 Poniedziałek: Spaghetti z cukini z pulpecikami 144
Poniedziałek: Spaghetti z cukini z pulpecikami 144więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki soli Szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki soli Sos marinara Passata
Niedzielny kucharz Poniedziałek: Spaghetti z cukini z pulpecikami 162
Poniedziałek: Spaghetti z cukini z pulpecikami 162więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki soli Szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki soli Sos marinara Passata
Niedzielny kucharz Obiad na niedzielę: KEBAB Z SAŁATKĄ TABBOULEH Z PIECZONEGO KALAFIORA 159
Obiad na niedzielę: KEBAB Z SAŁATKĄ TABBOULEH Z PIECZONEGO KALAFIORA 159zamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą i pachnącym przyprawami kebabem rodem z Libanu. Do tego genialna sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad gotowy! Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 2 Kebab zamiast mielonego Nie wiemy czy wiecie, ale nasz stary, dobry kotlet mielony ma liczną(...)proste do wykonania. Koniecznie wypróbujcie. Ten przepis skompilowaliśmy z dwóch blogów: tabbouleh wzięliśmy od sióstr Hemsley a koftę z Saveur.com . Składniki: Na kebab 500 g wołowiny 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonej mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonego ziela
Niedzielny kucharz Wtorek: Kafta, czyli kofta, czyli kebab 171
Wtorek: Kafta, czyli kofta, czyli kebab 171zamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą i pachnącym przyprawami kebabem rodem z Libanu. Do tego genialna sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad gotowy! Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 2 Kebab zamiast mielonego Nie wiem czy wiecie, ale nasz stary, dobry kotlet mielony ma rodzinę(...)proste do zrobienia. Koniecznie wypróbujcie. Ten przepis skompilowaliśmy z dwóch blogów: tabbouleh wzięliśmy od sióstr Hemsley a koftę z Saveur.com . Składniki: Na kebab 500 g wołowiny 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonej mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonego ziela
Niedzielny kucharz Zamiast mielonego – libański kebab z sałatką tabbouleh z pieczonego kalafiora 240
Zamiast mielonego – libański kebab z sałatką tabbouleh z pieczonego kalafiora 240zamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą i pachnącym przyprawami kebabem rodem z Libanu. Do tego genialna sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad gotowy! Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 2 Kebab zamiast mielonego Nie wiem czy wiecie, ale nasz stary, dobry kotlet mielony ma rodzinę(...)zrobienia. Koniecznie wypróbujcie. Ten przepis skompilowaliśmy z dwóch blogów: tabbouleh wzięliśmy od sióstr Hemsley a koftę z Saveur.com . Składniki: Na kebab 500 g wołowiny 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonej mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
Niedzielny kucharz Pasztet drobiowy z pistacjami i morelami 222
Pasztet drobiowy z pistacjami i morelami 222faworyt - niestety dziś, kiedy to populacja zajęcy drastycznie zmalała, rzadko pojawia się na naszych stołach. Z reguły do przygotowania pasztetu wykorzystujemy różne rodzaje mięsa: drób, wołowinę, wieprzowinę i dziczyznę. Dodamy do nich także wątróbkę, suszone grzyby, czasem suszone śliwki i sporo przypraw. Ugotowane, upieczone lub uduszone wcześniej mięso dokładnie mielimy, a następnie po wymieszaniu z dodatkami pieczemy
Kulinarne przygody Gatity Klopsiki wołowo-wieprzowe z nadziane serem feta w sosie pomidorowym 177
Klopsiki wołowo-wieprzowe z nadziane serem feta w sosie pomidorowym 177Przepis wg Agaty Wojdy Składniki 700 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 jajko pół łyżeczki suszonego oregano 150 g sera feta sól pieprz 2 średnie cebule 3 kromki pieczywa tostowego 150 ml czerwonego wytrawnego wina Sos : 6 łyżek oliwy 1 starta marchewka 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 3 puszki pomidorów pelati
R'n'G Kitchen Spaghetti alla bolognese. 170
Spaghetti alla bolognese. 170rozgniecione ząbki czosnku 1 obrana marchew i starta na tarce 1 posiekana łodyga selera naciowego 5 dag pancetty lub innego boczku 35 dag mielonej wołowiny 400 ml posiekanych pomidorów z puszki 2 łyżeczki suszonego oregano 125 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, cukier i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy ser parmezan
Radość kipiąca uśmiechem. Jajni (ormiańska zupa z wołowiną) 203
Jajni (ormiańska zupa z wołowiną) 203nasze poznawanie kuchni się nie kończy...Diana Volokhova Sargsyan zapodała rewelacyjną w smaku zupę. Kolejną kuchnię pragniemy poznać! Składniki 500 g wołowiny 2 cebule 4 średniej wielkości ziemniaki 150 g suszonych moreli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek natka pietruszki natka kolendry ( u nas nie ) sól, pieprz Przygotowanie Normal
R'n'G Kitchen Charquican- tradycyjna chilijska potrawa 288
Charquican- tradycyjna chilijska potrawa 288Charquican to chilijski gulasz przygotowywany z mielonej wołowiny, dyni, ziemniaków i kukurydzy. Pierwotnie używano do niego suszonego mięsa z lamy. Ja zrobiłam go na bazie wieprzowiny z dodatkiem sadzonego jajka. … Czytaj dalej Charquican- tradycyjna chilijska potrawa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty Bitki wołowe w sosie grzybowo-śliwkowym 245
Bitki wołowe w sosie grzybowo-śliwkowym 245Składniki: 500 g wołowiny (antrykot) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych grzybów 6 śliwek suszonych olej do smażenia zioła: listek laurowy, świeży tymianek i rozmaryn - związane nitką sól, pieprz Grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez 30 minut. Cebule pokroić w pióra, czosnek posiekać. Antrykot podzielić na kotlety, rozbić. Mięso doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni
Moja Galeria Smaku Kotlety wolowo-jaglane (Kebabcze) czyli Niedzielne Mielenie doc.31 225
Kotlety wolowo-jaglane (Kebabcze) czyli Niedzielne Mielenie doc.31 225oryginale własnie powinny być na patykach. Przepis podpatrzony w "Kipi Kasza", zmodyfikowałam według rodzinnych upodobań. Kotlety wolowo-jaglane (Kebabcze) 600 g mielonej wołowiny 1 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 10 suszonych moreli (namoczonych we wrzątku) 1 cebula 1 ząbek czosnku olej po pół łyżeczki kurkumy, mielonego imbiru, słodkiej papryki, cynamonu 1 duże jajko do podania u mnie
Dzieje kuchennej Wiewióry Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 230
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 230były wędzone, ale smak ryby sprawiał, że ten szczegół można było pominąć ;); koszt: 36 zł Dania mięsne Krwisty sycylijski burger z wołowiny podany z serem Lazur, soczystym pomidorem, rukolą, kaparami, suszonymi pomidorami, parmezanem, anchois i sosem Cesar - o ile w paru przypadkach można było powiedzieć, że potrawy są niedoprawione, to w tym przypadku przesadzono w drugą stronę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu! POLICZKI WOŁOWE Z BOROWIKAMI 315
POLICZKI WOŁOWE Z BOROWIKAMI 315nabyć jedynie u dobrego rzeźnika.A szkoda. Bo to cudowne w smaku mięsko, odpowiednio przyrządzone, duszone w czerwonym winie jest o niebo lepsze od ... wołowiny! Składniki:2 kg policzków wołowychcebula100g borowików (świeżych lub suszonych w zależności od posiadania)ziele angielskieliść laurowybulion wołowyolejsól, pieprzsproszkowany czosnektymianekpół szklanki czerwonego winaWykonanie:Policzki wołowe oczyścić z błon. Pokroić w dużą kostkę. Na patelni
Walijskie Pichcenie Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 213
Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 213Gotujemy porządny bulion drobiowy bądź warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina po burgundzku) grzyby leśne, świeże – lub krewetki, groszek, suszone pomidory, kurczak, lub dowolny składnik, na który macie ochotę masło parmezan – ale prawdziwy, nie te trociny w torebkach, wystarczy wam 10 -15 dkg świeża pietruszka
ladykitchen BIGOS 200
BIGOS 200zimowe dni smakuje najlepiej. Gorący aromatyczny i jak dla mnie, najlepiej z bardzo kwaśnej kapusty J SKAŁDNIKI 1,5 kg kapusty kiszonej 70 dag wołowiny 80 dag łopatki 1 duża cebula garści grzybów suszonych 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso pokroić w małe kawałki i podsmaży aby się zarumieniło
RAROSSA Włoskie  Pierożki Agnolotti 267
Włoskie  Pierożki Agnolotti 267Pierożki Agnolotti Składniki: Ciasto: 300 g mąki 4 żółtka 1 jajko 4-5 łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni
Mania Gotowania Bigos 347
Bigos 347można ją zastąpić dodatkową kapustą kiszoną, ok. 1,5-2 kg) mięso – 1,5-2kg (mieszane, np. w równych proporcjach wołowina i wieprzowina, można też dodać drób i boczek) cebula – 2 sztuki suszone grzyby – garść tłuszcz do smażenia (smalec, masło klarowane, oliwa…) przyprawy do smaku (sól, pieprz, kminek, majeranek…) opcjonalnie przecier pomidorowy(...)gotującej się kapusty białej. Cebulę pokrój, zeszklij na patelni i dodaj do garnka. Mięso krój w kostkę, podsmażaj i dodawaj razem z tłuszczem do gotującego się bigosu. Najlepiej najpierw wołowinę, potem wieprzowinę i boczek, a na końcu drób. Nie musisz się spieszyć, mięso możesz dodać nawet po ponad godzinie od podstawienia garnka na gazie. Całość będzie się gotować około
PaleoSMAK Bigos 160
Bigos 160zastąpić dodatkową kapustą kiszoną, ok. 1,5-2 kg) mięso – 1,5-2 kg (mieszane, np. w równych proporcjach wołowina i wieprzowina, można też dodać drób i boczek) cebula – 2 sztuki suszone grzyby – garść tłuszcz do smażenia : smalec, oliwa z oliwek , masło klarowane … przyprawy do smaku: sól ( kłodawska lub himalajska ), pieprz, kminek, majeranek(...)gotującej się kapusty białej. Cebulę pokrój, zeszklij na patelni i dodaj do garnka. Mięso krój w kostkę, podsmażaj i dodawaj razem z tłuszczem do gotującego się bigosu. Najlepiej najpierw wołowinę, potem wieprzowinę i boczek, a na końcu drób. Nie musisz się spieszyć, mięso możesz dodać nawet po ponad godzinie od postawienia garnka na gazie. Całość będzie się gotować około
PaleoSMAK Krupnik 179
Krupnik 179przygotowuję go również na mięsie z kurczaka z odrobiną wołowiny. SKŁADNIKI: 40 dkg żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól
Kuchnia Beaty Domowe hamburgery 165
Domowe hamburgery 165potrafię pochłonąć dwa i resztę dnia leżeć do góry brzuchem. Pysznie smakują, zwłaszcza, gdy mam do nich domowy chutney. Składniki : ___________________ 500 g wołowiny b/k 1 łyżka sosu ostrygowego 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka musztardy dijon sól i pieprz do smaku Dodatkowo: _______________________ liście sałaty i pietruszki 1 papryczka chili 1 ogórek 1 czerwona(...)cebula ketchup chutney jabłkowy 6 bułęk do hamburgerów Przygotowanie: _______________________ Wołowinę zmielić, doprawić solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, sosem ostrygowym i musztardą. Wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować z mięsa 6 okrągłych kotletów. Rozgrzać mocno patelnię grillową, spłaszczyć kotlety i grillować do zrumienienia po około 4-5 minut z każdej strony. Na tej samej patelni
Gosia gotuje