świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:100/611)

Fabryka świątecznego piernika z pigwą i bakaliami 160

Zapomniałam dołożyć ten przepis przed świętami... Dla Każdej z Mam i dla nas robimy  Świątecznego piernika   SKŁADNIKI: 2 gotowe mieszanki: Duża blacha piernika Delecta ( naprawdę dobra mieszanka) 6 jaja 350 ml wody 500 g margaryny 2 łyżki cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika bakalie kilka pokrojonych drobno pigw w spirytusie 4 krople aromatu migdałowego 2 łyżki miodu gorzka(...)lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką.  Najlepsze ciasto na święta i nie tylko

MarciochaKucharzy
A niech cię piernikowy domku! Pierniki 111

Miał być domek z piernika, ostatecznie zdecydowałam się na zwyczajne pierniki. Nie żebym, odpuściła sobie świąteczny, aromatyczny domek, zrobiłam go. Zmierzyłam ściany, dach, wycięłam, wypiekłam, udekorowałam i wzięłam się za sklejanie. Pełna świątecznego nastroju i zadowolona z efektu jak na mój pierwszy dom, sklejam. Pierwsze ściany stoją, biorę się za tyły, został tylko dach. Już

Pink Envelope
Babka migdałowo-czekoladowa 123

Dzień dobry! Święta Wielkiej Nocy już za nami, ale to nie znaczy, że nie mogę podzielić się z Wami świątecznymi przepisami. Mam dla Was bardzo smaczną babkę, która pojawiła się na naszym świątecznym stole. Mocno migdałowa z dodatkiem czekolady i lekkim aromatem kawy z rumem. Smaczna nie tylko od święta :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym

Pora coś zjeść
Ozdoby na stół Wielkanocny. 118

dawna wiadomo, że oprócz smacznych potraw na stole muszą się znaleźć odpowiednie do danej chwili ozdoby. Świąteczny stół musi przyciągać, zresztą nie tylko świąteczny. Dekoracje stołu robię sama tym razem tak to wyglądało

Kuchnia Beaty
Wegański żurek 174

Zadeklarowana większość nie jest w stanie wyobrazić sobie Wielkanocy bez żurku. Ja także. Ta tradycyjna zupa, o lekko kwaskowatym posmaku to nieodłączny element świątecznego repertuaru. Pisząc o niej, mam na myśli aromatyczną i delikatną zupę przygotowaną od podstaw (łącznie z zakwasem) na pysznych i pożywnych roślinnych produktach. Bez wędzonek, boczku, kiełbas, jajek. W ich miejsce pieczona w słodkiej papryce(...)kiełbaska.  Lubię nagotować wielki gar tej popielatej zupy i nacieszyć się nią przez kilka dni. Nie ma nic przyjemniejszego niż możliwość ogrzania się talerzem gorącego żurku po długim świątecznym spacerze. Zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ½ kromki razowego chleba na zakwasie lub 1 łyżeczka drożdży Przygotuj

Roślinna - blog wegański
ŻYCZENIA WIELKANOCNE 2015 199

Wesołego Alleluja! To już nasze 5. wspólne Święta Wielkanocne. Aż ciężko uwierzyć, że tyle czasu minęło od pierwszych świątecznych przepisów, pierwszym debiutów i pierwszego łamania wszelkich wielkanocnych konwenansów. I tak, jak co roku, starym obyczajem, pragnę złożyć życzenia Wam, Czytelnicy, pasjonaci gotowania i początkujący w tej trudnej sztuce, jak i Waszym rodzinom. Niech miłość wleje się w Wasze serca(...)nikt nie był w stanie Was prześcignąć. Niech te wędliny, symbolizujące dobrobyt i zamożność, rzeczywiście przyniosą poprawę w kwestiach ekonomicznych. Ze szczerego serca ślę Wam pozdrowienia  w ten świąteczny czas! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
YumYum DEVILED EGGS – FALLOUT – jajka faszerowane awokado z bekonem 248

Świąteczna uczta w klimacie postapo? Dlaczego nie! Zadziwcie swoich biesiadników i przygotujcie im faszerowane jajka z Fallouta! YumYum Deviled Eggs to produkt konsumpcyjny w Fallout 3 oraz New Vegas, pakowany w niebiesko-czerwone kartoniki. Nazwa „deviled eggs” odwołuje się do jajek gotowanych na twardo i faszerowanych na ostro, z kolei radioaktywność kojarzy nam się z zielonym kolorem(...)żółtkach wypełniamy czubatą łyżeczką pasty z awokado. W farszu utykamy kawałki usmażonego boczku i posypujemy ostrą papryką. PODANIE Jajka nadają się na świetną przekąskę nie tylko w okresie świątecznym, ale także na każdą imprezę, zwłaszcza w klimatach postapo. Przywracają kilka punktów życia i dostarczają małej porcji promieniowania. OM NOM NOM!   * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz

Nerds Kitchen
Domowy zakwas na wielkanocny żur, żurek 168

robicie sami zakwas na wielkanocny (i nie tylko świąteczny) żur, żurek? Jest to jeden z tych zakwasów, który wychodzi mi zawsze bez problemu. 6 podstawowych składników, 4-5 dni czekania i można delektować się, samodzielnie wyhodowanym zakwasem na żurek. To już ostatni dzwonek, jeśli chcecie, aby Was świąteczny żurek był najlepszy z najlepszych! Już nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję

CookYourself
Wielkanocne inspiracje 182

nadzieje, że czujecie już nadchodzące święta i powoli zaczynacie przygotowania. Pomyślałam, że zainspiruje was do tego abyście przyozdobili, udekorowali wasze 4 kąty i dlatego mam dla was kilka propozycji świątecznych ozdób i dekoracji świątecznego stołu :)  I na koniec ozdoba, którą wykonałam sama

Kolejny blog o gotowaniu
Pieczeń rzymska z pieczarkami, suszonymi pomidorami i koperkiem 240

Gorąco polecam na świąteczne śniadanie pieczeń rzymską z pieczarkami, suszonym pomidorami i koperkiem. Jest to alternatywa dla świątecznego pasztetu :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Colomba Pasquale -wielkanocna gołębica 177

drożdżowe z bakaliami .  Słodka, puszysta ,  wypełniona  bakaliami , pokryta  lukrem , posypana  migdałami , pachnąca  skórką pomarańczową  i cytrynową..................nie może jej zabraknąć na  świątecznym stole. Ten oryginalny, włoski przysmak można przygotować w domu , ale........... .........pieczenie  colomby  jest dość  pracochłonne , a  włoski rynek oferuje w okresie świątecznym

Zakamarki mojej kuchni
Ale meksyk czyli schab po meksykańsku 134

było smacznie i inaczej. Tak sobie dumałam i postanowiłam wykorzystać tym razem do schabu przyprawy meksykańskiej. I muszę przyznać, że to było dobre posunięcie. Mięsko smaczne i inne. Na świąteczny stół idealne ale oczywiście nie tylko świąteczny. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Słodkie środy - Wielkanocna babka z lukrem 186

Święta tuż, tuż, więc domyślam się, że każda gospodyni ma już ułożone menu na dania jak i na świąteczne wypieki. Jeśli jednak, ktoś szukałby prostego do przygotowania wypieku to polecamy Naszą wielkanocną babkę. To taki przepis na ostatni moment ;-). Niby zwykła, prosta, szybka, a ozdobiona lukrem i kolorową mieszanką wygląda dekoracyjnie na stole. Taka babka sprawdza się świetnie zarówno(...)świąteczne, niedzielne deserki jak i do codziennej kawki. Wielkanocna babka z lukrem SKŁADNIKI: Na babkę: 180 g mąki 150 ml oleju 5 jajek 150 g cukru 1 szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 op mieszanki keksowej 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny   PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kiermasz Wielkanocny w Skansenie 171

ceny. Wcześniej zapoznałam się z programem , ale wiedziałam, że nie wyrobię się na żadne wystąpienie. Pozostało liczyć na to, że jeszcze zostanie coś dla nas na stoiskach. Bardziej niż świąteczne dekoracje i pisanki interesowało mnie...jedzenie :) Zawartość stoisk niczym mnie nie zaskoczyła, ale przecież nie przychodzę na takie wydarzenia po niespodzianki. Mnóstwo świątecznych stroików, pięknych pisanek i kurczaczków zachwycała kolorem

Pasja Smaku
Na tropie dobrego smaku - sałatka jajeczna 178

innych dodatków. Znalazła m je później w jednym ze sztokholmskich "kolorowych" sklepów , ze zdumieniem odkrywając ileż to odcieni i nazw może mieć jeden kolor. Kilka dni  temu przeglądając świąteczną ofertę polskich sklepów w poszukiwaniu ciekawych dekoracji stołowych , które nie skończą swojego żywota zaraz po świętach, z wielką radością  ponownie odkryłam markę Kardelen . Wiedziona oczami wyobraźni i radością(...)muszę specjalnie jechać do Sztokholmu (skądinąd pięknego miasta :) ) pośpiesznie nabyłam kilka kolorowych zestawów.   Na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek, ale s ięgając do Natury Kuchni Polskiej (jak to robi Wojciech Amaro, póki co jedyna polska gwiazdka Michelin) można je serwować w prosty i niebanalny sposób . Ja proponuję jajka przepiórki  marynowane 12 godzin  w kwasie z buraka

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania