surówka - 20359 przepisów (strona:82/1358)

Surówka z pora, marchewki i jabłka 2548

Przepis na prostą i pyszną surówkę z pora z dodatkiem jabłka i marchewki. Używając tych samych składników, w tych samych ilościach możesz przygotować surówkę w wersji ostrej i łagodnej. Czytaj dalej, a zobaczysz jak to zrobić ;-) Polecam również moje ulubione surówki obiadowe, czyli surówkę z czerwonej kapusty oraz surówkę Colesław

AniaGotuje.pl
Surówka z pora 143

Surówka z pora      Kiedyś należałem do grupy ludzi, którzy mówili, że z owoców najlepiej lubią schabowego, a z warzyw kiełbasę... :-)      Dziś sytuacja się odwróciła, główną rolę w pożywieniu odgrywają warzywa, sałatki, surówki i inne dodatki z ogródka lub bazarku.      Teraz na talerzu dominują warzywa, czyli surówka obowiązkowo. Bez względu(...)pieczone kartofle, kotlety z jakiejś kaszy, czy też coraz rzadziej pojawiające się mięso, zawsze musi być duża ilość surówki. Węglowodany i białka są bardzo potrzebne, jednak główną rolę w napędzaniu naszego organizmu do właściwej pracy pełnią te wartościowe składniki, które znajdują się w np. surówkach... Składniki: 1 duży por (tylko biała część) 1 spora marchewka majonez pieprz sól Przygotowanie

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Surówka z selera 154

Surówka z selera Kotlecik z ziemniaczkami na obiad lub kolację to bardzo fajna sprawa. Żeby taki posiłek był pełnowartościowy, trzeba zadbać również o jakąś porcję warzyw. Dla mnie wplatanie, do wspomnianego na początku duetu, ugotowanego brokuła czy kalafiora odpada… mogę zjeść, ale to nie jest to, co bym chciał włożyć do ust po ciężkim dniu w pracy(...)uczelni. Ja muszę mieć coś tradycyjnego do kotlecika z ziemniaczkami… Dlatego właśnie dzisiaj przedstawiam Wam jedną z moich ulubieńszych surówek, którą jest surówka z selera. W moim rodzinnym domu mama robiła ją odkąd pamiętam. Dzisiaj na blogu prezentowana jest surówka z selera w wersji fit i wegańskiej, ale dawniej seler był skąpany w śmietanie i majonezie. Na szczęście przepisów

Blendman
Domowa surówka coleslaw 196

Znana i lubiana surówka coleslaw prawdopodobnie powstała tysiące lat temu w starożytnym Rzymie. Ale to nie Rzymianie, a Holendrzy są ojcami jej wielkiego sukcesu. Oryginalna nazwa tej surówki to  koolsalade  (w skrócie  koolsla ). Na holenderskich stołach pojawiła się przeszło 300 lat temu. Wówczas surówka składała się białej kapusty, masła, oleju i octu. Od tamtej pory powstało tysiące(...)grecki, sok z cytryny, miód i biały ocet balsamiczny. Dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Surówkę coleslaw podajemy jako dodatek do dania głównego.  Polecam także przepis na surówkę marchewkową z jabłkiem i orzechami włoskimi

My Chcemy Jeść
Sałatki i surówki w diecie dr Dąbrowskiej. Część 3 473

Surówki to bogactwo witamin i minerałów. Najprościej i najszybciej zrobić surówkę z wcześniej poszatkowanych warzyw. Można zetrzeć na tarce marchew, buraka, dynię, seler, rzodkiew i zapakować je każde osobno do pojemników i przechowywać w lodówce. W ten sposób udaje się błyskawicznie skomponować sałatkę, dodając np. na świeżo starte jabłko(...)zieleninę. Dodatek czarnej soli nadaje sałatkom „jajecznego” charakteru, chrzan ostrości, a cytryna kwaskowatości. Pokazuję Wam przykładowe sałatki i surówki, ale każdy może sobie je komponować po swojemu, dodając świeże lub suszone zioła. Surówki i sałatki według zasad diety dr Dąbrowskiej Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki Surowy burak, marchewka

To co kocham
Żeberka w sosie 161

Typowo klasyczny polski obiadek. Robi się sam, więc idealnie nadaje się dla osób zajętych. Można podawać z ziemniakami lub kaszą, co kto woli. Idealnie komponuje się z surówką z kiszonej kapusty. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: Składniki: * 2 płaty żeberek * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * woda * mąka na zatrzepkę * papryka słodka w proszku * kostka mięsna * wegeta, pieprz * Kasza gryczana Przepis(...)surówkę znajdziecie tu:  surówka z kiszonej kapusty Żeberka kroimy i  przyprawiamy i nacieramy papryką słodką. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Pod sam koniec dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Do garnka dodajemy żeberka oraz cebulę. Całość zalewamy wodą, aż żeberka będą w 3/4 zakryte. Gotujemy 30 minut, po czym sprawdzamy

Klasyka Gotowania
Dorsz w migdałach z pieczonymi ziemniakami 180

orzechach zamiast tradycyjnej tartej bułki. Jeśli już się zdecyduję na bułkę to wolę domowe panko ….Dorsz w migdałach smakuje wyśmienicie z lekko słodkimi migdałami. Do ryby przyrządzam surówki z korzeniowych warzyw. Dzisiaj proponuję surówkę z warzyw, marchewki i selera. Prosta i smaczna surówka, która idealnie pasuje do smażonej ryby. Często przyrządzam ryby na obiad. Dorsza uwielbiam i zawsze staram(...)kolor. Ryba po usmażeniu powinna być w środku błyszcząca. Dodatkowo 500 g ziemniaków 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu ½ łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżki oliwy sól 10 cebulek perłowych ogórki korniszony Surówka 3 marchewki 1 seler, średniej wielkości 2 łyżki majonezu 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Obierz

codojedzenia
Japońskie hamburgery Menchi Katsu 230

tłuszczu. Najlepiej użyć mięsa o około 30% zawartości tłuszczu. Hamburgery będą wtedy soczyste. Menchi katsu podaję w hamburgerowej bułce posmarowanej sosem śliwkowym i musztardą . Można również przyrządzić frytki i surówkę z kapusty. Pierwszy raz przyrządziłam hamburgery z wieprzowiny. Mięso z wieprzowiny jest o wiele tłuściejsze niż z wołowiny. Burgery wieprzowe są bardzo soczyste. Znikoma ilość przypraw, biały pieprz, sól(...)duże jajko pszenna mąka i panko do obtoczenia olej do smażenia 4 -8 hamburgerowych bułek, tutaj przepis musztarda gruboziarnista do posmarowania sos katsu, tutaj przepis frytki do podania Surówka z kapusty po japońsku 350 g białej lub pekińskiej kapusty 1 łyżeczka tahini 1 łyżka jasnej soi po 1 łyżeczce nasion białego i czarnego sezamu 1 łyżeczka majonezu 2 łyżki ryżowego

codojedzenia
Surówka z kiszonej kapusty 1544

Surówka z kiszonej kapusty – chyba każdemu kojarzy się ze smakami dzieciństwa :) Niektórzy do tej surówki poza wymienionymi przeze mnie poniżej składnikami dodają jeszcze jabłko i cebulkę – ja jednak najbardziej lubię wersję minimalistyczną :) Surówka z kiszonej kapusty – Składniki: 240 g kapusty kiszonej 1 duża marchewka (150g) szczypta soli pieprz czarny do smaku […] The post Surówka z kiszonej

Kulinarne Przeboje
Surówka z kiszonej kapusty - jak u Babci 373

Smak tej surówki kojarzy mi się z obiadkami u Babci, mojej mistrzyni w gotowaniu. Pasuje do wielu potraw, najlepiej jednak, moim zdaniem, łączy się z rybą (na przykład z  tego  przepisu). Jest szybka, łatwa w wykonaniu, zdrowa i w porównaniu do gotowych surówek, tania. Składniki: 250g dobrej jakościowo kiszonej kapusty 1 mała marchewka pół średniej cebuli(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak samo postępujemy z marchewką. Cebulę kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie te składniki dorzucamy do kapusty, dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Surówka jest już gotowa do podania

Anielska Kuchnia Ani
Kuchnie świata: surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi z Kazachstanu 163

Mimo że nazywana jest marchewką po koreańsku, surówka ta jest bardzo popularna w Kazachstanie. Tę i inne surówki można bez problemu kupić gotowe w większych sklepach spożywczych. Do marchewki Kazachowie często dodają inne składniki - marynowane grzyby, mięso czy orzechy włoskie. To właśnie wersja surówki marchewkowej z orzechami włoskimi najbardziej przypadła mi do smaku. Składniki 500 g marchewki 1 jabłko(...)gorący wlewamy do marchewki - będzie skwierczeć. Na koniec dodajemy orzechy włoskie. Całość przekładamy do zamykanego naczynia lub słoika. Zamknięte naczynie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem surówkę można ozdobić listkami świeżej mięty. Kazachską surówkę z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi podajemy jako dodatek do dania głównego.  Jeżeli planujecie podróż do Kazachstanu - globtroterską czy biznesową - pamiętajcie

My Chcemy Jeść
Surówka z Kalarepy i Jabłka | Pyszna i Zdrowa 206

Witam serdecznie Propozycja na surówkę z kalarepy i jabłka, surówka jest bardzo smaczna i zdrowa. Możemy ją podać do obiadu, wędliny lub zjeść samą. Nadaje się również do zabrania do pracy jako lekkie drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania surówki z kalarepą będziemy potrzebować: 500 g jabłek winnych 500 g kalarepy 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżki(...)usiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny sól do smaku Link do filmu z przygotowania : Surówka z kalarepą i jabłkiem Przygotowanie: Obraną kalarepę ścieram na tarce o grubych oczkach. Umyte jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach razem ze skórką i dodaję do kalarepy. Teraz dodaję sok z cytryny, jogurt naturalny, koperek doprawiam solą i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam

Uwaga Babcia Gotuje
SURÓWKA Z MARCHEWKI I POMARAŃCZY 185

SURÓWKA Z MARCHEWKI I POMARAŃCZY Dzisiaj zapraszam Was do skosztowania aromatycznej i soczystej surówki, która może stanowić oryginalną przystawkę lub samodzielną przekąskę, na przykład na podwieczorek. To jedna z moich ulubionych zimowych surówek. Dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Chłodzenie: 1 godz. Składniki: 500 g marchewki 4 pomarańcze Sok z połówki cytryny 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy* 1 łyżeczka(...)najmniej godzinę do lodówki. *Wodę pomarańczową znajdziesz z łatwością w Internecie lub sklepach z żywnością orientalną. Stanowi doskonały dodatek do ciast i deserów. W ostateczności możesz przygotować surówkę bez wody pomarańczowej, chociaż dodaje ona delikatnego, ujmującego aromatu. Przeczytałam gdzieś, że jedną łyżeczkę wody z kwiatów pomarańczy można zastąpić 2-3 kroplami olejku pomarańczowego, ale przyznam, że nie wypróbowałam tego zamiennika

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pstrąg z patelni z masłem czosnkowym, surówką z kapusty oraz pieczonymi ziemniaczkami 179

Soczysty, smażony na klarowanym maśle pstrąg z dodatkiem pieczonych ziemniaczków i surówki z kiszonej kapusty – to świetna propozycja obiadowa, nawet dla osób, które za rybą nie przepadają (bardzo prawdopodobne, że zmienią zdanie). Robiąc tą rybkę próbowałam odtworzyć smak pstrąga, którego jedliśmy podczas naszego ostatniego pobytu w górach i myślę, że prawie mi się to udało :) Ryba jest bardzo smaczny(...)zapach i smak rozpływającego się masła czosnkowego jest po prostu nieziemski. Do tego aromatyczne, chrupiące ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty – najlepszy zestaw. Składniki (na 2 porcje): 2 pstrągi (oczyszczone) 1 spora cytryna mąka sól pieprz ok. 1-2 łyżki sosu sojowego przyprawa do ryb (opcjonalnie) masło klarowane (do smażenia) Masło czosnkowe: ok. 2-3 łyżki masła 2 ząbki czosnku

MyCookBook.pl
Surówka z kapusty pekińskiej 190

Bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo pyszna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem papryki oraz pomidorków. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Surówka z kapusty pekińskiej  Nasza surówka, można się nią zajadać z dodatkiem frytków! Składniki : 1 średniej wielkości główka kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 10 pomidorków koktajlowych Sos : sos czosnkowy Przygotowanie(...)zjada i łatwiej miesza. Paprykę kroję w kosteczkę, a pomidorki w ćwiartki. Całość wkładam do miski i oblewam wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym (szykujemy 1-2h wcześniej). Dokładnie mieszamy surówkę i gotowe. Smacznego! Sos czosnkowy ( ilość składników dopasować do ilości surówki, można zrobić bardziej jogurtowy z jedną łyżką majonezu będzie zdrowiej !!) : http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/blog-page_64.html  Kapustkę pekińską kroję na drobniejsze kawałki

Sprawdzone przepisy kulinarne