gotowaniem !!! Chyba jest co świętować :) Pasja trwa a na wadze żadnych dodatkowych kilogramów :D Moje ulubione potrawy z poprzedniego roku :D Zaczęło się rok temu w STYCZNIU od SUSHI LUTY Buziaczki- ciasteczka serowe z jabłkiem w MARCU jak w garncu:P Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU
MarciochaKucharzydoniczce. Kiedy sadziłam hiacynty były jeszcze całkiem zielone, w ciągu kilku dni tak obrodziły w kwiaty, że zrobiły się ciężkie i musiałam je podeprzeć... pałeczkami do sushi:) Dokładnie cztery dni temu razem z córką zrobiłyśmy taki oto rzeżuchowy ogródek. Wytłoczkę pomalowałyśmy na biało. Skorupki ufarbowałyśmy w farbkach do jaj. Do każdej nasypałyśmy trochę ziemi
Kulinarne Inspiracjeledzie, nasze polskie sushi, można je kochać lub nienawidzić :), a w każdym domu znajdzie się co najmniej jeden sprawdzony przepis na tą wyjątkową rybkę. Ponieważ kilka tygodni temu podjęłam wyzwanie rozpropagowania zapomnianego kwasu buraczanego i kiszonych buraków, dziś proponuję bardzo udane połączenie najbardziej popularnej przystawki właśnie z kiszonymi burakami i sosem jugurtowo-chrzanowym. Jeśli nie macie kiszonego buraka
SzczyptaSmaQbiszkopt). Usuwamy ściereczkę. Na chropowatej części biszkopta rozkładamy w miarę równomiernie galaretkę, zostawiając pusty górny margines. Zwijamy roladę mocno ją dociskając. Można pomóc sobie papierem (jak matą, gdy robimy sushi). Zawinąć roladę w papier i odłożyć w chłodne miejsce do ścięcia złączeniem biszkopta do dołu. Czasem podczas zwijania biszkopt pęka (widać na górnym zdjęciu, że tak się stało
Weekendy w domu i ogrodziePyszna, lekka, delikatnie rozgrzewająca zupa z krewetek. Do jej przygotowania potrzebujemy przede wszystkim pancerzy, więc same krewetki możemy wykorzystać w inny sposób, np. panierując i smażąc lub przygotowując sushi . Możemy też wszystkie wrzucić do zupy ;) Przepis znalazłam na stronie ' Co do jedzenia '. Zapraszam do gotowania! Składniki na 4 porcje: pancerze z ok. 1 kg krewetek 1 duża marchewka 1 duża
My Culinary ArtNasz blender niestety dość słabieńki, więc łzy ciekły :) Wypróbujcie ten przepis, bo smakuje super, a i jest dobrym dodatkiem nie tylko na świąteczny stół, ale też np. dla zwolenników sushi czy jeśli jadacie, to wędlin itp. Pozdrawiamy
vegetanieoraz warzyw egzotycznych. W ofercie znajdziecie m.in. mangosteen, jackfruit, pepino, kiwano, a także warzywa egzotyczne- fioletowe ziemniaki, pomidory kumato (czekoladowe), marchew fioletową i wiele innych oraz często używane w sushi liście shiso, grzyby enoki, shitake czy shimeji. Do tej pory produkty te były dostępny tylko za granicą, a teraz możecie je miec na wyciągnięcie ręki! Tutaj znajdziecie całą galerię
Ostra na SłodkoCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę, wrzucamy czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia). Przy pomocy patyczka do szaszłyków lub pałeczki do sushi (ja jej użyłam), tworzymy "łodygi" naszych bazi. Zanurzamy patyczek w czekoladzie i delikatnie przeciągamy po masie kajmakowej od dołu do góry. Z płatków migdałów tworzymy bazie "kotki". Tak przygotowany
My Culinary ArtŁosoś to rybka, którą lubię pod każdą postacią...z grilla, smażony na patelni, w sushi czy wędzony na zimno. Zapraszam na jego podanie w wersji z piekarnika, jedliśmy go podczas ubieglorocznej Wigilii. Zdjęć jest niewiele, jak to w Święta bywa, ale smak warty polecenia. Składniki: 800 g filetu łososia norweskiego ze skórą Marynata do ryby: sok z 1 cytryny
Gosia gotujeokoło 2 cm od jego końca. Wafel zwijamy w rulon i pozostawiamy na kilka godzin w zimnym miejscu, by warstwy się zlepiły. Na koniec roladę kroimy ostrym nożem jak sushi. Ps. Takie wafelki najlepiej przechowywać szczelnie zapakowane w folię w lodówce. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy RajDzisiejsza sałatka powstała z resztek, które zostały niewykorzystane po przygotowaniu sushi, czyli jak to się mówi sałatka jest to sałatka na winie . Oczywiście do jej przygotowania możemy wykorzystać też inny makaron, na przykład sojowy. Robi się ją szybko, jest lekka, ponieważ odchudziłam trochę sos, używając jogurtu naturalnego. Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Czas przygotowania: 15 minut
Kulinarne przygody Gatitytheme-font:minor-bidi;} Dowiemy się m.in. jak przygotować: placki ziemniaczane, naleśniki , aromatyczne pieczone ziemniaki, a także coś bardziej oryginalnego jak: zupa tajska, smażone bakłażany z pastą miso, sushi czy sałatka z wodorostów. Jednym słowem bardzo duża różnorodność. W książce nie została pominięta także tradycyjna kuchnia polska. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
noteskulinarnyfigaline-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Co zrobić z płatami nori pozostałymi po robieniu sushi? A można je pokruszyć i dodać do bulionu warzywnego lub zupy jarzynowej (po ugotowaniu zupy i odstawieniu jej z ognia). Źródło: strona AI Trwa XIV Maraton Pisania Listów Amnesty
Qlinarnie i QlinarnieDzisiaj kolejne danie, które gościło u Nas podczas Świąt. Łososia uwielbiam i mogę go jeść w rozmaitym zestawieniu. Najbardziej chyba jednak smakje mi właśnie taki grilowany oraz w sushi. Tych drugich jeszcze nigdy sama nie robiłam, ale kto wie, ostatmio widziałam nori w Tesco i bardzo mnie kusiło. Składniki: 4 filety łososia ze skórą 1/2 pęczka natki pietruszki garsć liści
Gosia gotuje