susz - 5290 przepisów (strona:237/353)

1490. Zawijane bułeczki 196

formowania zaczerpnęłam z pluszek- rosyjskich bułeczek ..a efekt..super..polecam.. 45 dkg mąki 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżki soli 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżeczka suszonych drożdży 250 ml wody lub mleka [ lub wody z mlekiem] 1,5 łyżki oliwy  2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich Wszystkie składniki ciasta  przełożyć

Moje domowe kucharzenie
1511. Bułeczki dyniowe 172

takie bułeczki podsunęła mi  Mama Bartka ..bułeczki dyniowe..a do tego miód z cynamonem ...i kubek mleka...i nic więcej nie potrzeba.. Do bułeczek wykorzystałam drożdże suszone ..i bułeczki rosły jak szalone...Mi takich bułeczek wyszło 12 ..ciasta nie dzieliłam na części..tylko brałam po kawałku ciasta...i bułeczki były jedne ciut mniejsze a inne ciut większe

Moje domowe kucharzenie
1518. Zawijaski z kiełbasą i różowym sosem 321

już mój dodatek ]..a sosik jest różowy..no.. na zdjęciu może za bardzo tego nie widać..ale wpis dodaję do Różowego Tygodnia 2013. 25 g drożdży suszonych 25 g mleka w proszku 50 dkg mąki 1 jajko szczypta soli 250 ml ciepłej wody plasterki kiełbasy, szynki itp jajko  2 łyżki wody majonez ketchup czosnek W głębokim naczyniu

Moje domowe kucharzenie
1520. Chleb dyniowy 168

udało mi się zrobić i takie zdjęcie...Według mnie trzeba dać więcej soli..chlebek miałby bardziej wyrazisty smak.. 50 dkg  mąki pszennej chlebowej (typ 450) 1 łyżeczka suszonych drożdży Wypiekacz szczypta soli 1 łyżka cukru trzcinowego  100 ml letniego mleka 1 szkl. puree z dyni (250 ml to akurat 250 g) 1/4 szkl. oleju rzepakowego

Moje domowe kucharzenie
1523. Chleb na zakwasie 170

najważniejsze smaczny...Przepis podpatrzyłam  tutaj , a oryginał jest  tutaj. 500 g mąki pszennej chlebowej  150 g zakwasu żytniego  1 łyżka soli  1/2 łyżeczki suszonych drożdży Wypiekacz ok 300 ml wody  Składniki suche wymieszać, dodać zakwas i stopniowo wodę do uzyskania gęstego .Wymieszać drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera. Przykryć folią kuchenną i zostawić

Moje domowe kucharzenie
1553. Bułki z serem ricotta i oregano 191

zrobiłam i ja..pyszne, mięciutkie..polecam.. 4 łyżki ricotty  225 ml wody  450 g mąki pszennej, chlebowej  3 łyżki mleka w proszku  2 łyżeczki suszonego oregano  1 łyżeczka soli  2 łyżeczki cukru  25 g masła  1 łyżeczka suchych drożdży Wypiekacz do posmarowania: białko roztrzepane z łyżką wody świeżo zmielony pieprz

Moje domowe kucharzenie
1558. Drożdżówki z ricottą i mielonymi orzechami 185

cukru pudru (lub więcej, do smaku)  1 opakowanie cukru waniliowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)  1 łyżka mąki ziemniaczanej  2 żółtka Dodatkowo:  180 g suszonej żurawiny [ mielone orzechy] 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek  Wieczór wcześniej (lub przynajmniej kilka godzin wcześniej) serek ricotta wyłożyć na gęste sito, obciążyć talerzykiem

Moje domowe kucharzenie
Piernik z automatu do chleba 254

łyżki miodu [ miodowej lawendy] 2 łyżki powideł 200g cukru 500 g mąki 1 op przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść orzechów włoskich [ nie dałam] garść rodzynek garść suszonej moreli, śliwek , daktyli Do pojemnika w automacie dodać płynne składniki, następnie sypkie.[Bakalie dodać po usłyszeniu sygnału dźwiękowego]. Ustawić na program pieczenia ciasta na proszku do pieczenia.W razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Barszcz czerwony Knorr 211

samodzielnie to jest smaczniejsze...ale mimo to polecam taki barszczyk z torebki..np. dla osób zapracowanych ..lub leniwych jak ja.. Składniki barszczu: cukier, maltodekstryna, sól, sok z buraków suszonych (14%), hydrolizowane białko roślinne, fruktoza, ekstrakt drożdżowy, czosnek, ziele angielskie, pieprz, kwas: kwas cytrynowy, regulator kwasowości: octany sodu, liść laurowy, majeranek, laktoza, zagęszczony sok z buraka, aromaty (w tym mleko

Moje domowe kucharzenie
Chleb na zakwasie z dynią..ezoteryczne spotkanie przy piekarniku.. 231

graham] 1 szkl. mąki pszennej chlebowej [ dałam 1,5 szkl. zwykłej pszennej] 1 szkl. mąki żytniej chlebowej 1/2 aktywnego zakwasu żytniego 1 szklanka wody 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów [ dałam olej kujawski ze smakiem] 1/2 szkl. puree z dyni 100 g pestek ze słonecznika 1 płaska łyżka soli Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) zmieszać w misce

Moje domowe kucharzenie
Bułki pszenno-orkiszowe 195

wzorek...niektóre bułeczki trochę "rozsadziło" i wzorek po upieczeniu już nie był taki fajny.. 350g mąki pszennej typ 650  200 g mąki orkiszowej razowej   8 g suszonych drożdży   1 łyżka miodu  1,5 łyżeczki soli  200 ml letniej wody  200 ml letniego mleka  3 łyżki oleju   Wszystkie składniki wyrobić na gładkie

Moje domowe kucharzenie
Fiński chleb żytni 194

rosło..i piekłam w keksówce, ale można także uformować bochenek i piec na blaszce lub kamieniu pizzy. 225 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej  7 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych  1 łyżeczka ciemnego cukru muscovado [ dałam zwykły cukier]  1 płaska łyżka soli (w oryginale 2 łyżki!)  300 ml ciepłej wody

Moje domowe kucharzenie
Chleb - dobrodziej orkiszowy 139

wypieku chleba  dobrodziej orkiszowy woda Skład mieszanki: mąka orkiszowa typ 2000, mąka graham typ 1850, mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 750, pestki słonecznika, siemię lniane, naturalny suszony zakwas żytni, słód, sól, drożdże instant

Moje domowe kucharzenie
Babka ziemniaczana 374

karkówka, stek i dziczyzna. Używa się jej, też  do przyprawiania dań mięsnych na grilla. Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim  to mieszanka przyprawowa, w skład, której wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka.  Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje się do dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, w tym do: zapiekanek, pizzy, spaghetti, past, sałatek, mięsa

Moje domowe kucharzenie