świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:121/611)

Śledzik pod buraczkową pierzynką 200

okresie Świątecznym, chyba obowiązkowym daniem na wigilijnym stole jest śledzik. Potrafi zaskakiwać pod przeróżnymi postaciami. Od lat bywały u nas w wersji chyba najbardziej klasycznej, czyli z cebulką i olejem. Czasem także w śmietanie. Tym razem jednak, za namową, skorzystałam z sposobu przyjaciółki. U niej to coroczna tradycja, że śledzik jest pod buraczkową pierzynką. I powiem Wam szczerze, że było

Karczma Honorietty
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 144

Moja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK.  Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami czy poWeekendowe Lakocie odc.143 144

polecić TO ciasto. Oczywiście w wirze przedświątecznych  przygotowań nie mogło obyć się  bez przygód ale rezultat jest bardzo zadowalający . Przepis pochodzi z książki  Jamiego Olivera " Świąteczne  przepisy". Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami ciasto: 175 g zimnego masła 300 g maki pszennej 50 g drobnego cukru karmel: po 250 g cukru trzcinowego jasnego i masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka mimoza ( warstwowa z tuńczykiem) 210

Lecz dzisiaj - mała odmiana - sałatka mimoza ! Przygotowana z dużą ilością jajek, ułożona warstwowo - znakomicie sprawdzi się zarówno na wigilii, jak w dalsze dni świat, a także w każdy inny nieświąteczny dzień. Składniki: 6 jajek 100 g żółtego sera w kostce majonez 100 g masła 1 duża cebula 2 puszki tuńczyka w sosie własnym sól pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo

Taste Therapy
FOODBOOK # 3 - co jadłam w świeta (wege święta) 143

Dawno nie pojawił się żaden foodbook na blogu, dlatego w okresie świątecznym sfotografowałam większość swoich posiłków i dziś się nimi podzielę. Ogólnie jadłam podobnie jak co dzień, tyle że pozwoliłam sobie na więcej słodyczy. W końcu grudzień to taki miesiąc, gdy jedzenie pierników, ciast i babeczek jest w pełni usprawiedliwione i nie tuczy ;) Czytaj więcej

Kasia Sarna
Migdałowe ciasto Babci Lusi 173

przepis – w całości powstał we współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z karmelową polewą z migdałami, przełożone ciepłym budyniem to taki mój świąteczny smak dzieciństwa. Do tego to ciasto z tradycjami, bo piekła je jeszcze moja prababcia. Można przygotować je dzień wcześniej, a przed podaniem tylko przełożyć ciepłym budyniem, dzięki temu będzie smakować

Ciastkozercy
Wegański bezglutenowy murzynek 187

Czyli coś pysznego na świąteczny stół dla każdego roślinożercy, i nie tylko. Ciacho jest bez glutenu, bez nabiału i bez jajek, pyszne i zdrowe, i co najważniejsze w tym napiętym przedświątecznym okresie, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 2 dojrzałe banany 2 łyżki nasion chia plus 4 łyżki ciepłej wody 3 łyżki roślinnego oleju 2/3 szklanki roślinnego mleka

Roślinna - blog wegański
Teryna wieprzowa z boczkiem, tymiankiem, gozdzikami i galka czyli "Z choinka w tle" 210

tegoroczne święta postanowiłam przygotować coś na kształt pasztetu ale jednak coś całkiem innego :)  Z pomocą przyszła mi bardzo klimatyczna i piękna książka Jamiego Olivera, w której zawarł przepisy świąteczne.  Co roku czatowałam na jego bożonarodzeniowy program w tv  a teraz mam receptury w formie papierowej.  HURRRA!!!  Wiele radości sprawił mi Mikołaj takim prezentem! Teryna

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczna sałatka z filetami ze śledzia, jajkiem i papryką 181

Dziś zapraszam Was na pyszną świąteczną sałatkę z filetami ze śledzia, jajkiem i papryką. Możecie ją przygotować dosłownie w ostatniej chwili. Do przygotowania sałatki wykorzystałam dobrej jakości i wspaniałe w smaku f ilety ze śledzia w oleju Graal (z puszki). Taka sałatka z filetami ze śledzia, jajkiem i papryką jest pyszną odmianą tradycyjnych warzywnych sałatek. Doskonale również sprawdzi się

Słodkie okruszki
Kruche babeczki z orzechami w miodowym karmelu 213

Małe jest piękne, tak mówi znane porzekadło. Zgadzam się z tą tezą w 100%-ach. W zawiązku z tym musiałam przygotować na świąteczny stół małe smakowitości. Zawsze najlepiej sprawdzają się babeczki i właśnie ten specjał wybrałam. Kruche korpusiki, wypełnione kwaskowatym dżemem z pomarańczy i słodkimi orzechami w miodowym karmelu. Propozycja dla wielkich i małych łasuchów. Dżem z pomarańczy możecie zastąpić

kolorowotorcikowo
Karp pieczony w sosie z leśnych grzybów 163

Jedni go kochają, inni nienawidzą. Mowa o karpiu , czyli nieodzownym "elemencie" świątecznego stołu. Nie lubimy go zazwyczaj za mulisty smak - tego można w łatwy sposób uniknąć, kupując ryby ze sprawdzonej hodowli, i te nie przerośnięte, takie w rozmiarze powiedzmy "M" ;) Drugi wielki minus - ości. No i tych nie zlikwidujemy, chyba, że dobrze poszukamy i znajdziemy rybę filetowaną, lub sami pokusimy

kolorowotorcikowo
Kruche babeczki z masą czekoladowo-orzechową i żurawiną 225

lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 cześci (70 i 30%). Rozwałkowujemy większe i wykrawamy z niego 12 krążków o średnicy około 10 cm. Z mniejszego kawałka wycinamy ciasteczka w świątecznych kształtach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną mieszamy z łyżką kakao. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. […] Artykuł Kruche babeczki z masą czekoladowo

Mienta blog
Ciasto korzenne 151

Jeśli nie udało się Wam upiec klasycznego  piernika staropolskiego , to mam dla Was jeszcze jedną, obok   keksu piernikowego  ( czy też keksa 😃) propozycję na szybkie świąteczne ciasto, czyli na ciasto korzenne z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Z pewnością godnie zastąpi tradycyjny piernik. Ciasto korzenne Proporcje na formę z kominem o średnicy 25 cm Czas przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy. 226

domów tyle tradycji świątecznych i tradycyjnych potraw. Jednak są takie, które pojawiają się w większości domów - jak właśnie karp smażony. Szczerze mówiąc ja zdecydowanie bardziej lubię ryby morskie. W końcu większość życia spędziłam nad morzem ;) Jednak karp co roku obowiązkowo pojawia się na wigilijnym stole. Co zrobić, żeby był smaczny? Tego dowiecie się poniżej. Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy

Pełny talerz
Śledź w koprze po szwedzku 185

świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi. Proponuję przepis zza morza, śledź w koprze. Śledź w koprze to marynowany śledź typowy dla szwedzkiej kuchni. Wciąż nie jestem przekonana do śledzi na słodko ale te są wyjątkowe. Pachną koprem, goździkami i angielskim zielem. Są słodkie ale nie tak jak w oryginalnym przepisie. Doszłam nawet do wniosku, że nie potrzeba aż tyle cukru

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania