Lubicie słodkości w wersji mini ? Lubicie zaskakiwać znajomych efektownymi wypiekami ? Koniecznie zróbcie kruche babeczki z czekoladowym wypełnieniem. Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie je do świątecznego słodkiego menu, przyozdobione śnieżynkami cukrowymi staną się także dekoracją stołu. Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Mus czekoladowy: 150 g czekolady
kolorowotorcikowoJeśli jeszcze nie upiekliście świątecznych pierniczków mam dla Was świetną propozycję :) Te malutkie domki z piernika można serwować nałożone na kubek, dzięki temu dostajecie komplet: ulubioną kawę lub herbatę i pyszne ciastko. Ich przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, dlatego nie polecam robić domków z całej porcji ciasta piernikowego (1 kg mąki), można zrobić je przy okazji pieczenia zwykłych pierników i skorzystać
CiastkozercyPrzepyszne świąteczne babeczki o wspaniałym aromacie Którym nikt się nie oprze Składniki • 2 szklanki maki • 2 jajka • 125 g margaryny • 2/3 szklanki mleka • 3/4 szklanki cukru • 2 łyżki czubate orzechów • 2 łyżki czubate migdałów • 2 łyżki przyprawy do piernika • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka amoniaku • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy • 100 g surowej masy marcepanowej polewa piernikowa • cukier puder
W królestwie smaków BeatyPrzepyszne babeczki o smaku piernika i marcepanu i bakalii Ozdobione w świątecznie renifery dodatkowo dodają babeczkom uroku Składniki • 2 szklanki mąki • 2 jajka • 1 szklanka cukru • 2 łyżki kakao • 100 g marcepanu • 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej • 3 czubate łyżki zmielonych migdałów • 3 czubate łyżki zmielonych orzechów • 125 g margaryny • 2/3 szkl mleka • 1 łyżeczkę amoniaku • 2 łyżki przyprawy
W królestwie smaków Beatyjest delikatne, wilgotne i kuszące. Znika w mgnieniu oka, więc warto jest zrobić z podwójnej porcji. Tym bardziej, że jest pyszne i na gorąco i na zimno. Faktycznie smakuje świątecznie. Bardzo dużą "robotę" robi połączenie różnych faktur - delikatność bananów i ten "pazur" kokosa. Do tego szczypta cynamonu i mamy nie zimowe ciasto, a zimowe niebo. Zabawa z przepisem
Wypisz Wymalujknedle, podobnie w Niemczech i Austrii, we Włoszech noszą daleko śpiewniejszą nazwę – Canederli . Popularne przede wszystkim w regionach północnych, w Trydencie – Górnej Adydze są jedną z potraw świątecznego, bożonarodzeniowego stołu. Składniki (dla 4 osób): czerstwy chleb – ok. 200 gr, mleko – 150 ml, 2 litry bulionu, pancetta – 150 gr (ewentualnie pokrojonego w kostkę boczku) mąka
Bon Ton ItaliaDrożdżowe ciastka z makiem w sam raz na świąteczny stół. 500 g mąki 250 g margaryny 5 dag drożdży 3 duże łyżki cukru pudru pół szklanki gęstej śmietany 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego Ponadto: Masa makowa - opakowanie 850 g. żółtko cukier puder do posypania Margarynę posiekać
Praktyczna plŚwiąteczna biesiada przy stole nie obędzie się bez pysznej makowej strucli, tym razem z dodatkiem dwukolorowego ciasta drożdżowego, jest prosta w przygotowaniu, bez trudu poradzi sobie z nią każdy. Przepis na dwie średnie strucle. Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej tortowej 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty
Wanilia i KardamonDziś zestawienie dekoracji mieszkań, domów, stołów na zbliżające się Święta :) Uwielbiam oglądać świąteczne inspiracje :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldpozostałego po świętach lub zamrożonego wcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a szkoda było nam go wyrzucić. Dlatego pomyślałam, że można go podać w innej postaci. Kapuśniaczki czy paszteciki będą idealne na każdą imprezę. Przepis wykorzystałam na Sylwestra. Czytaj więcej
Ana Mari's worldAmerykanie zmodyfikowali wiele dań włoskich. Osławione stały się kulki mięsne w sosie pomidorowym, wariacje na temat pizz i deserów. W Stanach Zjednoczonych popularność zyskała też pochodząca z Kampanii świąteczna zupa Minestra Maritata , błędnie przetłumaczona nie jako zaślubiona zupa, a jako „ wedding soup ” – zupa ślubna. Włoska nazwa podkreślała doskonałe połączenie składników, odpowiadające małżonkom stojącym na ślubnym kobiercu, Jankesi
Bon Ton Italiabutach może urosnąć z łatwością do rangi willi dla laki Barbie. Wszystko jest bardziej… Bardziej też czekamy na Święta, na przyjście Mikołaja, Dziadka Mroza […] Post Moje najpiękniejsze świąteczne wspomnienie z dzieciństwa pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta
Krzywa ProstaPierniki i pierniczki…pachną już w niemalże w każdym domu. Pierniki czy małe lukrowane pierniczki to typowe świąteczne wypieki . Jak co roku zaczynam od wypieków pysznych pierniczków szwedzkich tak zwanych pepparkakor. Pierniczki są smaczne, kruche, nadają się do jedzenia i dekoracji. Te pierniczki są najlepsze! Piekę je bardzo często. Sprawdzony przepis na pierniki znajdziecie poniżej. Można je upiec nawet
codojedzenia