki: Duże opakowanie solonych śledzi w oleju ( matjas ok 800 gram ) 5 średnich cebul Ok. 300 ml oleju Pieprz 1 mały koncentrat pomidorowy ( ok.200 gram ) Wykonanie: Jeżeli
Smaki EwyJeśli zastanawialiście się, po co nam porzeczki z robienia soku na zimę, to teraz już znacie odpowiedź. Dlaczego miałabym je wyrzucać, skoro mogę zrobić smaczny dżem, doskonały do świątecznych pierników?! Mało tego, większość roboty za nami, więc przygotowanie dżemu zajmie nam max 30 minut. To tyle samo, co wyjście do sklepu, a zamiast chemią będziecie cieszyć się domowym(...)góry wieczkiem. Przechowywać je należy w chłodnym i ciemnym miejscu. Z przerabianych przeze mnie 3 kg porzeczek wyszło mi 12 słoików dżemu, z czego jeden półlitrowy, idealny do przełożenia świątecznego piernika. O ile wytrzyma tyle czasu w spiżarce :) Mam nadzieję, że przepisy Wam się spodobały i zachęciły Was do przygotowania zapasów na zimę. Już niedługo kolejna porcja przetworów: dżem
W poszukiwaniu inspiracjijuż wspomniałam w poprzednim poście, kolejnymi nadchodzącymi świętami, oczekiwanymi przeze mnie jest Boże Narodzenie. W Galerii Krakowskiej pojawiły się już świąteczne ozdoby, zatem ani się obejrzymy i już będziemy w szaleństwie świątecznych zakupów i kuchennej krzątaniny. Chcąc zatem uprzedzić Wasze rozterki związane z przygotowywaniem ciast postanowiłam, że spróbuję zebrać kilka porad, o których warto pamiętać podczas domowych wypieków. Całość spróbuję
psgotujemyDawno nas tu nie było. Czas świąteczny, po świąteczny, majowy, jakoś długo się przeciągnął. Gotować, gotowaliśmy ale ciężko było znaleźć chwilkę aby dodać przepisy na bloga. Przepraszamy i zaczynamy nadrabiać zaległości. Podczas jednego z majowych weekendów, pojechaliśmy do znajomych na grilla. Tam na stole gościło przepyszne ciasto - Tort Pavlova. Kiedy otrzymałam przepis, postanowiłam zmierzyć się z pieczeniem bezy. Jeszcze
Pan i Pani Smith w kuchniPomysłów na świąteczne przepisy pełno, ale totalnie brak mi czasu... Zazdroszczę dziewczynom, które mają czas na te wszystkie wypieki świąteczne. Jednak na pierniczki czas musiał się znaleźć. Ten sprawdzony przepis moja Mama dostała od koleżanki, bardzo jej dziękujemy, bo jest świetny. Wprowadziłam swoje zmiany oczywiście, bo inaczej nie byłabym sobą ;) Pierniczki nie wyglądają idealnie, ale taki urok rzeczy własnoręcznie zrobionych
Corner With RecipesCzas na pierwszy świąteczny wpis, jeszcze w listopadzie, ale przepisy świąteczne chce przeplatać ze zwykłymi (mam ich sporo w zapasie, ponieważ ostatnio nie miałam weny na pisanie postów, ale za to miałam dużo chęci na gotowanie). Połączenie śledzia, buraków i ogórków kiszonych jest idealne. Śledzie same w sobie nie są moim ulubionym składnikiem, ale w tym wydaniu wypadają znacznie lepiej
Corner With Recipesblogach świąteczna gorączka - u mnie w domu też ;) Pieczenie ciast zakończone dzisiaj, pierniczki powstały w ten weekend i leżakują spokojnie w puszkach(przepisy pewnie pojawią się nieco później). A jeszcze przed Wigilią proponuję ciasto żytnie z daktylami, które może spokojnie zastąpić piernik. Bazą tego ciasta jest mąka żytnia i daktyle, całość doprawiona korzennymi przyprawami. Słodkie głównie dzięki daktylom(oryginalny przepis(...)został przeze mnie trochę zmodyfikowany). Polecam :) Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 190 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 100 g masła 80 g jasnego cukru muscovado pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu, zmielonego 200 g mąki żytniej razowej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
FitKottrochę twarde i chyba najlepiej nie zamykać ich szczelnie w puszce. U mnie jeszcze są i są dobrym uzupełnieniem do kawy czy herbaty :) Pogoda u mnie dziś prawdziwie świąteczna, śnieg sypie z przerwami od rana i jest bardzo zimowo :D A że jest to pierwszy post w 2015 roku to życzę Wam wszystkiego najlepszego! :) Migdałowe pierniczki świąteczne 300 g mąki
FitKotwyobrażam sobie bez nich Świąt, są pyszne. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie, baaaardzo nadziane w środku. Z tego przepisu upieczemy trzy dość spore makowce.Polecam!!! Składniki na świąteczną struclę makową (świąteczny makowiec zawijany): CIASTO: 70 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 1 łyżka cukru 1 kg mąki tortowej (wysokiej jakości) 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego 7 żółtek
Rozpustne gotowaniebyło miękkie, co zapowiadało fantastyczny efekt. Bardzo ładnie wyrosło i apetycznie się zarumieniło, ale dopiero po przekrojeniu ukazało swoją niesamowitą urodę. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ciasto ma idealny, wręcz świąteczny, smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam! Składniki na wieniec drożdżowy z makiem
Rozpustne gotowanieWracam po świątecznym szaleństwie, lenistwie i obżarstwie. To był piękny czas z ludźmi, których kocham, ze spacerami, długi rozmowami o niczym, uśmiechami i delektowaniem się chwilą. Wracam w Nowym Roku, który zaczął się pięknie i mam nadzieję, że cały będzie równie udany jak sylwestrowa noc i tego również Wam życzę. :) Po świątecznych wydumanych ciastach naszła mnie ochota na coś prostego
Cynamonowe szczęścieBaba Wielkanocna na świątecznym stole po prostu musi się znaleźć :) Co roku szukam nowych pomysłów na te świąteczne wypieki, jednak jest pewien przepis, po który sięgam co roku bez wyjątku. To przepis na babę ajerkoniakową. Jest mięciutka, wilgotna, po prostu pyszna! :) SKŁADNIKI (forma na babę z kominem) 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 200g masła dobrej jakości
DefinicjaSmakuPyszne wilgotne muffinki piernikowe wprowadzą Was w świąteczny nastrój. Polecam wszystkim fanom pierników i nie tylko. Dla kogo: dla fanów piernika dla chcących poczuć świąteczną atmosferę dla lubiących muffinki Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub mąki razowej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 0,5 szklanki jasnego brązowego cukru (trzcinowy
Mania Wypiekania