surówka - 20359 przepisów (strona:568/1358)

Koperkowe klopsy z kluskami śląskimi 115

robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z klopsem, sosem oraz ulubioną surówką. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Pulpety zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 317

zapiekane w sosie śmietanowo-serowym. Zawsze to jakaś odmiana od sosu pomidorowego, który tradycyjnie występuje w tego typu daniach. Pulpety fajnie smakują z ryżem czy kaszą i jakąś ostrzejszą surówką, np. z porów :)  Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Simply Food
Surówka z brukselki i marchewki 137

Wiem, że nie każdy przepada za brukselką ze względu na jej specyficzną goryczkę po ugotowaniu, ale polecam spróbować surówki z brukselki. Brukselka całkiem inaczej smakuje na surowo. Składniki: 250 g brukselki 2 marchewki 1 kwaśne jabłko 3-4 łyżki oleju (użyłam  Olej Wielkopolski ) natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny cukier do smaku Brukselkę obrać z brzydkich

talerz przyjemności
Pieczone pałki z kurczaka. 161

obok drugiego tak, aby się nie stykało ze sobą. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180-190 C. Podawaj gorące z ziemniakami, frytkami z zestawem surówek.   W ten sam sposób możesz przygotować też udka z kurczaka, tylko wtedy musisz je dłużej piec

Przepisy i porady kulinarne
placki ziemniaczane faszerowane kapustą i pieczarkami 164

rozgrzaną patelnię z tłuszczem kładziemy cienką warstwę masy ziemniaczanej, na niej farsz i przykrywamy drugą warstwą masy ziemniaczanej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe podajemy z zestawem surówek i np. pikantnym sosem czosnkowym

Domowy Smak Jedzenia
Pulpeciki serowo-pieczarkowe 140

wierzch. Gotowe wyjęłam za pomocą łyżki cedzakowej na półmisek Pulpeciki są pyszne. Doskonałym dodatkiem będzie Wasz ulubiony sos. Ja podałam z sosem pieczarkowym . Idealnie smakują. Do tego podajcie ulubioną surówkę albo buraczki z papryką i wychodzi doskonały obiad nie tylko dla osób, które nie preferują mięsa. Spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys Kochani, muszę się usprawiedliwić dlaczego ostatnio mnie nie było

Kuchnia u Krysi
z płatkami owsianymi kotlety mielone... 185

złoto, wlać z kartonika przecier pomidorowy, wlać wodę i gotować z 5 minut, wlać śmietanę 18% i krótko zagotować, dodać koperek, użyłam zamrożony kotlety podać z sosem, ziemniakami i surówką jaką się lubi - kotlety mielone z dodatkiem gęstej śmietany są bardzo soczyste i delikatne, bardzo lubimy z sosem ale również na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety de volaille faszerowane serem i suszonymi pomidorami 165

razie potrzeby dopraw, zwiń i pospinaj wykałaczkami. Obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce. Smaż na rumiano z każdej strony. Podawaj z ziemniakami pod każdą postacią, ryżem lub kaszą oraz surówkami. Udekoruj kiełkami, koprem lub pietruszką. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Stripsy Rybne 245

wersja popularnych stripsów.  Stripsy rybne idealnie nadają się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Możemy je podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie, a przypadną do gusty w szczególności dzieciom. Stripsy Rybne - Składniki : 3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz) słodka papryka w proszku pieprz, sól

Słodka Strona
Pieczona brukselka – w miodzie i balsamico 260

listków i tak naszykowane kapustki przekrójcie wzdłuż na połowy. Wrzucamy je do miski, dodajemy do nich dwie łyżki oleju, sól i pieprz – soli i pieprzu tyle, jakbyśmy mocno przyprawiali surówkę. Wszystko dokładnie razem mieszamy – najlepiej ręką – żeby kapustki równomiernie otoczyły się w przyprawach i tłuszczu. Wyrzucamy brukselkę jedną warstwą na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy na środkowy poziom

Karo in the Kitchen
Smażone kulki z ziemniaków. 224

Takie kulki to doskonały dodatek do drugiego dania, moje podać z mięsnym sosem i ulubioną surówką. Będzie to miłe urozmaicenie od zwykłych ziemniaków. Można nimi zaskoczyć gości. Dodam że, można je również podjadać bez żadnych dodatków. Z wierzchu jest chrupiąca skorupka, a środek mięciutki. Do usmażenia kulek wybrałam #OlejWielkopolski tłoczony tylko raz. Jeżeli macie dość tradycyjnych tłuczonych ziemniaków to bardzo

Izabelawkuchni
Klopsy z kalafiora 179

złoty kolor z obydwu stron. Ja przysmażyłam je trochę mocniej, ponieważ tak wolę. Po usmażeniu położyć klopsy na papierowym ręczniczku do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać z upieczonymi ziemniakami lub surówką. Wykonanie w thermimix do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć sitko, do sitka włożyć kwiatki kalafiora. Wodę osolić do smaku. Gotować kalafior, czas 20 minut, obroty 2 wyjąć koszyk z kalafiorem

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka ziemniaczana i pstrąg z patelni 182

ziemniaków 1 szkl śmietany 100 g żółtego sera 1 jajko sól pieprz oregano 2 łyżki posiekanego koperku pstrąg mąka do panierowania tłuszcz do smażenia sól pieprz surówka dowolna Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Wystudzone obieramy, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. W blenderze miksujemy śmietanę ser i jajko, doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek, zalewamy ziemniaki

Gotowanie jest łatwe
Kotlety z wędzonej ryby 170

Kotlety z wędzonej ryby. Ja wykorzystałam makrelę wędzoną, ale można dać każdą inną rybę. Podałam je z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu. Idealna propozycja na bezmięsny smaczny obiad. W zakładce RYBY znajdziecie więcej przepisów z rybami w roli głównej. Szczególnie polecam rybę po genueńsku  lub rybę po indiańsku Składniki 2 średnie wędzone makrele

O kuchni z uczuciem
Soczyste kotlety mielone 342

stron, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 15 minut. Gotowe! Jako dodatek do kotletów mielonych możecie podać: domowe frytki , surówkę coleslaw z kremowym sosem , ogórki małosolne albo zasmażane buraczki

Dieta bez mleka