Japoński DIP do mięs , sushi , jajek.Wasabi to Chrzan japoński, wasabia japońska, wasabi – gatunek rośliny z rodziny kapusta tych.Niestety ja użyłam proszku , na którą okazało się ,że jestem uczulona , spuchłam jak pączek.Okazało się ,że proszek ma barwniki i różne dodatki , czego nie ma prawdziwe wasabi , ale i tak bardzo mi smakowała.Pasta jest bardzo ostra , więc nie przesadzajmy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizewnątrz budynku). Cuda prezentowane na stanowiskach można było spożyć wymieniając określoną ilość kuponów nabywanych u przemiłej i pomocnej obsługi. A na stoiskach różnorodności! Od rozmaitych tart, przez profesjonalnie przygotowane sushi po innowacyjne zupy. Po prostu wspaniale. Kapitalny sposób na spędzenie czasu ze znajomymi w trochę niecodzienny sposób. Druga z inicjatyw mieściła się w pokomunistycznym pomniku Krakowa – Hotelu Forum, a nazywała
Moja Mama Gotujedobre :)). Najpierw izraelska kuchnia. Coś wspaniałego, piękny zapach, kapitalnie przygotowane stanowisko, które wyróżniało się nie tylko wizualnie, ale przede wszystkim smakowo. Następnie trochę azjatyckiego orientu z kraju kwitnącej wiśni. Sushi powalało! Na prawdę dobre, bardzo precyzyjnie przyrządzone z dodatkiem smoczego owocu zrobiło wrażenie na naszych żołądkach. Nie zabrakło także kuchni włoskiej z bardzo dobrą, naturalną oliwą i oliwkami, na które
Moja Mama GotujeMoja wygląda już tak: W Meksyku z awokado przyrządzają pyszne guacamole, w Brazylii kuszą koktajle mleczne z awokado i lodem (vitamina de abacate). Japonia kusi wegetariańskim sushi. Eksperci uważają go za tzw. pożywienie doskonałe (z ang, superfood). Smaczne jest nawet z dodatkiem soli i soku z cytryny lub oliwą z oliwek. Nie ważne w jaki sposób
Moja Mama Gotujepomarzyć. W sklepach pojawiają się wcześniej niespotykane produkty, które są ochoczo kupowane. Niby wszystko drożeje, a jednak stać nas coraz częściej na „ekskluzywne przyjemności”, szczególnie te przeznaczone do jedzenia. Sushi, owoce liczi, czy orzechy brazylijskie to produkty, które znajdziemy zarówno w supermarketach, jak i niektórych sklepach osiedlowych. Cieszy również fakt, że człowiek coraz częściej odchodzi od kupowania w miarę tanich
Moja Mama GotujeMój domowy internet ledwo zipie, ale obejrzałam między innymi ciekawy dokument o produkcji sake. Japoński etos pracy sprawił, że postanowiłam dać sake drugą szansę. Pierwszy raz piłam sake w sushi barze. Była obrzydliwa. Prawdopodobnie właściciele tej knajpy kupili najtańszy bimber jaki udało im się znaleźć. To że podawano ją na ciepło też jej nie pomogło. Rozumiem że zimą w Japonii
Ugotowane pozamiataneFestiwal kulinarny w Forum Przestrzenie odbył się już jakiś czas temu, ale dopiero dziś mam czas opublikować zdj :) Przeżycie niesamowite! Hummus przepyszny, mozzarella genialna, jednak sushi nie moje smaki :) Trafiłam tam zupełnie przez przypadek przez co czułam się bardzo podekscytowana całym wydarzeniem. Mam nadzieje, że wkrótce znajde chwile, aby zrealizować poznane przepisy :) Śledźcie uważnie
FITBUuKgwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe z nasionami Domowe bounty Domowa czekolada z bakaliami Domowa ciecierzyca (na słodko i na słono) Domowe kakao Domowe ciastka (renifery) Domowe ciastka z gwiazdką Domowe pierniczki
lady-och-mistrzyni.blogspot.comłyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli dodatki: 100 g łososia wędzonego 6 paluszków surimi 1 ogórek 1/2 awokado 1 opakowanie śmietankowego … Czytaj dalej Oshi Sushi i FutoMaki
czarrna od kuchnigwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe z nasionami Domowe bounty Domowa czekolada z bakaliami Domowa ciecierzyca (na słodko i na słono) Domowe kakao Domowe ciastka (renifery) Domowe ciastka z gwiazdką Domowe pierniczki
lady-och-mistrzyni.blogspot.comgwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe z nasionami Domowe bounty Domowa czekolada z bakaliami Domowa ciecierzyca (na słodko i na słono) Domowe kakao Domowe ciastka (renifery) Domowe ciastka z gwiazdką Domowe pierniczki
lady-och-mistrzyni.blogspot.compotraw, którym chcemy nadać ostrości. Imbir w postaci zmielonej świetnie będzie pasował jako przyprawa do ciast , ciasteczek i wszelkiego rodzaju deserów. Natomiast marynowany imbir to nieodłączny składnik każdego sushi. Mam nadzieję, że Was przekonałem do tego, abyście w swojej kuchni zaczęli stosować imbir jako przyprawę . Post Imbir – dlaczego jest zdrowy? pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ustach. W dodatku przygotowuje się go bardzo szybko. Po upieczeniu rybę możemy podawać jako danie główne np. z pieczonymi zimniakami i surówką lub wykorzystać jako dodatek do makaronu lub sushi . Składniki na 2 porcje: 300 g filetu z łososia 1 litr letniej wody 1 czubata łyżka soli 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie świeżo mielony pieprz cytryna Do dużego naczynia
Zawsze głodna!czas temperaturę 21 C . Pozostawić na noc . Krok 7 . Przez następne cztery dni , ser obracać raz dziennie . Krok 8 . Przełożyć ser na matę do dojrzewania ( ja używam bambusowych od sushi ) w temperaturze 10-13 C i wilgotności 90 % ( pomaga ustawienie maty nad miską z wodą ) , obracać kilka razy w tygodniu . Raz w tygodniu usunąć delikatnie maż i pleśń . Po miesiącu
Ogrodnik w podróży