gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam, studzę. Kapustę bardzo drobno szatkuję, przekładam do miski, posypuję solą, odstawiam na pół godzinki. Po tym czasie odciskam z nadmiaru soku. Do odciśniętej kapusty dodaje mięso mielone, ostudzony ryż, dwa surowe jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszam. Ja robię to ręcznie jak na mielone. Kiedy składniki się dobrze(...)lekko nagrzanego piekarnika i piekę, bez przykrycia około 50 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. W połowie pieczenia delikatnie odwracam kotleciki na droga stronę. Podaję na gorąco z ulubiona surówką. Z podanych składników wyszło mi 14 sztuk średniej wielkości gołąbków. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródKalafior - właściwości odżywcze Kalafior jest warzywem z rodziny kapustowatych, jest odmianą kapusty warzywnej. Ma w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Zawiera witaminy antynowotworowe: A, C i E oraz takie witaminy jak K, B 1 , B 2 , B 6 i witaminę C. Kalafior zawiera między innymi : sód, potas, żelazo, magnez, wapń, mangan, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor(...)rekonwalescentów, cukrzyków oraz w chorobach krążenia, nerek jak także układu trawiennego. Kalafior zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem od 8 do 10 min. Można go również jadać jako surówkę w postaci sałatki - na surowo
Mój pomysł naBardzo lubię sałatkę gyros, postanowiłam zrobić trochę inną wersję niż tę dotychczas mi znaną. Każdy robi ją inaczej, u każdego smakuje inaczej, ale świetne jest w
Szefowa kuchnisię nie przypalił. 2. Olej z pestek dyni: Odkryty dzięki Lindzie 😊 ! Świetnie smakuje, ma taki dymny, lekko wędzony posmak umami. Dodaję naprzemiennie z olejem lnianym do: ziemniaków, kasz, gulaszy, surówek, czasami do chleba, zawsze surowy. 3. Wege zakupy: - Rossmann -> Vege Burger: bardzo smaczne, zdrowe i szybkie kotlety w kilku smakach (o których powiedziała mi Linda); pasty do chleba(...)Karolina :). 4. Bar za rogiem , Krynica Górska, pyszne, domowe jedzenie w niskich cenach. Bar oblegany w godzinach południowych. Na zdjęciach: 'babcina' zupa jarzynowa i pierogi z kiszona kapustą
Qlinarnie i QlinarnieDomowe kiszonki które leczą znane i mniej znane przepisy na zdrowe kiszonki Domowe kiszonki które leczą, książka autorstwa dyplomowanych dietetyczek Ewy Sypnik – Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynka
Cztery FajeryNigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu
Moja DelicjaNigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu
Moja DelicjaGdy tylko robi się cieplej na dworze, przygotowuje kolorowe sałatki, które z powodzeniem można podać na obiad. Są bardzo syte, zdrowe i zawsze kolorowe. Dzisiaj znalazłam
Moja smaczna kuchniaProsta sałatka z ziemniaków zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Jeśli przygotowana jest z ziemniaków malutkich, ugotowanych w mundurkach z kolorowymi warzywami, nie ma nic lepszego! Taka
Moja smaczna kuchniamąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 6 szklanek, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką lubisz umyte piersi włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem na nie za cienkie płaty mięsa każdy płat nasmarować musztardą, nałożyć plastry cebuli, boczku, ogórka kiszonego i posypać pieprzem ciasno(...)minut roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną z mąką, do smaku doprawić magą kucharka roladki a`la zrazy podałam z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCzy również doszliście do tego wniosku, że te najprostsze dania są najlepsze? Nie tylko w smaku, ale zazwyczaj ich przygotowanie nie trwa długo, nie wymagają udziwnionych
Be Fit Be StrongZiemniaki pieczone – maślane, ziołowe i delikatne, pieczone ze słodką papryką i cebulą. Ziemniaki w tej wersji, z dodatkiem warzyw wszelakich oraz ziół to zawsze świetny
Zasmakuj KuchniPekinka jest dla mnie jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw - można kupić ją wszędzie i o każdej porze roku, daje się dość długo przechowywać w lodówce i
Kuchenne zapiski EdytySezon wędkarki i na stół wędruje piękny okaz szczupaka. Białe mięsko naszego słodkowodnego drapieżnika smakuje doskonale. Można do smażonego szczupaka podać warzywne frytki, sałatkę z kapusty kiszonej lub chrzanowy sos. Smażony szczupak jest idealny na danie główne, jak i na ciepłą przekąskę. Składniki: 1 sztuka szczupaka 4 łyżki masła lub oliwy 2 łyżki mąki sól(...)smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. KROK 3: Na silnie rozgrzanym tłuszczu zrumienić rybę i dosmażyć już na małym ogniu na złoty kolor. Wystarczy świeży chlebek, surówka i palce lizać
Z notatnikaniewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z cebulką *** *** Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kapustę i całość przesmażamy przez chwilę *** *** Ogórki kroimy w plasterki, a paprykę w kostkę *** *** Na patelnie dodajemy pomidory z puszki, ketchup oraz ogórki i paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy cukrem i jeżeli(...)solą i pieprzem do smaku *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Bigos cygański pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem