Surówka z selera należy do jednych z moich ulubionych, zwłaszcza że wykonuje się ją bardzo szybko. Warto przygotować ją wcześniej, by seler się odpowiednio nasączył. Jesienią nie ma to znaczenia, ale wiosną korzeń jest bardziej wysuszony i by nie wydawał się suchy, musi mieć czas na uzyskanie odpowiedniej wilgotności. Składniki : seler korzeniowy łyżeczka soku z cytryny kilka łyżek jogurtu naturalnego(...)połowę, wypłukać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starty seler skropić sokiem z cytryny. Seler wymieszać z żurawiną i jogurtem. Ilość jogurtu zależy od indywidualnych upodobań. Surówka powinna odstać ok. kwadransa, zanim zostanie podana do obiadu. ----- Podobne: surówka z kapusty, pora i marchewki surówka kimslow pieczone placki z selera
Weekendy w domu i ogrodzieSurówka z marchewką, jabłkiem i selerem konserwowym to szybki dodatek do obiadu ale też może być to idealna przekąska w pracy . Smakuje wyśmienicie, wyraźnie czuć tu selera konserwowego i jabłka a całość dopełnia marchewka. Na mojej stronie znajdziecie już kilka propozycji na surówki z marchewką , więc dorzucam jeszcze jedną :) Składniki na surówkę z marchewką, jabłkiem i selerem konserwowym : * 2 marchewki(...)konserwowego odciśniętego z zalewy, wymieszać. Dodać majonez lub jogurt naturalny, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać. Zapraszam też do wypróbowania innych moich przepisów na surówki obiadowe--> kliknij tutaj
Zrób to smacznieSurówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka Kapusta to obok ziemniaków najpopularniejsze warzywo w podkarpackiej kuchni. Jednak czerwona kapusta nigdy nie podbiła tych terenów i do dzisiaj pozostała „brzydką siostrą” :) Prezentowany dzisiaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty zaciekawił mnie kompozycją smaków. Zestawienie czerwonej kapusty z kwaśnymi ogórkami i kwaskowatymi jabłkami jest nietypowe, ale smaczne. Z pewnością warto wypróbować :) Przepis pochodzi(...)regionalnej publikacji pt. „Poznaj tradycyjną kuchnię Ziemi Strzyżowskiej”. Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka Składniki: 800 g kapusty czerwonej poszatkowanej 200 g cebuli 100 g ogórków kiszonych 100 g jabłek olej cukier sól kwasek cytrynowy Kapustę lekko solimy, zagniatamy i zostawiamy do zmięknięcia na 40 minut lub gotujemy w posolonej wodzie i odciskamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, a jabłka
Trzeci talerzProsta i pyszna surówka, pełna witamin z kiszonek. Idealna jako dodatek do drugiego dania. Można również samodzielnie ją podjadać. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami i ulubionym mięsem. Ja podałam z odsmażanymi na maśle tłuczonymi ziemniakami i pieczonym filetem z kurczaka. Teraz zimą bardzo polecam Wam taką surówkę. Potrzebujemy: 50 dag kiszonej kapusty 8 średnich ogórków kiszonych 2 średnie marchewki(...)mała cebula sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 4 łyżki oleju natka pietruszki według uznania Wykonanie pysznej surówki: 1. Kapustę płuczemy i odciskamy z wody, drobno kroimy. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i również dokładnie odciskamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę
IzabelawkuchniSoczysta i bardzo odświeżająca surówka z ogórków z imbirem. Idealnie sprawdzi się jako zdrowy dodatek do wszelkich mięs na ciepło, jak i do wędlin na zimno. Świetnie komponuje się również z rybami. Zdrowa surówka z ogórków z imbirem w stylu azjatyckim nie wymaga długiego marynowania, wystarczy około 40 minut i można już ją podać do obiadu. Dodany do ogórków imbir(...)tylko odświeża, ale i pomaga trawić tłuste potrawy. Świeży imbir pozostawia w ustach bardzo przyjemny smak. Ilość porcji: 2 - 3 Składniki na surówkę z ogórków z imbirem: 4 średniej wielkości świeże ogórki 5 cm kawałek świeżego imbiru 80 ml octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka soli sezam do posypania (opcjonalnie) Jak zrobić surówkę
Gotuj w domuPowstał pomysł zrobienia młodych ziemniaków z boczkiem i ziołami. Tylko jakoś tak same ziemniaki… nie wiem, średnio. My sobie wymyślił do tego surówkę coleslaw. W sumie ok, może być. Niestety podczas zakupów okazało się, że w sklepie zabrakło białej kapuchy. Ku uciesze My, była natomiast czerwona (jego zdaniem jest lepsza), nie było szans na dyskusje – czerwona wylądowała(...)koszyku. Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem ma w sumie podobny skład jak coleslaw, postanowiłam ją jedynie podrasować właśnie chrzanem. I oczywiście najlepiej smakuje na drugi dzień. Tak w ogóle, to do ziemniaków z boczkiem – bom ba sty czna. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duża czerwona cebula 1 kubek dużego jogurtu naturalnego 2 łyżki
Kardamonovyjednym, ani na drugim. Krótko więc… Mam Wam ja takiego Jegomościa, który czasami wydzwania do mnie i pyta o przepisy. Ostatnio zadzwonił i chciał dostać przepis na surówkę z kiszonej kapusty. I dostał. A ja się zorientowałam, że nie mam jej na blogu. Ciągle zapominam, że ludzie jednak często sięgają po podstawowe przepisy w internecie. A bloga przecież(...)prowadzę jedynie dla siebie. Dziś więc, surówka z kiszonej kapusty. Po prostu. Ps. Mysza, dzięki za michę. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 mała cebula 1 marchewka 1 jabłko szczypta cukru szczypta kminku (opcjonalnie) sól pieprz olej rzepakowy/oliwa extra virgin 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki (opcjonalnie) Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach
KardamonovyKolejny dodatek do bułek z szarpaną wieprzowiną. Ciężko mi sobie wyobrazić je bez coleslawa lub podobnej surówki. Tym razem zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i koperkiem. Wyszła w dechę. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko mała czerwona cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pęczek koperku pół łyżeczki soku z cytryny(...)cebulę, obrane i starte na dużych oczkach marchewkę i jabłko, poszatkowany koperek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Surówka najlepsza jest na drugi dzień. Artykuł Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysurówka to nie był przypadek. Dokładnie wiedziałam jaki chcę uzyskać smak. Sos zrobiłam oczywiście sama, link do niego macie w składnikach. Można użyć kupnego, ale one zawsze mają tak makabryczny skład, że unikam ich jak ognia. Nie będę pisała, o które sosy mi chodzi, Wy tam już dobrze wiecie. Surówka została zrobiona do pieczonej makreli i czerwonego ryżu. Było pysznie(...)tego wszystkiego surówka smakowała nam najbardziej. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka 1 czerwona cebula 2 łyżki sosu słodko-pikantnego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki prażonego sezamu (ja użyłam gomasio ) sól Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obraną i startą na najgrubszych oczkach marchewkę i pokrojoną w piórka cebulę. Warzywa zalewamy sosem i sokiem
Kardamonovylodówce miałam jeszcze połówkę młodej kapusty, o której zapomniałam. O seler i rodzynki w naszym domu nietrudno, więc wszystko wylądowało w misce. Całkiem przypadkiem wyszła mi naprawdę bardzo smaczna surówka. Majonezu nie musicie oczywiście dawać, u mnie było go niewiele, nie wiem czy taka ilość w ogóle wpłynęła na smak. Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek to tak naprawdę(...)połączenie dwóch surówek. Lubię takie kombinacje. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 średni seler garść rodzynek 1 łyżka majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obrany i starty na największych oczkach seler, a także rodzynki. Wlewamy majonez, jogurt i sok z cytryny. Dodajemy cukier
Kardamonovyprzeszkadza, ale muszę uważać na miejsca, gdzie ją odkładam do kiszenia. Mam jasny blat w kuchni, więc słoik z kapustą musi zawsze jeszcze na czymś stać. Co do tytułowej surówki, była pyyyyyszna. Nie wiem czy to kwestia dodania większej ilości marchewki, może to zasługa oliwy, którą uwielbiam. Wszystko fajnie zagrało, zjedliśmy wszystko za jednym zamachem. Tego typu surówki pasują(...)wytrawnego obiadu. Ryba, wiadomo. Gulasze i inne pieczyste. Kotlety mięsne, bezmięsne. Z soczewicy i kaszy. Z tego co pamiętam jedliśmy ją z pasztetem z cukinii . Dla mnie – bomba. Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z marchewką to wielgachna dawka witamin. Gdyby zrezygnować z cukru, który dodałam do składników, byłaby nieskazitelna. Lubię ją jednak słodszą. I mimo dodatku większej ilości marchewki
KardamonovySurówka z modrej kapusty, w tej formie króluje u nas od "wieków", tak szczerze to już ponad 20 lat. To przepis z mojego rodzinnego domu. I choć bywa u nas od zawsze, to po raz pierwszy przygotowywałam ją sama od początku do końca 💪 Dzięki temu miałam też możliwość spisania składników. Zwykle bywa "na oko". To zdecydowanie nasza ulubiona surówka, niezastąpiona(...)dodajemy pokrojony drobno por, kwasek lub sok z cytryny, 2 łyżki majonezu oraz musztardę i ksylitol (lub cukier)- ja daję na początku 3 łyżeczki, a potem dodaję resztę. Surówka powinna mieć smak słodko-kwaśny. Warto po doprawieniu odstawić ją jeszcze na kilka minut, by smaki się przegryzły. Zaraz po przygotowaniu powinna być lekko przesolona, lekko zbyt kwaśna i zbyt
Smaczne ZdroweOstatnio w domu do obiadu podaję surówkę z kapusty pekińskiej w różnych wersjach min. coleslaw na szybko albo surówka z kapusty pekińskiej i zielonego ogórka czy właśnie ta z tego przepisu. Lubicie surówki z kapusty pekińskiej? Ja bardzo! Składniki (na 5-6 porcji): 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 średniej wielkości marchewki 1 jabłko (najlepiej twarde i soczyste) mały pęczek natki(...)Natkę pietruszki umyć i wysuszyć. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na min 2-3h, w celu przegryzienia się składników. Surówka jest również dobra na następny dzień! Smacznego
CookYourselfPiersi z kurczaka w prostym sosie – rodzinny obiad Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Piersi z kurczaka w prostym sosie i zestaw surówek. My uwielbiamy, to zestawienia. Idealna propozycja na rodzinny obiad. Często podaję takie piersi z kurczaka również, gdy przy naszym stole zasiada więcej osób. Wówczas po prostu odpowiednio zwiększam ilość składników. Całe danie jest naprawdę(...)proste w przygotowaniu. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Do tego pyszne surówki – u mnie domowa kiszona kapusta i czerwone buraczki . Dodatkowo na stole znalazły się też kiszone ogórki i fasolka z bułką tartą. Do podania surówek wspaniale sprawdza się mój zestaw szklanych salaterek z pokrywką , który zamówiłam na Home Designs . Polecam! Takie miseczki sprawdzą
Słodkie okruszkiDzisiaj zapraszam Was na surówkę z białej kapusty. To moja ulubiona surówka, robię ją latem i zawsze tylko wtedy gdy mam pewność, że kapusta, której używam nie jest pryskana i sztucznie nawożona. Taka kapusta nie będzie po zrobieniu gorzka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z białej kapusty Składniki pół główki średniej kapusty (lipcówki) 3-4 marchewki mała cebula cukrowa(...)startą na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, koperek i natkę. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez i śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego. Artykuł Surówka z białej kapusty pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecam