Pieczony łosoś z sałatą rzymską i pomidorkami to idealne połączenie ryby i szybkiej bardzo prostej sałatki. Do sałatki wykorzystamy sałatę rzymską, która nie jest aż tak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę kiszoną płuczemy,odciskamy i kroimy.Marchewkę obieramy,myjemy,ścieramy na tarce.Cebulę obieramy,siekamy.Jabłka obieramy,miąższ ścieramy na tarce.Olej łączymy z sokiem z cytryny,przyprawiamy.Sałatkę mieszamy z sosem,posypujemy posiekaną natką.Smacznego. anielka123buziolek, SAŁATKI,SURÓWKI Komentarze
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJeżeli szukacie zdrowej surówki do obiadu, polecam Wam przygotowanie tego bardzo prostego przepisu, który jest wręcz bombą witaminową. A dlaczego? Pomijając świeże warzywa dodajemy tutaj łuskane nasiona konopi, produkt należący do kategorii superfood z racji dużej zawartości witamin, składników mineralnych a także białka. Nasionka te, idealnie nadają się do zastosowania wszędzie tam, gdzie smakowałyby nam orzechy, sezam, pestki(...)mielona kubek jogurtu naturalnego Wykonanie: Kapustę szatkujemy drobno i spryskujemy sokiem z cytryny. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, a bielszą część pory siekamy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku pieprzem oraz papryką. I gotowe :-) Z racji dodatku cytryny, a braku soli, surówka może stać w lodówce nawet
Poezja Smaków - blog kulinarnySurówka z kapusty pekińskiej o smaku gyrosa Łatwa i szybka surówka o smaku lubianego przez wszystkich , a szczególnie dzieciaki , gyrosa Nie zawiera mięsa , więc zadowoli także
Ogrodnik w podróżySurówka to niezastąpiony dodatek do obiadu. A ten przepis nie dość, że łatwy to jeszcze do tego wspaniale smakuje. Polecam, bo warto :) Składniki: 1 duży por 1/2 główki kapusty pekińskiej 3 średnie marchewki sól pieprz sok z cytryny 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego Wykonanie: Wszystkie warzywa oczyszczam. Kapustę szatkuję, pora kroję wzdłuż na pół, a następnie
Bea(u)ty kitchenoliwek , ja użyłam oliwy Kurtes 1 łyżeczka kminku sól pieprz można dodać odrobinę cukru Kapustę pokroić. Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać kminek i oliwę. Doprawić do smaku. źródło,,surówki Anastazji
Apetyczna babeczkakiszony, kalafior, brokuł, cebula, burak, kapusta – tworzą bardzo smaczne kompozycje. Warto przygotować sobie taką zupę na śniadanie czy na obiad, a zmiksowaną w postaci kremu do popijania w pracy. Jest to znakomita porcja błonnika i witamin. Wypróbujcie też moje Gorące dania i Sałatki i surówki . Moje propozycje zup: Rosołek(...)marchwiowym Gotować rosołek jak poprzedni. Podawać z makaronem z marchewki wykonanym temperówką do warzyw i z natką pietruszki. Kapuśniak Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki – 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez
To co kochamPulpety z kapustą to kolejna w miarę szybka propozycja na obiad, który można przygotować na dwa dni. U nas te mięsne kulki w sosie jednego dnia pojawiły się w towarzystwie ziemniaków z wody, a drugiego dnia przygotowałam je z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko. Do tego jakaś ostrzejsza surówka i voile, obiad gotowy :) Może na zdjęciach pulpety nie prezentują się(...)sosu i wydłużyć czas gotowania o jakieś 10-15 minut. Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 250 g białej kapusty 2 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego sól i pieprz Sos: 500 ml wody 200 g dobrego koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 12% sól i pieprz
Simply FoodSzybki w przygotowaniu dodatek do obiadu, domowego fast foodu czy po prostu przekąska. 1 mała kapusta pekińska 1 por (biała część) 1 puszka słodkiej kukurydzy 1
VioletoweKucharzeniesposób na szybki obiad. Dla osób na diecie białkowo-tłuszczowej idealne rozwiązanie do tego jakaś surówka i wcinamy, a dla wszystkożerców dorzucamy ryżyk czy jakieś pieczone ziemniaczki i mamy pełnowartościowy posiłek. Dla hardcorowców polecam patent, który zaczerpnąłem od BigMajka jako dodatek do karkówki - kiszona kapusta zmieszana z majonezem - jadałem wchodzi mega ;) Składniki: 1kg karkówki 150g musztardy kilka ząbków czosnku sól
Smacznie Pysznie KalorycznieDziś mam dla Was przepis na szybką surówkę, którą możecie podać zarówno do obiadu, jak i jako dodatek do kanapek z wędliną, tortilli itp. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych i pomysłowości :-) Polecam :-) SKŁADNIKI 1 nieduża kapusta pekińska biała część pora 1 jabłko 1 zielona papryka 2 - 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka ostrej musztardy
Czary - gary w kuchniProsta surówka z sałaty lodowej. Wystarczy główka sałaty, średniej wielkości cebula, 2 jabłka i majonez. Sałatę traktujemy trochę inaczej niż zazwyczaj tzn. zamiast rwać rękami na mniejsze kawałki szatkujemy jak kapustę. Cebulę kroimy tradycyjnie w drobną kostkę, jabłka (najlepiej ładnie zaczerwienione) trzemy na grubej tarce razem ze skórką. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu i mieszamy. Gotowe
Praktyczna plmigdałowej mąki i parmezanu, a jako przystawkę przygotowałam prostą surówkę z marchewki i pietruszki. Do ryby przyrządziłam również sos aioli. Młode ziemniaczki “w mundurkach” posypane świeżutkim koprem…oj tak, typowy letni obiad. Polecam również dorsza zapiekanego ze szparagami , smażonego dorsza z boczkiem i karmelizowaną kapustą oraz dorsza z kalafiorowym puree Dorsz panierowany w migdałach i parmezanie Składniki(...)wkładam do piekarnika (225ºC, grill) na 30 minut. Ostudzony czosnek wyciskam z łupinek i mieszam z majonezem, szczypiorkiem i przyprawami. Obiad gotowy! Świeżutki smażony dorsz, cytryna do skropienia ryby, surówka z marchewki i pietruszki, doprawiona olejem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, aioli, młode ziemniaczki…głodni
codojedzeniamięsne sajgonki z ryżem i surówką, dlatego gdy na zakupach natknęłam się na papier ryżowy, to stwierdziłam, że fajnie będzie odtworzyć to danie w domowych warunkach. Sajgonki z mięsem: 200 g papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ok. 300 g mieszanki chińskiej mrożonej 400-500 g makaronu ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 1 jajko 2-3 łyżki(...)warzywa, doprawcie chilli, imbirem oraz solą i pieprzem. Podsmażajcie chwilę do połączenia wszystkich smaków. Zdejmijcie patelnię z ognia. Do dużej miski wrzucamy pokrojony makaron oraz pokrojoną na drobne paski kapustę pekińską, następnie dosypujemy ostudzony farsz. Dodajmy sos sojowy oraz jajko i mieszamy. Papier ryżowy wkładamy do głębszego talerza z ciepłą wodą dosłownie na 2-3 sekundy. Układamy
Cooking Monsterłyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego kminku pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, paprykę w małe paski a cebulę w piórka. Rozdrobnione warzywa łączymy ze sobą, polewamy oliwą i doprawiamy kminkiem i pieprzem. Surówkę mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki aby nabrała wyrazistego smaku
Qchnia po prostumajonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę i pora szatkujemy w paski. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki. Majonez łączymy z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Składniki surówki łączymy ze sobą, polewamy sosem i dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Mieszamy
Qchnia po prostugrzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa
Moja smaczna kuchnia