Składniki: 1 mała główka lub 1/2 dużej główki kapusty czerwonej, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1/2 cytryny, 2 łyżki rodzynków, 1 łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 mała główka lub połówka dużej główki kapusty czerwonej, 1/2 cytryny, 2 jabłka, 1 cebula, 1-2 garście natki pietruszki, sól, pieprz, mała śmietana 18
W kuchni u Monikikiść białych winogron ( u mnie obrane ze skórki, przekrojone, bez pestek ) kukurydza kapusta pekińska mała cebula sos winegret Cebule drobno kroimy, solimy i odstawiamy na
Atlas SmakówMam nadzieję, że dziś skusicie się na surówkę z czerwonej kapusty. Oto idealna surówka do zimowego obiadu, pełna witamin i oczywiście koloru, bo wiadomo nie
Kulinarne przygody GatitySurówki i sałatki to jest to co lubię najbardziej przygotowywać do obiadu! Niezależnie od pory roku zawsze znajdę na straganie świeże warzywa i owoce, z których
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGado - gado, znane również jako lotek, to indonezyjska sałatka z lekko gotowanych, blanszowanych lub gotowanych na parze warzyw i jajek na twardo, gotowanych ziemniaków, smażonego tofu
Moje Małe CzarowaniePrzepis na sałatkę zaczerpnęłam z książki Yotama Ottolenghi "Cała Obfitość" - wegetariańskie święto urodzaju. Uwielbiam tego kucharza bardzo i wiem że jeśli przygotuję coś według
Moje Małe CzarowaniePrzepis na tą przepyszną sałatkę znalazłam w książce Yotama Ottolenghi "Cała obfitość". Sałatka jest aromatyczna, delikatna a zarazem wyrazista, oryginalna i warto ją podać
Moje Małe CzarowanieSałatka ta do zdrowych nie należy, lecz od czasu do czasu sprawdzi się świetnie na imprezach urodzinowych, Andrzejkach, czy też jako sałatka na Sylwestra . Dodanie odrobiny
Kulinarne PrzebojeKilka osób zwróciło uwagę na surówkę w dwóch ostatnich wpisach. Dzisiaj publikuję przepis jak zwykle prosty w przygotowaniu z wnegretem mojego autorstwa. Składniki: 1/3 dużej kapusty pekińskiej 4 łyżki kukurydzy konserwowej pół pęczka szczypioru po 1/2 małej papryki czerwonej i pomarańczowej Sos: 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżki białego octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny 4 łyżki oleju (dałam
Czerwień i błękitfast food bardzo przypadł do gustu mojej rodzinie, ostatnio często go przyrządzam. W jednym daniu mamy mięso, frytki i surówkę, polecam na szybki obiad. Składniki: 2 filety z kurczaka 700 gram frytek 200 gram startego sera żółtego Pół główki kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 cebula czerwona 1 ogórek Ketchup Sos czosnkowy z ziołami włoskimi Fanex Przyprawa gyros Olej
Bajeczna KuchniaSurówka jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Mi smakuje także sama w sobie jako przekąska lub lekka kolacja. 1 mała kapusta pekińska 1 ogórek szklarniowy 1 marchewka 1 biała cebula Sól Pieprz 2 łyżki majonezu Kapustę pekińską siekamy w drobne piórka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Marchewkę oraz ogórka szklarniowego obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki
VioletoweKucharzenieŚwietna surówka dla całej rodziny.Chrupiąca,lekko ostra ze względu na odrobinę chrzanu , a winna z powodu jabłka.Całość łączy por.Zapraszam.! kapusta pekińska 1 duża marchewka 1 pietruszka ćwiartka selera zielony por mały 1 jabłko koperek majonez 1 łyżeczka chrzanu sól ,pieprz i cukier odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego ************************************************* Kapustę drobno pokroić.Warzywa obrać i zetrzeć na tarce.Por drobno
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZiemniaczki w takim wydaniu smakują z każdą surówką i z każdym chłodnikiem a nawet z samym kefirem, zsiadłym mlekiem lub jogurtem a także z bigosikiem z młodej kapusty. Składniki: -młode ziemniaki, najlepiej drobne -10 dkg wędzonego boczku -koperek -sól Z ziemniaków zmywamy skórkę i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Boczek kroimy w drobniutką kosteczkę
Maminek kulinarnySurówka, źródło witamin i wyśmienity dodatek do mięska, ale nie tylko :) Składniki: 1 duża marchewka 1 średnia cebula Kilka liści kapusty pekińskiej 1 łyżeczka natki koperku (świeży lub mrożony) ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny *Kiełki słonecznika Kapustę pekińską siekamy drobno. Marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki. Cebule kroimy w drobną kosteczkę
Smakowy Raj