Dziś zapraszam Was na pyszną świąteczną sałatkę z filetami ze śledzia, jajkiem i papryką. Możecie ją przygotować dosłownie w ostatniej chwili. Do przygotowania sałatki wykorzystałam dobrej jakości i wspaniałe w smaku f ilety ze śledzia w oleju Graal (z puszki). Taka sałatka z filetami ze śledzia, jajkiem i papryką jest pyszną odmianą tradycyjnych warzywnych sałatek. Doskonale również sprawdzi się
Słodkie okruszkiMałe jest piękne, tak mówi znane porzekadło. Zgadzam się z tą tezą w 100%-ach. W zawiązku z tym musiałam przygotować na świąteczny stół małe smakowitości. Zawsze najlepiej sprawdzają się babeczki i właśnie ten specjał wybrałam. Kruche korpusiki, wypełnione kwaskowatym dżemem z pomarańczy i słodkimi orzechami w miodowym karmelu. Propozycja dla wielkich i małych łasuchów. Dżem z pomarańczy możecie zastąpić
kolorowotorcikowoJedni go kochają, inni nienawidzą. Mowa o karpiu , czyli nieodzownym "elemencie" świątecznego stołu. Nie lubimy go zazwyczaj za mulisty smak - tego można w łatwy sposób uniknąć, kupując ryby ze sprawdzonej hodowli, i te nie przerośnięte, takie w rozmiarze powiedzmy "M" ;) Drugi wielki minus - ości. No i tych nie zlikwidujemy, chyba, że dobrze poszukamy i znajdziemy rybę filetowaną, lub sami pokusimy
kolorowotorcikowolodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 cześci (70 i 30%). Rozwałkowujemy większe i wykrawamy z niego 12 krążków o średnicy około 10 cm. Z mniejszego kawałka wycinamy ciasteczka w świątecznych kształtach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną mieszamy z łyżką kakao. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. […] Artykuł Kruche babeczki z masą czekoladowo
Mienta blogJeśli nie udało się Wam upiec klasycznego piernika staropolskiego , to mam dla Was jeszcze jedną, obok keksu piernikowego ( czy też keksa 😃) propozycję na szybkie świąteczne ciasto, czyli na ciasto korzenne z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Z pewnością godnie zastąpi tradycyjny piernik. Ciasto korzenne Proporcje na formę z kominem o średnicy 25 cm Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatitydomów tyle tradycji świątecznych i tradycyjnych potraw. Jednak są takie, które pojawiają się w większości domów - jak właśnie karp smażony. Szczerze mówiąc ja zdecydowanie bardziej lubię ryby morskie. W końcu większość życia spędziłam nad morzem ;) Jednak karp co roku obowiązkowo pojawia się na wigilijnym stole. Co zrobić, żeby był smaczny? Tego dowiecie się poniżej. Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy
Pełny talerzświątecznym stole nie może zabraknąć śledzi. Proponuję przepis zza morza, śledź w koprze. Śledź w koprze to marynowany śledź typowy dla szwedzkiej kuchni. Wciąż nie jestem przekonana do śledzi na słodko ale te są wyjątkowe. Pachną koprem, goździkami i angielskim zielem. Są słodkie ale nie tak jak w oryginalnym przepisie. Doszłam nawet do wniosku, że nie potrzeba aż tyle cukru
codojedzeniaodmiany przygotowałam fajne, zielone babeczki. W sam raz wkomponują się w świąteczny klimat. Przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil i jest banalnie proste. W Święta Bożego Narodzenia lubimy usiąść rano, całą rodziną z kubkiem kawy i zjadać takie słodkie pyszności. Z wielką przyjemnością wstanę jako pierwsza i obudzę najbliższych pięknym zapachem pieczonych babeczek. Dodatkowym ich atutem jest to, że zawierają zdrowy
kuchniabellissima.wordpress.comnich można tutaj. Wówczas zachwyciłam się tymi pierogami i obiecałam sobie, że kiedyś je zrobię. To kiedyś, jest teraz ! Myślę, że pierogi takie to ciekawa propozycja na danie świąteczne. Tym razem pierogi nie z kapustą, nie z grzybami, a z karpiem. Farsz z karpia przełamany jest słodyczą żurawiny i aromatem rozmarynu. Propozycja dla prawdziwych smakoszy, a wykona je każdy amator
kolorowotorcikowoŚwiątecznie zaczyna się robić, to i można pogrzebać w babcinych przepisach ;) Jako zwolennik prostych wypieków, dzisiejszy sernik będzie na tyle prosty by każdy mógł go bez trudu zrobić w domu :). Sernik trochę na resorach, bo dostanie odrobinę nutek egzotyki :). Generalnie kruchy spód w wielu przepisach smarują marmoladą, co nigdy mi się nie podobało. Mocno słodkie marmolady dają efekt
Kuchnia PROzdrowotnaOkres zimowy, a zwłaszcza świąteczny, wielu osobom kojarzy się z zapachem piernika. U mnie w kuchni już drugi miesiąc leżakuje piernik staropolski, ale w międzyczasie zrobiłam sobie krem. Czytaj więcej
Kasia SarnaKruche, korzenne ciasteczka delikatną nutką anyżku, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi które smażyłam u schyłku lata. To propozycja na świąteczny czas, są mięciutkie, choć zaraz po upieczeniu trochę twardnieją ale po przełożeniu miękną, możemy je dekorować dowolnie. Kwintesencja świąt. Zawsze są w moim domu, lubimy je pochrupać ;) Ostatni dzwonek aby je upiec. Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej
Wanilia i Kardamonlikier korzenny. Zrobiłam go na bazie syropu korzennego , który przygotowałam parę dni temu. Do świąt jeszcze kilka dni, więc zdążycie go jeszcze zrobić. Będzie pyszny jako dodatek do świątecznej kawy. Likier korzenny Czas przygotowania: 50 minut + 7 dni Składniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego 8 goździków 2 laski cynamonu 4 strączków kardamonu 3 ziarenka ziela
Kulinarne przygody Gatityjest po prostu niebiańska . Delikatna i soczysta . Oczywiście jej soczystość w dużej mierze zależy od czasu pieczenia i z tym nie należy przesadzić bo szkoda mięska . Polecam , szczególnie na świąteczny obiad Składniki : 1 polędwica wieprzowa ( około 600 g ) 2 łyżki miodu kilka gałązek rozmarynu olej jeden ząbek czosnku pieprz cytrynowy około 1/2 łyżeczki sól do smaku sos : wywar po pieczeniu
Ogrodnik w podróżyrozmów i spacerów. Uwielbiam ten magiczny czas…tylko śniegu jakoś z roku na rok coraz mniej. A może by tak pokazać bliskim jak fajnym rytuałem może być wspólne pieczenie świątecznych ciast? Zaszyć się w ciepłej kuchni i stworzyć coś wyjątkowego, ja zawsze zachęcam dzieci do pomocy, czy do mieszania ciasta, czy do wycinania pierniczków. Moje wypieki zawsze są pieczone
Wanilia i Kardamon