suszona wołowina - 1161 przepisów (strona:16/78)

Duszona wołowina z imbirem 123

Składniki: 0,5 kg wołowiny extra 1 łyżka oleju 1/2cebuli 3 ziela angielskie 2 liście laurowe łyżeczka suszonego imbiru sól, pieprz 1 łyżka mąki Przygotowanie: mięso umyj, pokrój w plastry, obsyp solą i pieprzem cebule obierz i pokrój w piórka na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso na rumiano z obu stron, przełóż do garnka na tej samej patelni podsmaż(...)niewielkim ogniu ok 90 minut pod koniec gotowania dodaj rozrobioną w połowie szklanki zimnej wody łyżkę mąki, żeby zagęścić sos podawaj z ulubionymi dodatkami Inne moje przepisy na wołowinę znajdziesz tutaj Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Moje chili con carne 177

zaczerpniętych z książek, gazet i programów kulinarnych... Nie wiem, czy tak właśnie przyrządza się wołowinę w Meksyku (mam nadzieję, że kiedyś się dowiem;) ale mnie, mojej rodzinie i znajomym taka właśnie wersja odpowiada najbardziej. Spróbujcie, może i Wam zasmakuje! Składniki 500 g mielonej wołowiny 500 g słodkich pomidorów bez skórki (zimą koniecznie z puszki, bo inne są zbyt kwaśne(...)dodać przyprawy: kminek, kolendrę, cynamon  i paprykę w proszku - chwilkę smażyć wszystko razem. Dodać mieloną wołowinę, krótko przesmażyć. Następnie dodać pokrojone pomidory, odsączoną fasolkę i kukurydzę. Dusić wszystko pod przykryciem ok 15-20 minut. Bardzo drobno posiekać suszone pomidory i dodać do chili con carne. Wlać kieliszek wina i gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia

Kulinarne Inspiracje
Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami 179

łatwo przyswajalnego białka (więcej o 30% od wołowiny). Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu (mniej niż w mięsie drobiu), polecane przez dietetyków i kardiologów osobom z chorobami układu krążenia. Królik zawiera cenne mikroelementy, rzadko występujące w innych mięsach, np. miedź.W przeciwieństwie do wersji śmietanowych królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami to danie lekkie i bardzo odchudzone.Czas

SzczyptaSmaQ
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 352

drobiowej 500g wieprzowiny (u nas było to mięso z łopatki) 300g karkówki (fajną cenę na karkówkę bez kości znajdziecie TUTAJ ) 250g wołowiny 150g surowego boczku 150g słoniny Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka Garść suszonej żurawiny 1,5 szklanki wywaru drobiowego (lub wywar z gotowania miesa) 3/4 szklanki kaszy jaglanej Przyprawy: świeżo mielony piep rz, świeżo(...)mielona sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego Do dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy całą wieprzowinę (czyli zarówno karkówkę, jak i mięso z łopatki) oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Zdejmujemy z ognia

Kolizje Smaków
Wołowe ragu z makaronem 236

wina (4/5 szklanki) 2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka listków rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz do posypania: parmezan 400 g makaronu pappardelle, tagliatelle (lub spaghetti) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonej wołowiny 100 g wędzonego boczku/pancetty (w plasterkach(...)puszka / karton krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml czerwonego, wytrawnego wina (4/5 szklanki) 2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka listków rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz do posypania: parmezan 400 g makaronu pappardelle, tagliatelle (lub spaghetti)'; document.write(" "); Warzywa

Poezja smaku
Wołowina w sosie chrzanowym 175

pszennej; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Ząbki czosnku obrać przecisnąć przez praskę. Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Każdy plaster wołowiny rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć pieprzem. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) położyć rozbite plastry mięsa i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor(...)solą i pieprzem. Zestawić z ognia. Plastry wołowiny podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką. SMACZNEGO!     Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 8 niedużych plastrów wołowiny w sosie. Wołowina przygotowana w ten sposób jest aromatyczna, krucha i miękka. Do sosu można dodać kilka suszonych grzybów. Ja nie obieram pieczarek. Myję

Gospodyni Miejska
Spaghetti z klopsikami 138

pomidorowy: 500 g passaty lub koncentratu pomidorowego w kartoniku 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz 1 łyżeczka brązowego cukru Do podania: makaron spaghetti (ok. 300 g) parmezan bazylia/natka pietruszki Wołowinę, jajko, mleko, bułkę tartą, sól i pieprz wymieszać dokładnie w misce i uformować klopsiki o średnicy około 2.5 cm (wyszło

Moja Galeria Smaku
Gulasz wołowy z dynią i chilli 75

koncentratu pomidorowego * 3 łyżki śmietanki 30% * 1 cebula  * 2 ząbki czosnku *1/2 łyżeczki imbiru mielonego * 1 łyżeczka płatków słodkiej papryki * suszony czosnek niedźwiedzi * sól * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * 2  łyżki oleju * natka pietruszki Wołowinę pokroiłam w kawałki 1 cm x 2 cm i podsmażyłam w garnku z rozgrzanym olejem  z każdej strony. Podlałam(...)wody i przykryłam pokrywką. Nastawiłam mały ogień i dusiłam aż wołowina zmięknie. W miarę potrzeby podlewałam wodą. W tym czasie naszykowałam dynię. Obrałam ze skórki i oczyściłam środek z pestek i włókien. Pokroiłam w kostkę ok. 1,5 cm x 1,5 cm. Kiedy wołowina zaczęła robić się miękka dodałam liść laurowy, ziele angielskie,  dynię i pokrojoną w piórka

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz wołowy z dynią i chilli 91

koncentratu pomidorowego * 3 łyżki śmietanki 30% * 1 cebula  * 2 ząbki czosnku *1/2 łyżeczki imbiru mielonego * 1 łyżeczka płatków słodkiej papryki * suszony czosnek niedźwiedzi * sól * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * 2  łyżki oleju * natka pietruszki Wołowinę pokroiłam w kawałki 1 cm x 2 cm i podsmażyłam w garnku z rozgrzanym olejem  z każdej strony. Podlałam(...)wody i przykryłam pokrywką. Nastawiłam mały ogień i dusiłam aż wołowina zmięknie. W miarę potrzeby podlewałam wodą. W tym czasie naszykowałam dynię. Obrałam ze skórki i oczyściłam środek z pestek i włókien. Pokroiłam w kostkę ok. 1,5 cm x 1,5 cm. Kiedy wołowina zaczęła robić się miękka dodałam liść laurowy, ziele angielskie,  dynię i pokrojoną w piórka

Pieprzyć z Fantazją
Klopsiki w sosie paprykowym / Meatballs in Red Bell Pepper Sauce 85

przygotowaniu, świetnie smakują z różnymi dodatkami. Pulpety w sosie pomidorowym z papryką możecie doprawić tak, jak najbardziej lubicie, sprawdzi się większość ulubionych suszonych ziół. Wybierzcie też ulubione mięso na pulpeciki, pasuje tu mielona wieprzowina, wołowina, kurczak, indyk lub mięso mieszane. Do sosu pomidorowo-paprykowego możecie użyć kilku odmian kolorowej papryki zamiast jednej, możecie też zabielić go śmietanką, mlekiem

Lekcje w kuchni
Sałatka jarzynowa 96

ciekawostka: z mąkami było inaczej niż dzisiaj. Pszenna to była ta wytworna, elegancka, natomiast żytnia raczej dla plebsu), groch, bób, olej konopny, grzyby suszone i kiszone (czy dzisiaj ktokolwiek słyszał o kiszonych grzybach?), wieprzowinę oraz wołowinę – soloną lub wędzoną, często dziczyznę, wszelakie wędliny, słoninę, sery, masło, jaja, miód (którym słodzono potrawy), a także miód pitny i beczułki lekkiego piwa

Marder&Marder Manufacture
Wołowe zrazy zawijane - w sam raz na świąteczny obiad. 143

można podawać je również z ziemniakami z wody, kopytkami lub kluskami śląskimi. Składniki potrzebne do przygotowania wołowych zrazów zawijanych: 4 plastry wołowiny „zrazowej”, 1 ogórek kiszony, 1 cebula, łyżka musztardy, 2 -3 grzybki suszone, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka majeranku, olej do smażenia. Sposób przygotowania wołowych

Gotuj Się Kto Może
"SMAKI WISŁY, CZTERY PORY ROKU" KUCHNIA MENNONITÓW 177

ziemniaczane z ziemniaków  i sera koziego - Bidgot - kwaśna czerwona kapusta z pulpetami z jesiotra i makreli - Pierogi z burakami, twarogiem i miętą - Wołowina na słodko - kwaśno - antrykot z dość dużym oczkiem, z dodatkiem śliwek (suszone i mrożone), rodzynek, i octu. - Pszenica gotowana w mleku z miodem, podana z kwaśnym mus z rabarbaru i karmelem z tataraku, który

SMYKWKUCHNI
Pełną parą na nowo, czyli pierożki dim sum 186

rodzaju pierożki na parze: indyk i zioła himalajskie jarmuż i tempeh  szpinak i ser  dynia i orzechy krewetka i pędy bambusa wołowina i szalotka kaczka i pomarańcza wieprzowina i grzyby shitake łosoś i suszone pomidory owoce morza i kawior Bardzo fajnym pomysłem jest mix pierożków pół/pół, można wtedy zamówić dwa różne smaki. W ofercie jest

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet mięsny 135

mięsa i część foremek po prostu zamrażam. Pasztet mięsny Czas przygotowania: 5 godzin  Proporcje na 3 foremki keksowe  Składniki: 1000 g wołowiny 1000 g wieprzowiny 500 g boczku 300 g podgardla 10 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule kilka ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 listki laurowe kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu

Kulinarne przygody Gatity
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 171

temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. Ta sól ze względu na dużą ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa(...)listkami świeżego rozmarynu. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL GRZYBOWA – do łososia smażonego, pieczonego i gotowanego na parze, wołowiny, do makaronu, bulionu. Kwintesencja smaku umami. Spróbujcie jej koniecznie z ziemniakami w każdej postaci, do gotowanego makaronu i do jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy

Karo in the Kitchen
Pasztet z oliwą i natką pietruszki 177

oliwa Monini Flavoured Ekstra Virgine Four Peppers. Niestety w moim niezbyt dużym mieście wybór był dość ograniczony. Pozostałe składniki to chude gotowane mięso (wołowina i indyk), gotowane warzywa, białka jaj oraz przyprawy. Dodałam też sporo suszonej natki pietruszki. Pasztet ma dość luźną konsystencję, nadaje się do smarowania, ale też z powodzeniem można go kroić w plastry.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Perska zielona potrawka mięsna z selerem naciowym 140

przysmak wprost z Iranu jest niezwykle prosty i wbrew pozorom szybki w przygotowaniu. Kilka składników i niecodzienne danie jednogarnkowe gotowe. 400g wołowiny 1 główka (pęczek) selera naciowego 1 pęczek zielonej pietruszki 2 łyżki suszonej mięty 1 duża cebula  2 ząbki czosnku sok z 1 limonki sól, pieprz, kurkuma tłuszcz do smażenia Cebulę obieramy i drobno siekamy. Lekko rozgrzewamy

Kuchenna Kontrrewolucya