akurat kurczaka, indyka i królika) 3/4 szklanki ryżu kawałek białej kapusty kilka pieczarek 300 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka tłuszcz do smażenia Mięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić. Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem(...)wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagodziny na kuchennym blacie pięknie zaczyna fermentować i po kilku dniach zamieni się w smakowite kimchi. Ale nie takie zwykłe, tylko kimchi z białej kapusty! Pychotka Polecam! Składniki: Baza: 1 mała główka kapusty (około 1 kg) 1 cebula (około 150 g) 6 łyżek soli Warzywa: 1 papryka czerwona 1 duża marchewka 4 ząbki czosnku (można mniej) kilka cebulek(...)Obrany czosnek drobno siekamy. Cebulkę dymkę kroimy w większe kawałki. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy cebulę, sól i rękami uzbrojonymi w rękawiczki mieszamy wmasowując sól w kapustę. Odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu kilkakrotnie przepłukujemy kapustę czystą zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Następnie osuszoną ręcznikiem papierowym kapustę odciskamy z nadmiaru wody. Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu
Lamarida.pl200 g kapusty pekińskiej*, 2 ogórki kiszone, 1 jabłko kiszone**, 4 małe pomidory, sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz Kapustę pekińską drobno pokroić. Jabłko obrać ze
królestwo garówperfuma, ale zawsze coś wychodzi. Mój były tolerował tylko ogórki konserwowe, co powinno mi dać do myślenia i pogonić dziada już na początku, jak zwyrodnialec odmówił spożycia surówki z kiszonej kapusty! Ale nie! Zakochana baba to jak błędna owca i zanim zaczniecie marudzić, że nie musi lubić, a ja tradycyjnie przypieprzam się o byle co, oświadczam, że żodyn nie będzie(...)fajne rzeczy i połączenia. Nie bójcie się kisić, szukać, eksperymentować, czasem nie wyjdzie, a czasem rezultaty wprowadzą was w ekstazę. Nie musicie robić od razu tira ogórków czy kapusty, spróbujcie po kilka słoiczków – to jest cholerna satysfakcja, porcja zdrowia i nauka cierpliwości. Dziś poznamy tepache Tepache to orzeźwiający, lekko fermentowany ananasowy napój. Senne marzenie każdego od zero waste
ladykitchenprzepisach online, w większości przepisów brakuje dodatku czosnku, a to on według mnie jest tu obowiązkowy. Jakiej użyć kapusty? Jeśli jest wiosna wybierz młodą kapustę białą a jeśli nie jest dostępna możesz znaleźć kapustę typu Coolwrap, płaską, delikatną, więcej o niej we wpisie gotowanie warzyw. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sos do sałatki(...)pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – kurczak z batatami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SURÓWKA COLESŁAW Przygotowanie: 15 minut Składniki: – pół główki młodej kapusty lub kapusty Coolwrap – 1 średnia marchewka – 1 cebula – 3 łyżki majonezu – 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
nietylkopasta.plKapustę pod każdą postacią uwielbia moja Mama, a ja jako córka myślę i czuję smaki podobnie. Kapusta modra zazwyczaj jest u nas podawana z mięsem
Gosia gotujełyżek majonezu 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka octu winnego z białego wina 1/4 szklanki maślanki sól pieprz Dodatkowo ogórki kiszone kilka łyżek majonezu ewentualnie ketchup Przygotowanie: 1. Szarpaną wołowinę przygotować według przepisu 2. Bułki przygotować według przepisu 3. Colesław - kapustę bardzo drobno szatkujemy na mandolinie, marchewkę obieramy i ścieramy(...)tarce o grubych oczkach, majonez mieszamy z maślanką,octem i syropem klonowym, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy kapustę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do czasu użycia 4. Upieczone bułki przekrawamy, lekko grillujemy w piekarniku, smarujemy majonezem, nakładamy porcję mięsa, porcję surówki, plasterek ogórka kiszonego, wierzch bułki również smarujemy delikatnie majonezem i przykrywamy 5. KONSUMUJEMY
Słodki Kompromiswiecie,że czołowe miejsce wśród produktów,które nas leczą przypada kapuście? Kapusta czerwona ma wszyskie zalety kapusty białej,ale lżejszą strukturę i przyjemniejszy aromat.Uwodzi swoim energetycznym,nietuzinkowym kolorem,a zawdzięcza go antocyjanom,czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom.Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1,zawiera całe mnóstwo mikroelementów:sód,potas,magnez,wapń,żelazo,kobalt,miedź,cynk,fosfor,fluor,chlor i jod.Na pewno(...)talerzach właśnie ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.Jest tania i łatwodostępna ,także tanim kosztem możemy oczyścić organizm z toksyn i poprawić jego metabolizm.Do gotowanej czerwonej kapusty (przepis tutaj i tutaj ) oraz surówki z czerwonej kapusty (przepis tutaj ) dorzucam następny przepis,a mianowicie zupę krem.Jest to moje największe odkrycie kulinarne,potrawa ta absolutnie zaskoczyła mnie swoim smakiem i aromatem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bigos chciałabym zacząć od krótkiej opowieści o kiszonej kapuście pekińskiej. Pomysł urodził się z posiadania. Posiadania naprawdę dużej główki kapusty pekińskiej. Gdybym była standardową polką pewnie większość przerobiłabym na różne surówki i sałatki. Jednak ja NIGDY nie idę na skróty, zatem zawsze znajdę kręte ścieżki a niekiedy ślepe uliczki. Postanowiłam część kapusty posiekać i ukisić z imbirem, goździkami i listkami(...)szklanki cukru 3 łyżki soli Posiekaj drobno kapustę. W garnku zagotuj wodę z pozostałymi składnikami do rozpuszczenia soli i cukru. Posiekaną kapustę włóż do słoika. Gorącą wodą zalej warzywo. Odstaw na 3 tygodnie w chłodne miejsce. Wegański bigos: Cała kiszona kapusta pekińska 1/4 główki białej kapusty 1 szalotka 3 suszone pomidory
Mango PapajaDziś zapraszam na bardzo smaczną, szybką w wykonaniu, zimową sałatkę z kapusty, marchwi i papryki. Sałatka bardzo delikatna w smaku, bez dodatku octu, zakwaszona poprzez dodatek
Kuchnia z widokiem na ogródDziś polecam Wam coś co nie tylko cieszy smakiem, ale również kolorami. Pyszna kolorowa sałatka z dressingiem vinaigrette . Idealna na kolację, od tak lub jako dodatek
Słodkie okruszkioczywiście całą kopą na kanapki. Surówka, którą chcę Wam zaprezentować powstała z młodych warzyw. Tak się składa, że wszystkie warzywa są młode, delikatne i kruche. Główny składnik stanowi kapusta, ale dodałam również młodą marchew, cukinię, paprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki łączy lekki winegret. Składniki: 1 młoda, niezbyt zwarta kapusta 1 bardzo młoda cukinia (20 cm) garść rukoli(...)młode marchwie pół czerwonej papryki po 2 gałązki koperku i natki pietruszki Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować
Czerwień i błękitTa prosta sałatka z tuńczyka, jajek i kapusty pekińskiej sprawdzi się przy każdej okazji. Oprócz kilku składników oraz ekspresowego przygotowania jest naprawdę smaczna. Koniecznie sami spróbujcie
Di gotujeKLIK ), bo ta opcja okazała się popularna, zwłaszcza, jako dodatek do domowego sushi. Ale ja akurat lubię nowinki i zawsze chętnie wynajdę coś jeszcze w domu nieznanego. Surówka okazała się szybka i pyszna. I wywnioskowałam bardzo chętnie, że nikt jej nie będzie jadł, oprócz mnie i zostawiłam pojemnik (lekko ukryty) w lodówce. I wydaje mi się, że zawartość(...)Kitchen . Składniki: (na jakieś 4 porcje) 1 daikon, starty na trace o dużych oczkach 1 marchewka, starta na tarte o dużych oczkach 1 szklanka białej kapusty, drobniutko posiekanej (ja nie dałam) 2 łyżki posiekanej natki pieruszki, albo 1 łyżeczka suszonej 2 czubate łyżki majonezu 1 łyżka (lub mniej, do smaku) musztardy dijon 1 łyżka
Lejdi of the housePołączenie wieprzowiny z wołowiną, daje nam odpowiednią konsystencję na wykonanie smacznych mielonych. Składniki: 25 dag mielonej wieprzowiny 250 dag mielonej wołowiny biała część pora 15 dag pieczarek 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki grysiku sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Pora umyć i razem(...)dwoma łyżkami ciepłej wody. Dokładnie wymieszać, formować podłużne kotlety, panierować w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju złociście z obu stron. Podawać z ziemniakami lub ryżem z dodatkiem surówki z kapusty pekińskiej
Tradycyjna Kuchnia