świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:122/611)

Ryzowa salatka z boczkiem i jablkami i Sing 184

już w Nowym Roku. Choć mięsna nie należy do ciężkich. Pełna smaków i aromatów. Czyż połączenie boczku i jabłek nie jest idealnym? Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera Świąteczne przepisy". Ryzowa salatka z boczkiem i jablkami 750 g boczku bez skóry i kości oliwa 2 liście laurowe 2 gałązki rozmarynu 3 jabłka Granny Smith 50 g orzechów włoskich 2 łyżeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Serowa rolada z kurczakiem i pomidorową ciecierzycą 289

upieczeniu chwilę odczekać i pokroić na plastry, jeżeli chcemy roladę podać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: cieciorka , filet z kurczaka , ser żółty , suszone pomidory

https:KKuchniaMniam
Rolada cappuccino lekka i pyszna :-) 219

Roku :-) Zima sobie o nas wreszcie przypomniała,pisząc tego  posta patrzę sobie co chwilkę za okno,gdzie jest pięknie,mroźno,słonecznie i biało :-) Lubię taką zimę :-)  Po świątecznym i noworocznym pieczeniu zrobiłam sobie przerwę, ale dziś mam dla Was przepis na bardzo pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Swoją drogą jest to ostatnie ciasto jakie wydał mój piekarnik

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Trufle czekoladowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.144 149

kiedyś sami czekoladki? Pralinki mam jeszcze przed sobą, to dla mnie czarna magia i wyższa szkoła jazdy. Są jeszcze trufle i to już zupełnie inna bajka. Książka "Jamie Oliver. Świąteczne przepisy" przypomniała mi o tych pysznych kuleczkach i postanowiłam zrobić masę specjalnie dla mojej ulubionej sąsiadki na urodziny.  Potem przyszedł czas szpitala więc wybaczcie mi to straszliwe opóźnienie. Trufle

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śledzik pod buraczkową pierzynką 193

okresie Świątecznym, chyba obowiązkowym daniem na wigilijnym stole jest śledzik. Potrafi zaskakiwać pod przeróżnymi postaciami. Od lat bywały u nas w wersji chyba najbardziej klasycznej, czyli z cebulką i olejem. Czasem także w śmietanie. Tym razem jednak, za namową, skorzystałam z sposobu przyjaciółki. U niej to coroczna tradycja, że śledzik jest pod buraczkową pierzynką. I powiem Wam szczerze, że było

Karczma Honorietty
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 138

Moja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK.  Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami czy poWeekendowe Lakocie odc.143 134

polecić TO ciasto. Oczywiście w wirze przedświątecznych  przygotowań nie mogło obyć się  bez przygód ale rezultat jest bardzo zadowalający . Przepis pochodzi z książki  Jamiego Olivera " Świąteczne  przepisy". Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami ciasto: 175 g zimnego masła 300 g maki pszennej 50 g drobnego cukru karmel: po 250 g cukru trzcinowego jasnego i masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka mimoza ( warstwowa z tuńczykiem) 204

Lecz dzisiaj - mała odmiana - sałatka mimoza ! Przygotowana z dużą ilością jajek, ułożona warstwowo - znakomicie sprawdzi się zarówno na wigilii, jak w dalsze dni świat, a także w każdy inny nieświąteczny dzień. Składniki: 6 jajek 100 g żółtego sera w kostce majonez 100 g masła 1 duża cebula 2 puszki tuńczyka w sosie własnym sól pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo

Taste Therapy
FOODBOOK # 3 - co jadłam w świeta (wege święta) 132

Dawno nie pojawił się żaden foodbook na blogu, dlatego w okresie świątecznym sfotografowałam większość swoich posiłków i dziś się nimi podzielę. Ogólnie jadłam podobnie jak co dzień, tyle że pozwoliłam sobie na więcej słodyczy. W końcu grudzień to taki miesiąc, gdy jedzenie pierników, ciast i babeczek jest w pełni usprawiedliwione i nie tuczy ;) Czytaj więcej

Kasia Sarna
Migdałowe ciasto Babci Lusi 165

przepis – w całości powstał we współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z karmelową polewą z migdałami, przełożone ciepłym budyniem to taki mój świąteczny smak dzieciństwa. Do tego to ciasto z tradycjami, bo piekła je jeszcze moja prababcia. Można przygotować je dzień wcześniej, a przed podaniem tylko przełożyć ciepłym budyniem, dzięki temu będzie smakować

Ciastkozercy
Wegański bezglutenowy murzynek 181

Czyli coś pysznego na świąteczny stół dla każdego roślinożercy, i nie tylko. Ciacho jest bez glutenu, bez nabiału i bez jajek, pyszne i zdrowe, i co najważniejsze w tym napiętym przedświątecznym okresie, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 2 dojrzałe banany 2 łyżki nasion chia plus 4 łyżki ciepłej wody 3 łyżki roślinnego oleju 2/3 szklanki roślinnego mleka

Roślinna - blog wegański
Teryna wieprzowa z boczkiem, tymiankiem, gozdzikami i galka czyli "Z choinka w tle" 202

tegoroczne święta postanowiłam przygotować coś na kształt pasztetu ale jednak coś całkiem innego :)  Z pomocą przyszła mi bardzo klimatyczna i piękna książka Jamiego Olivera, w której zawarł przepisy świąteczne.  Co roku czatowałam na jego bożonarodzeniowy program w tv  a teraz mam receptury w formie papierowej.  HURRRA!!!  Wiele radości sprawił mi Mikołaj takim prezentem! Teryna

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczna sałatka z filetami ze śledzia, jajkiem i papryką 173

Dziś zapraszam Was na pyszną świąteczną sałatkę z filetami ze śledzia, jajkiem i papryką. Możecie ją przygotować dosłownie w ostatniej chwili. Do przygotowania sałatki wykorzystałam dobrej jakości i wspaniałe w smaku f ilety ze śledzia w oleju Graal (z puszki). Taka sałatka z filetami ze śledzia, jajkiem i papryką jest pyszną odmianą tradycyjnych warzywnych sałatek. Doskonale również sprawdzi się

Słodkie okruszki
Kruche babeczki z orzechami w miodowym karmelu 204

Małe jest piękne, tak mówi znane porzekadło. Zgadzam się z tą tezą w 100%-ach. W zawiązku z tym musiałam przygotować na świąteczny stół małe smakowitości. Zawsze najlepiej sprawdzają się babeczki i właśnie ten specjał wybrałam. Kruche korpusiki, wypełnione kwaskowatym dżemem z pomarańczy i słodkimi orzechami w miodowym karmelu. Propozycja dla wielkich i małych łasuchów. Dżem z pomarańczy możecie zastąpić

kolorowotorcikowo
Karp pieczony w sosie z leśnych grzybów 157

Jedni go kochają, inni nienawidzą. Mowa o karpiu , czyli nieodzownym "elemencie" świątecznego stołu. Nie lubimy go zazwyczaj za mulisty smak - tego można w łatwy sposób uniknąć, kupując ryby ze sprawdzonej hodowli, i te nie przerośnięte, takie w rozmiarze powiedzmy "M" ;) Drugi wielki minus - ości. No i tych nie zlikwidujemy, chyba, że dobrze poszukamy i znajdziemy rybę filetowaną, lub sami pokusimy

kolorowotorcikowo