Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Podaję je z ziemniakami i warzywami, surówką. Kilkanaście razy w roku po prostu nie może ich zabraknąć na naszym stole, są wspaniałe! Gołąbki przygotowuję także: z mięsem mielonym i kaszą jaglaną lub gryczaną z ziemniakami i twarogiem z kaszą w jogurtowym sosie z warzywami i ryżem z kaszą gryczaną i pieczarkami, grzybami(...)przepisu Ani Starmach. Gołąbki z mięsem, ryżem i pomidorami. Dodałam do nich od siebie lubczyk i ostrą paprykę, nieco zmieniłam przygotowanie kapusty, czas gotowania gołąbków, zwiększyłam ilość passaty. Składniki: 800 g mielonego mięsa wieprzowego 120 g białego ryżu 1,5 l domowego, gęstego przecieru pomidorowego (lub kupnej passaty pomidorowej) 2 l bulionu/rosołu/wody 1 główka kapusty 1 łyżka masła
Zasmakuj Kuchniryżem, ale już za samą kapustą w którą był zawinięty gołąbek nie przepadałam. Choć uwielbiam kapustę w surówkach czy łazankach , to nie była ona moją faworytką w tej wersji. Tak więc jadłam sam farsz zostawiając na talerzu nietknięte liście kapusty. Dlatego wersja gołąbków bez zawijania tak przypadła mi do gustu. Lubię w nich wszystko i niczego już nie zostawiam(...)zawijania, to naprawdę prosty, syty i co najważniejsze smaczny pomysł na obiad dla rodziny. Składniki: (na 10 sztuk) 500-550 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1/2 białej kapusty 100 g ryżu 1 jajko L 1 mała cebula 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki bułki tartej 2 torebki sosu
Słodkie okruszkigotować, dusić... Niezliczoną ilość surówek i sałatek można z łatwością z niej przygotować. Kiedyś była bardzo pospolitym składnikiem, traktowanym z jednej strony po macoszemu (bo taka pospolita), a z drugiej strony tworzono najpyszniejsze potrawy. Dzisiaj, kiedy coraz więcej z nas przechodzi stopniowo na wegetarianizm lub przynajmniej ogranicza produkty zwierzęce, kapusta stanowi źródło inspiracji. Dzisiejszą kapustę z jabłkami przygotowuję zawsze(...)kapusty na gołąbki. Rzadko zdarza mi się trafić idealnie z proporcjami. Czasami liście są tak poskręcane w środku, że nie udaje się zawinąć w nie farszu gołąbkowego. Co wtedy z taką kapusta? Wyrzucić szkoda, więc trzeba ją w jakiś smaczny sposób zagospodarować. Proponuję wtedy zrobić szybką duszoną kapustę z jabłkami i majerankiem. Składniki: mała główka białej kapusty
Codzienna kuchnia niecodziennaRibollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza, z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo
Cztery Fajerygotowy. Zapraszam do wypróbowani:) Składniki: około 7 ziemniaków 500 g kiełbasy śląskiej np: Duda 2 duże cebule 3 ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka fasoli białej sól, pieprz do smaku 1łyżka bazylii szczypta oregano, rozmarynu,suszonego lubczyku 1 łyżka czerwonej papryki szczypta chili 1/2 szklanki oleju około 600 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka(...)czas mieszając aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, dodajemy fasolę z puszki i delikatnie mieszamy. Podajemy na ciepło z surówką np: z kiszonej kapusty. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliKaczka.Szlachetny drób, który w naszym polskim wydaniu chyba najlepiej smakuje z owocami. Nie przepadam za kuchnią orientalną i wszystkie dalekowschodnie wersje nie łechtają mego podniebienia.Dziś
BaRepasniej surówki jako dodatek do obiadu. Jednak coraz częściej zdarza mi się robić z jej udziałem dania na ciepło. Jednym z nich jest leczo z młodej kapusty. W skład tego dania oprócz tytułowego warzywa wchodzą też pieczarki, kiełbasa i różnokolorowe papryki. Młoda kapusta jest delikatna w smaku i idealnie współgra z papryką. Leczo z młodej kapusty możemy też wzbogacić dodając(...)wersję tej potrawy. Ja leczo z młodej kapusty podaję z pieczywem, ale może to też być ryż lub kasza. To danie smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień po odgrzaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Leczo z młodej kapusty: 1/2 główki młodej kapusty 200 g kiełbasy 200 g pieczarek 1 średniej wielkości biała cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta
Danka Pichcidodatek do dań obiadowych, a także do kanapek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Sałatkę węgierską do słoików: 1 główka białej kapusty (około 1 kg) 1 kg niedużych ogórków gruntowych 2 papryki czerwone 1 papryka żółta 1/2 kg białej cebuli 1 i 1/2 łyżki soli 2-3 łyżki cukru (w zależności od upodobań) 1/2 szklanki octu spirytusowego(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sałatki węgierskiej do słoików: Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Przekroić na pół. Drobno poszatkować i pozostawić głąb. Kapustę przełożyć do większej miski. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Dodać do kapusty. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki, przełożyć do miski z kapustą. Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Dodać do pozostałych składników. Sałatkę posolić
Danka PichciPrzepis na taką surówkę wypatrzyłam kiedyś na jednej z kartek z kalendarza. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem tartego jabłka oraz suszonych śliwek to doskonała propozycja
Smaki Na TalerzuBogata w smaku sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem. Znajdziecie w niej jeszcze fetę, kukurydzę, paprykę, ogórka i suszone pomidory. Całość, jak dla mnie, świetna! Taka
Smaki Na TalerzuSałatka z gyrosem jest chyba najbardziej popularną sałatką zaraz po sałatce warzywnej... Gdy mam dylemat jaką sałatkę zrobić każdy mi mówi... to może z
Aga w kuchnisurówki dobra będzie i chrupiąca, młoda kapusta wiosenna jak i kapusta tzw. zimowa- zwarta i zbita. Kapustę oczyśćcie z wierzchnich liści, wykrójcie głąb i poszatkujcie lub potnijcie kapustę w malakserze. Ja lubię, kiedy zimowa kapusta jest bardzo drobno pokrojona, prawie jak ryż, ale jeśli wolicie grubsze wiórki- i takie mogą być. Młodą kapustę pozbawiamy wierzchnich popsutych, poobijanych(...)młoda kapusta ma przyjemny delikatny smak i fajną fakturę. Czasami dorzucam do niej garść suszonej żurawiny wielkoowocowej. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszajcie. Zalejcie posiekaną kapustę, marchewkę i cebulę, dokładnie pomieszajcie i odstawcie do lodówki przynajmniej na 3 godziny. To spora porcja, jeśli nie zjecie wszystkiego od razu, będzie dobra i drugiego, i kolejnego dnia. SKŁADNIKI ½ główki białej kapusty
Karo in the Kitchenbarszcz jest przygotowany tradycyjnie, z fasolą Jaś namoczonej dzień wcześniej, z dużą ilością warzyw i mięsa. Przepis na Tradycyjny barszcz ukraiński : kawałek karkówki wieprzowej z kością 1/4 główki kapusty białej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 5 małych buraków ćwikłowych lub buraczki krojone mrożone 100 g suche fasoli Jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu barszczu(...)wyjmujemy i kroimy w kostkę. Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy: ziemniaki i buraki w małą kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy dość drobno jak na surówkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy, aż zmiękną ale nie powinny być rozgotowane, dodajemy kapustę, czosnek, koncentrat barszczu, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAutorką tego przepisu jest Edyta G, której dziękuję za przepis na tak prostą i smaczną sałatkę:-) Sałatka idealnie komponuje się z grillowanym mięsem. Szybka prosta sałatka
IMPRESJA SMAKU