surówka z białej kapusty - 1537 przepisów (strona:86/103)

DOMOWE KISZONKI - NATURALNY PROBIOTYK 179

namnażane podczas kiszenia mają właściwości detoksyfikacyjne, poprawiają działanie układu nerwowego i koncentrację, wspomagają trawienie, wytwarzają witaminy B2, B3, B6, PP. Kisić można kapustę, ogórki, buraczki, cukinię, patisony. Warzywa w takiej formie świetnie sprawdzają się jako składnik surówek, kanapek, koreczków i innych przekąsek. Warto stworzyć zapas kiszonek na chłodne i pozbawione słońca miesiące, kiedy spada poziom witaminy(...)słoik) i zalewamy ostudzoną wodą. Szczelnie zamykamy. Umieszczamy w ciepłym miejscu na 5 dni, na następne 5 dni przenosimy w chłodne miejsce. Po tym czasie odkręcamy słoiki, zbieramy biała pianę zgromadzoną na wierzchu. Przecedzamy buraczki. Woda może stanowić zakwas do barszczyku, buraczki posłużą również jako składnik tej zupy lub ćwikły czy innej sałatki. Tak przygotowae buraczki mogą być przechowywane

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kotlety rybne mielone 92

dowolnej białej ryby. Świetnie sprawdzi się dorsz, szczupak, sum, mintaj lub miruna. Znamy też osoby, które smażą kotlety mielone z ryby z ościami. Dość często wykorzystują do tego na przykład małe leszcze. Ale to już raczej idealna propozycja dla prawdziwych koneserów. Jeśli próbowaliście tego sposobu, dajcie znać w komentarzu. Z naszego doświadczenia wynika, że smażone kotlety z białej(...)będą mieć tendencję do rozmoknięcia i zwyczajnie okażą się niesmaczne. Co do tego, z czym podawać kotlety z ryby, to z pewnością doskonale smakują z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty i marchewki. Naszym zdaniem do kotletów rybnych świetnie pasuje domowy sos tatarski . Sprawdź również jak smakuje karp smażony w panierce według naszego sprawdzonego przepisu oraz smażony dorsz . Pyszna jest

Kuchnia Na Wypasie
KIEŁKI - RECEPTA NA ZDROWIE 164

KAPUSTY  Brassica - są wyśmienitym źródłem witaminy C. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają substancje chroniące nasz organizm przed nowotworami. Kiełki kapusty rosną dość niewielkie w porównaniu do innych kiełków zielonych i są gotowe do zjedzenia w momencie gdy osiągną długość ok. 2,5 - 3 cm. W smaku przypominają świeżą główkę kapusty(...)Hodować możemy zarówno kiełki kapusty czerwonej, jak i białej. Czerwona zawiera większe ilości selenu i witaminy C, natomiast biała więcej karotenu.  WARTOŚCI ODŻYWCZE:  Witaminy -  A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K;  Składniki mineralne  - w apń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen;  Inne  - b łonnik, chlorofil, karoten

wege i kropka
Pizza z kurczakiem, pikantnym coleslawem i sosem bbq 253

pojemności około 500 g); Sól; Pieprz. PIKANTNY COLESLAW: 1/4 główki niedużej, białej kapusty; 1/4 główki niedużej, czerwonej kapusty; 1/4 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach; Pół pęczka świeżej kolendry; 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%); 1/4 szklanki majonezu; 1/2 łyżeczki octu spirytusowego; 2 łyżeczki białego cukru; 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne; Sól.  DODATKOWO: 4 kulki sera mozzarella(...)Ostrożnie zdjąć nadmiar tłuszczu, który osadził się na powierzchni sosu na patelni, a sos wraz z cebulą przelać do miseczki. PIKANTNY COLESŁAW: Obie kapusty drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Plasterki jalapeno odcedzić z zalewy. Dodać do surówki. Wymieszać. Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać. Przygotować sos. Do miseczki wlać mleko, majonez, ocet. Dodać cukier, pieprz cayenne i przyprawić solą do smaku. Dokładnie

Gospodyni Miejska
Sałatka z kolorowego makaronu z szynką i pomidorami koktajlowymi 277

Sałatka z kolorowego makaronu z szynką i pomidorami suszonymi to idealna kompozycja na przyjęcie w gronie najbliższych ale również pomysł na zdrowe i pożywne danie dla

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kapusta, bataty i pelargonie 365

Jest całkowicie jadalna, ale nie zamierzam robić z niej surówek, bigosu czy gołąbków – chcę żeby balkon w listopadzie zdobiło coś, co ucieszy oko. Nasiona kupicie w sklepach ogrodniczych. Dostępne są miksy nasion dające kapusty o przeróżnych kolorach, odmiany o liściach bardziej gładkich, okrągłych lub strzępiastych, kapusty pofalowane, niskie, wysokie.   Kapustę można wysiać wprost do ziemi, na jej stałe miejsce(...)maja.   W naszym klimacie słodki ziemniak nie zakwitnie, będzie rośliną ozdobną tylko i wyłącznie z liści, dlatego warto go połączyć z kwiatami kwitnącymi – tu postawiłam na rabatowe białe, czerwone i łososiowe pelargonie, z dodatkiem komarzycy i pachnącej maciejki. PELARGONIE Żeby podnieść sobie ogrodniczą poprzeczkę jeszcze wyżej, zamiast w maju kupować gotowe sadzonki, pelargonie też posiałam z nasion. Możliwe

Karo in the Kitchen
Uzbekistan – przewodnik kulinarny 145

trafia się sałatka ze świeżych pomidorów i ogórków, ale wariantów jest 1000. Od ujgurskiej sałatki z makaronem lan say, przez sałatkę z wędliną i majonezem, smażone warzywa a nawet surówkę z surowych ziemniaków, którą jadłam w Chiwie. Kolejną typową przekąską podawanę przed jedzeniem, na śniadanie lub w podróży jest samosa, czyli bułeczka nadziewana mięsnym lub zielonym farszem. Dania z ręcznie(...)resztą bardzo typowe dla Uzbekistanu, gdzie wiele osób wykonuje różne z zachodniego punktu widzenia bezsensowne czynności. Staruszki zamiatają miotłą pobocze autostrady, każde drzewo jest do połowy pomalowane białą farbą, wieczorem wszyscy myją chodnik przed swoim domem a na obiad jest ręcznie robiony makaron, którego każdy kawałek wyrobiono oddzielnie. Najpopularniejszym tego typu daniem jest lagman, czyli makaron w kształcie domowego

Ugotowane pozamiatane
Kuchnia wegetariańska 185

Kuchnia wegetariańska jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Indii. Wegetarianie wyznają, że stosują dietę by pomóc cierpiącym zwierzętom niemniej jednak powodów jest znacznie więcej dotyczą one

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dorsz z kiszoną kapustą curry 170

który unosi się w domu mimo wentylacji w kuchni. Drugim (mniejszym) powodem jest brak pomysłu na rybę. Najczęściej przyrządzam smażoną - w panierce lub bez, a do tego klasyka - surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Czasami zrobię zapiekankę. Książka autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman, przygotowana dla Lidla, jest przebogatym źródłem inspiracji. To nie tylko ryby na świąteczny stół, ale też(...)kapusta curry:  2 szalotki, drobno pokrojone 1 średnia cebula  ząbek czosnku, posiekany  oliwa z oliwek 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku  ½ łyżeczki startego imbiru 150ml mleczka kokosowego 50 ml słodkiej śmietanki 30% 200 g kiszonej kapusty, posiekanej 1 łyżeczka miodu sok i skórka starta z 1 limonki sól, biały

bistro mama
Kalarepa to warzywo zdrowe i smaczne 96

kalarepy – Kohl, to „kapusta”, Rübe – „rzepa”, w wolnym tłumaczeniu „kapusto-rzepa”. Do Polski kalarepa dotarła w XIX wieku ze Szwajcarii i Austrii. Jej smak nie zyskała jednak uznania. Największe uprawy kalarepy znajdują się w Azji Południowo – Wschodniej, Europie Północnej i Zachodniej. W Europie uprawiana jest w Szwajcarii, Niemczech, Austrii we Włoszech i Hiszpanii. Występuje w zielono-białym, fioletowym i żółtym(...)bólu zęba. Ciekawostki o kalarepie Wiele odmian było znanych w starożytnym Rzymie, około 201 p.n.e. Najwcześniejsze wzmianki o kapuście podobnej do rzepy opisał Pliniusz, historyk i pisarz rzymski, którą nazwał „kapustą pompejską”. Było to danie dla ludu, podawano ją niewolnikom. „Kapusta pompejska” stanowiła źródło energii, niezbędnej do wykonywania ciężkiej pracy. Kalarepa rosła w ogrodzie, świętego cesarz rzymskiego Karola Wielkiego. Uważa

ProstePesto.pl
Zasady zdrowego odżywiania, czyli #WYZWANIE5PORCJI warzyw i owoców + przepisy 198

funkcjonowania naszego organizmu. Możemy sięgać oczywiście po swoje ulubione warzywa i owoce (również soki), ale nie należy zapominać również o pozostałych. Czy wiecie, że kolor ma znaczenie? Nawet papryka czerwona, biała i zielona różnią się zawartością witamin i minerałów. Dlatego też należy spożywać warzywa i owoce z różnych grup kolorystycznych. Co dostarczają nam poszczególne grupy kolorystyczne:  żółte lub pomarańczowe(...)agrest, szparagi, soki warzywne z zielonych warzyw. białe - to bogactwo  flawonoidów. Dzięki ich wysokiej zawartości są naturalnymi antybiotykami, działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i rozkurczowo. Dlatego ich spożywanie polecane jest szczególnie w okresie przeziębień.  Warzywa i owoce z tej grupy: cebula, por, czosnek, różne kapusty, cykoria. fioletowe - swoją barwę  zawdzięczają antocyjanom, które mają

Passions hobbies life
Niemiecka sałatka ziemniaczana na grilla 424

Jeśli szukacie szybkiego dodatku do potraw z grilla to polecam Wam ten przepis. Sałatka ziemniaczana na grilla to błyskawiczny dodatek, który stworzycie dosłownie z 3 składników

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!