surówka to istna bomba witaminowa, dodatkowo zrobiona na bazie jogurtu (zawiera tylko łyżkę majonezu), więc jest naprawdę zdrowa. Można ją podać do obiadu, szczególnie do dań mięsnych lub wsadzić w bułę z kotletem, tak czy tak jest pyszna. Ostra od chrzanu, słodka od jabłka i marchewki i lekko kwaskowa od cytryny. Jest nieco podobna do wszystkim znanego colesława, jednak(...)zawiera tak dużo majonezu, zrobiona jest z kapusty pekińskiej, która jest bardziej lekkostrawna od zwykłej kapusty głowiastej, nie zawiera musztardy i octu, ma za to ostry polski chrzan:) 8 liści kapusty pekińskiej 1 średnia marchewka 1 średnie jabłko 1 mała cebula 200 g jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka sól
Krylowa Kuchniazwiązkom siarki wspomaga rozkład i wydalanie chemikaliów poza organizm. Obniża stężeni e cholesterolu we krwi, oczyszcza również organizm z pasoż ytów. Najlep iej podawać ją na surowo - do kanapek, surówek, sałatek. 7. Czosnek - od lat uznawany za naturalny antybio tyk - wzmacnia odporność, działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Zawarte w nim związki siarki aktywują enzymy usuwające z organizmu chemikalia. Wspomaga usuwanie pest(...)mnożeniu się bakterii i grzybów. Czosnek zawiera ró wnież alliacynę i sel en - które doda tkowo ochraniają wątrobę. Warto więc dodawać czosnek do potraw, by wspomagać oczyszczanie wątroby. 8. Kapusta - bogata w przeciwutleniacze, witaminy i minerały . Również zawiera siarkę, która usprawnia d ziałanie wątroby i ułatwia usuwanie toksyn . Ma właściwości oczys zczania organizmu ze wszelkich s ubst ancji szkodliwych (również
Moje Kuchenne Rewelacjejego tytuł. Zdjęcia powiększają się dopiero w poszczególnych postach. Miłego gotowania Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz(...)Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem Sugar
Karo in the KitchenSałatka góralska z oscypkiem i kabanosem to ekspresowa przekąska, pyszne połaczenie smaków. Sałatka doskonale komponuje się z sosem majonezowo- musztardowym z dodatkiem keczupu i ostrej papryki
Smakowite DaniaMłoda kapustka smakuje wyśmienicie i nie potrzebuje wielu dodatków. Taka z dodatkiem koperku i zasmażką jest przepysznym dodatkiem do letniego obiadu. Oczywiście można też z niej
Monia miesza i gotujeprzeciery, sałatki, sosy i wiele innych. Wszystko z najzdrowszych darów natury takich jak: kwiaty fiołka, truskawki, czarne jagody, porzeczki, wiśnie, kwiaty i owoce róży, ogórki, pomidory, morele, brzoskwinie, aronia, kapusta, żurawina, jabłka, śliwki, chrzan czy czosnek. Mogłabym tak jeszcze wymieniać i wymieniać. Każdy przepis autor opatrzył komentarzem na temat walorów leczniczych tych przetworów. Przepisy ciekawe, nawet bardzo ja takich(...)konfiturę z fiołków na a a różne okazje, ale może uda się w przyszłym roku. Na teraz zaciekawiła mnie orzeźwiająca galaretka z truskawek i mięty, sos truskawkowy do surówek. Bardzo zaintrygował mnie przepis na lecznicze wino z buraków i czarnej porzeczki, zdrowy dżem z czarnej porzeczki i grejpfrurta, czy czarna jagoda z przepisu ojca Grzegorza. Na pewno zrobię benedyktyńską
kruche babeczkispółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto(...)dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy
My Chcemy JeśćPolska tradycja surówek do obiadu i włoska inspiracja smakami, wynik = zupełnie nowe smaki do tradycyjnego obiadu. Powiew bazylii i rukoli oraz nierafinowany olej rzepakowy który szczerze polecam używać, to coś nowego w surówkowych kompozycjach. Wystarczy zbilansować smaki odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, cytryny i cukru. Polecam szczególnie do obiadów z rybą, drobiem i wegetariańskich. Dla 3-4 osób Czas przygotowania(...)minut Składniki: Kilkanaście świeżych listków bazylii Garść świeżej rukoli Poszatkowana połowa średniej wielkości kapusty pekińskiej Garść kukurydzy konserwowej Drobno posiekana 1/2 małej papryki czerwonej 30-40ml oleju rzepakowego nierafinowanego Odrobina soli, cukru, pieprzu oraz soku z cytryny Przygotowanie: 1/ Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie a następnie odstawiamy na niecałą godzinę do przegryzienia się. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaOgórek obok kapusty i buraka to najpopularniejsze warzywo w Polsce.Wiekszość z nas uwielbia mizerię.Warto pokusić sie jednak o male urozmaicenie i przyrzadzić ja czasem na inny sposób.Ogórek ma niewiele kalorii,nie oszałamia co prawda wartościami zdrowotnymi,jednak jego dzialanie odkwasząjace i oczyszające organizm jest nie do przecenienia.Gdy dorzucimy do niego cukinie,działanie odkwaszające i oczyszczające się zwielokrotnią(...)surowka dzięki dodatkowi cukinii staje sie odżywcza i zdrowa.Jesli smakowala Ci surówka ogórka z jablkiem ,ta na pewno rownież przypadnie Ci do smaku.Polecam! Składniki: 1 ogórek sałatkowy 1 mała cukinia 1 cebula szczypiorek ,koperek 3 lyżki oliwy 1 lyżka białego octu winnego 1 lyżeczka miodu sol,pieprz Wykonanie: ogórka obrać ze skórki cienko poszatkować.Z cukinii odkroić piętki i cienko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kotlety podsmażą się już trochę z obu stron, na patelnię wlać bulion. Następnie na małym ogniu dusić kotlety przez ok. 40 minut. (Dlaczego tak długo? Po to aby kapusta zrobiła się miękka) . Całą potrawkę przyprawić majerankiem. 2.Puree Obrane ziemniaki przekroić na pół , a obraną marchewkę w grubsze koła. Do rondelka z posoloną wodą wrzucić ziemniaki i marchewkę(...)mleko i dodać masło , wszystko ładnie rozgnieść do otrzymania jednolitej konsystencji. 3. I już wszystko gotowe , teraz wystarczy przełożyć wszystko na talerze i podać do stołu. Jako surówkę polecam pora z jabłkiem w śmietanie. Pokroić pora w drobne paseczki , a jabłko w drobną kostkę , dodać śmietanę , szczyptę soli i sok z cytryny, wszystko wymieszać i surówka gotowa
Gotuj Z Muzykąprzemian z zakwasem z buraków, kapusty czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych. Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację, pamięć; zawiera powstałe(...)właściwości przeciwwirusowe, wzmacniające odporność; korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry, paznokci; jest lekiem na tzw „chorobę dnia poprzedniego” czyli kaca bo szklankę takiego soku łatwiej wypić niż przygotować surówkę i mamy jedną porcję warzyw w ciągu dnia zaliczoną PRZEPIS NA ZAKWAS Z SELERA Składniki na zakwas z selera: seler czosnek sól kamienna do przetworów niejodowana Jak zrobić zakwas z selera
Dorota Smakujekapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam na pół godziny żeby składniki przeszły smakiem i kapusta zmiękła. W międzyczasie włożyłam do miseczki łyżkę masła, roztartych parę ząbków czosnku, słodką czerwoną paprykę,koperek i sól. Ziemniaki wyłożyłam na blachę i wstawiłam do piekarnika na około pół(...)posmarowałam je w środku zrobionym wcześniej masłem z czosnkiem i nałożyłam w środek farsz. Należy podawać od razu po upieczeniu. Pychota! Polecam nafaszerować ziemniaki SURÓWKĄ COLESLAW Polecam również FASZEROWANE ZIEMNIAKI ZE SZPINAKIEM FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ
potrawyregionalnefilety pokroić w poprzek na cienkie plasterki .Włożyć do miseczki ,wsypać przyprawę i dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na godzinkę. Krok 2 . Paprykę i cebulę pokroić w paseczki. Kapustę poszatkować. Razem wszystko wymieszać , posolić i jeszcze wymieszać. Krok 3 . Sos. Na patelnię wlewany 2 łyżki oliwy ,wsypujemy obydwie papryki i energicznie mieszamy . Gdy papryka zacznie zmieniać kolor(...)jeszcze gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Krok 4 . Na rozgrzaną patelnię przekładamy porcjami kurczaka i smażymy na zloty kolor . Po usmażeniu filetów mieszamy razem z surówką , polewamy sosem. Podawać z ryżem lub bułką
Eli GotowanieDawno już nie było na blogu żadnego przepisu na surówkę. A przecież warzywa powinniśmy jeść codziennie - przynajmniej 3 porcje warzyw. Surówka to idealny sposób na przemycenie
Z notatnika dietetykaPrzepis na szybkie kotlety jajeczne. To bardzo delikatne danie, które powinno często gość w naszej kuchni. Kotlety są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Na jednego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!