oraz senia , jednak w Polsce są niebotycznie drogie. Polecam więc zastąpić je ryżem do risotto (np. arborio lub carnaroli), który sprawdza się równie dobrze. Czytałam, że nawet ryż do sushi mógłby się nadać. Pod żadnym pozorem nie bierzemy ryżu długoziarnistego, typu basmati. Przed dodaniem ryżu do reszty składników należy podprażyć go na suchej patelni. Następnie dodajemy ryż do podsmażonego
Chilli Czosnek i Oliwaumieszczenie zdjęć na moim blogu, pozdrawiam Pani Małgosiu :) Moje pierwsze w życiu warsztaty gotowania, rok 2007, Szkoła Gotowania Kamis w Hotelu Sheraton, śmiało mogę stwierdzić, że niezły ze mnie sushi maker
Moja smaczna kuchniamężem w resorcie typu all inclusive. Na jego terenie znajdowało się kilka restauracji, z których można było korzystać do woli. Była tam również knajpka japońska. Tam pierwszy raz posmakowaliśmy sushi, namasu czy dań typu teppanyaki. Niedaleko naszego domu mamy japońską restaurację w której dość regularnie gościmy. Mają tam fantastyczne dania zarówno na zimno jak i na gorąco. Jednym
W mojej holenderskiej kuchniKrewetki bardzo lubię, zwykle jednak jem je w restauracji, najczęściej w sushi. Już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie aby spróbować przyrządzić je samemu. Znalazłam mnóstwo przepisów, ciężko było się zdecydować jaki wybrać. Wszystkie wyglądały zachęcająco. W końcu wybrałam najprostsze rozwiązanie, krewetki smażone na maśle z prostymi dodatkami. Jak na pierwszy eksperyment myślę, że jest to najlepszy wybór. Krewetki
Mania Gotowaniaokresie najbardziej popularne: 1.Muffinki z malinami http://smykwkuchni.blogspot.com/search/label/Muffinki 2. Sałatka z tortelini http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/07/saatka-z-tortellini.html 3. Tarta z borówkami i mlekiem kokosowym http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/08/tarta-z-borowkami-i-mlekiem-kokosowym.html 4. Sushi http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/08/jak-zrobic-sushi-przepis-na-sushi-maki.html 5. Dwukolorowe ciasto z malinami i gruszkami http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/08/dwukolorowe-ciasto-z-malinami-i.html A Wam, który przepis przypadł do gustu? Piszcie!!! Pozdrawiam Was cieplutko
SMYKWKUCHNIpowtarzalny smak sosu Worcetershire, znany w Wielkiej Brytanii, w Polsce mniej popularny, jest niezastąpiony do sosów czy sałatek. Sosy sojowe, czy grzybowe, już Wam wspominałam przy okazji postu o sushi, aby kupować sosy sojowe bez konserwantów
SMYKWKUCHNIprzygotowania - mięso ryby powinno być sprężyste - skóra błyszcząca i gładka Jak podawać: - mięso łososia można jeść na surowo jak i przetworzone - na surowo np. w formie tatara bądź sushi - smażony, pieczony lub gotowany na parze - ryby pieczemy w niższych temp. - może być podawany jako filet, dzwonko, szaszłyki - jako podstawa zupy rybnej - solić można przed i po obróbce termicznej
SMYKWKUCHNIzabrakło też fast foodów. Pizza dietetyczna i na cienkim cieście, zapiekane gniazdka, fish&chips i 2 rodzaje ogromnych hamburgerów, które zaspokoją każdego faceta! Próbowałam kuchni niecodziennej: domowe sushi, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, pad thai po tym jak trafiłam do thai baru, krem z dyni, pesto ze świeżych pistacji i spaghetti ladacznicy, gdzie odebrałam lekcję od prostytutek
Brzuszki Łakomczuszkijest sushi, to nie jest klasyczny wrap. Dowolność w przygotowaniu tych przekąsek jest tak duża, że trudno nadać im jakąś nazwę. Inspiracją do tego dania był dla mnie przepis z dodatku do Gazety Wyborczej – Palce Lizać (nr 10, wydanie z dnia 14/01/2014). Zrobiłam je jednak zupełnie inaczej, nie tylko jeśli chodzi o dodatki, ale głównie o sposób wykonania
OstryKęstakim jak na wigilijne pierogi. Danie to nie jest obecnie popularne i raczej ciężko znaleźć kulebiak w jakiejś restauracji. Swoją drogą zastanawia mnie to, że w Białymstoku łatwiej zjeść sushi albo dania kuchni włoskiej niż regionalne potrawy... Wracając do kulebiaka – po upieczeniu kroimy go w grube plastry i zjadamy na gorąco. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemKontynuuję podróż po Korei :). Odważyłam się dzisiaj zrobić Kimbap (Gimbap lub 김밥) , czyli koreańskie sushi. Aby znaleźć na niego idealny przepis przeglądałam dziesiątki azjatyckich blogów. Wynik moich poszukiwań jest następujący - każdy daje do kimbap'u to co ma w domu. Jedyne stałe punkty to ryż i algi. Można zrobić roladki z pieczonym mięsem, z omletem, z grzybami, tuńczykiem
Przepisy Aleksandrydżemem. Zwijamy ciasto tak jak na roladę. Dobrze jest sobie przy tym pomagać papierem, na którym rozwałkowaliśmy ciasto i zwijać je tak, jak to się robi w przypadku zwijania sushi na macie bambusowej. Ciasto jest dość luźne i nie bardzo zwięzłe, dlatego może się to okazać konieczne. Brzeg rolady sklejamy, a następnie kroimy ją bardzo ostrym nożem na plastry
Ratunku obiadWitamy Was ponownie w sam środek tygodnia! Pogoda za oknem jest dość ładna i słoneczna, choć nie ukrywamy, że wolałybyśmy nieco wyższą temperaturę.. 18 czerwca to międzynarodowy dzień sushi , ale nasz dzisiejszy wpis nie ma z tym specjalnie wiele wspólnego poza tym, że równie nadaje się na bardzo apetyczną przekąskę, która z pewnością zachwyciłaby niejedno podniebienie
Symfonia Smakówprzyjdzie się z tym wszystkim rozstać :) Poniżej zdjęcia z ostatnich zajęć, które odbyły się w tym semestrze - chyba jedne z moich ulubionych - zapewne przez to, że tak bardzo lubię sushi i wielką frajdą było samodzielne zawijanie alg z wybranymi dodatkami :) Przygotowanie surowców Szef Wojtek Harapkiewicz Zawijamy :) Kręcimy :) Nawet ja się załapałam :) I gotowe : ) Smacznego! Uwierzcie, że naprawdę bardzo ciężko opisać
Sajkofanka smakukrólową przystało, można ją przygotować na wiele sposobów: na grillu, w piekarniku, pieczoną w papierze( al cartoccio), w słonej skorupce (al sale), czy na surowo jako składnik sushi. Królową mórz nazywana jest również z innego powodu, otóz pomiędzy oczami ma rodzaj złotego paska- półksiężyca, przypominającego koronę, który znika po jej śmierci… magiczne prawda) Przepisem na tą rybkę biorę udział
Mia Cucina Sofieta