Pyszna i szybka surówka ze świeżych warzyw. Najlepsza tuż po przygotowaniu. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 2 marchewki 1 jabłko sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu siekany koperek odrobina cukru - niecałe pół łyżeczki Sposób przygotowania: 1. Kapustę poszatkować nożem. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach, jabłka umyć, wykroić gniazda nasienne i wraz ze skórką zetrzeć
Kuchnia domowa Anitygodniowym rytuałem jest mięsna kolacja , i do każdej takiej kolacji przygotowuję surówkę , znakomicie nam smakuje , znika szybko . Ale nie koniecznie musi być to na kolacje , także super się sprawdza jako dodatek do obiadu , ale to już zapraszam do wypróbowania dla Państwa . Składniki 1 szt kapusty lodowej 15 sztuk kolorowych pomidorków mini 1 zielony świeży ogórek
Mój Smakkilka swoich ulubionych surówek do obiadu i ta oczywiście się do nich zalicza. Moja mama ją robi i zawsze podglądałam co do niej dodaje. Zrobiłam w końcu sama, wyszła idealna w smaku :) Składniki: mała główka czerwonej kapusty, mała, płaska łyżeczka kwasku cytrynowego, 6 ząbków czosnku, sól, pieprz, 4 łyżki majonezu. Przygotowanie: Kapustę pokroić i wygnieść z kwaskiem. Dodać majonez
W kuchni u MonikiStaramy się odciąć od robienia zakupów gotowych produktów spożywczych, na tyle na ile to możliwe. Bo można kupić całkiem niezłą kiszoną kapustę (np. u nas w
Marder&Marder Manufacturekiszoną kapustą. Jednak te owoce można także kisić oddzielnie - w słojach. Do kiszenia najlepsze są drobne jabłuszka zebrane ze starych jabłoni. Świetnie sprawdzą się owoce ze zdziczałych jabłoni zebrane w czasie jesiennych wycieczek. Ważne, żeby wybrać owoce bez oprysków - zbyt wiele chemii nie służy kiszonkom. Kiszone jabłka to bomba witaminowa i wspaniała przekąska. Pasują do gulaszy, surówek, śledzi, sałatek. Serdecznie(...)Natomiast jeśli mamy małe jabłuszka możemy zostawić je w całości. Do słoja dodajemy cynamon, goździki, liść winogron oraz pozostałe przyprawy. Zdrowe kiszonki: pomidory kiszone w jogurcie , kiszone rydze , domowa kapusta kiszona , ogórki kiszone Przygotowujemy zalewę. Na litr gorącej, ale nie wrzącej wody wsypujemy łyżkę soli i dokładnie mieszamy. Do zalewy można dodać łyżeczkę miodu. Takim roztworem zalewamy jabłka. Słoik delikatnie
Korniszonki4.7 / 5 ( 4 votes ) Prosta surówka „Mocy” Surówka „Mocy” to prosty przepis na dostarczenie organizmowi dużej porcji witamin, bez sztucznych suplementów Jej
Ogrodnik w podróżyW prostocie siła! I tak jest w przypadku dzisiejszego przepisu. Kilka składników, chwila przygotowania i na naszym talerzu ląduje pyszna i zdrowa surówka. A poza
Kulinarne przygody Gatityspieszę się i nie mam czasu zrobić innej surówki. Chrupiące, słodkawe warzywa, delikatnie octowe, zagościły w mojej rodzinie na stałe. Do sałatki można dodać również paprykę lub zielone pomidory w proporcjach dowolnych, bo zawsze się udaje. Składniki: • 2 kg ogórków • 1 kg kapusty białej • 1 kg cebuli • kilka marchewek • sól Zalewa: • 1 szklanka octu
To co kochamBędąc w ferworze przygotowań świątecznych wpadłam w amok tworzenia nowych dań i smaków. Jak zwykle zapomniałam kupić wszystkie potrzebne składniki i musiałam improwizować z tych, które
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDawno nie jadłam tak dobrej surówki. Nie jestem fanką majonezu ale ta jest po prostu pyszna! Można spotkać przepis na wielu blogowych kulinarnych blogach, a to świadczy tylko o tym ,że warto ją zrobić do obiadu :) Składniki: 1 mała kapusta pekińska bądź 1/2 dużej 1 puszka kukurydzy około 4 liście z części zielonej poru (można zamiennie dać szczypiorek) 1 mała
W Moim Magicznym DomuJeżeli nie masz pomysłu na surówkę do obiadu, gotową w 5 minut to ta na pewno się sprawdzi. Robi się szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Pauje do kurczaka, schabowych, pieczeni... Do wyboru, do koloru :) Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej duża marchewka kwaśne jabłko pół cebuli sól, pieprz szczypta kwasku cytrynowego 2 łyżki śmietany 12% (może być również
ChilliJemyprzygotowania świeżego obiadu z rewelacyjną i bardzo, jak na moje gotowanie, nietypowa surówką... z fenkułem, selerem naciowym i maślanką... Odważyłam się na nowy smak i przeniosłam się na smakowe wyżyny! A jaki był Wasz rewolucyjny dzień w kuchni??? schab tymiankowo-pomaranczowy z surowka z fenkula, kapusty i selera
Dzieje kuchennej Wiewiórydomu nie ma dnia bez warzyw! Nie ma obiadu bez warzyw! A co więcej, zazwyczaj do obiadu jemy dwa rodzaje warzyw - jedne na surowo - np. w formie sałatki czy surówki, drugie po jakiejś obróbce termicznej - gotowane, smażone czy pieczone! Tak lubimy najbardziej - różne smaki i tekstury! Po prostu warzywa uwielbiamy! Wiecie jaka była nasza reakcja po przejrzeniu tej książki? Pierwsza(...)jest na działy - w każdym dziale znajdziemy od kilku do kilkunastu przepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini czy przepis na melasę z granatów. Ta książka
Plate of JoySzybka, łatwa i pyszna sałatka obiadowa, ale myślę, że również doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Wystarczy tylko kapusta pekińska, czerwona papryka, kukurydza
Zrób to smacznieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAW: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: mała główka kapusty pekińskiej, 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
JejKuchnia