surówka z białej kapusty - 1537 przepisów (strona:82/103)

Sałatka „Tysiąca Wysp” 250

5 / 5 ( 9 votes ) Sałatka „Tysiąca Wysp” Sałatka „Tysiąca Wysp”, to genialny, niesamowity posiłek na każdą okazję. Idealna na imprezę lub kolację

Ogrodnik w podróży
Shoarma drobiowa z trzema sosami 869

Shoarma drobiowa...Złociste, białe i soczyste mięso z kurczaka.Aromatyczna mieszanka przypraw.A całość dopełniona trzema sosami.Niebo w gębie!Składniki:Mięso:2 filety z kurczaka;Przyprawa do shoarmy (około 25 g);Olej do smażenia.Sos czosnkowy:4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;2 łyżki majonezu;2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 małe ząbki czosnku(...)tego czasu mięso smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor.Mięso podawać z ziemniakami/frytkami/chrupiącymi ziemniaczkami w panierce z kaszy manny/ryżem i surówkami (u mnie z surówką z młodej kapusty).Sosy:Składniki poszczególnych sosów dokładnie ze sobą wymieszać.Wstawić do lodówki, i trzymać je tam, aż do momentu podania dania.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt grecki można

Gospodyni Miejska
Kotlety schabowe 109

mięso, które podasz przez cały rok. Kotlety schabowe smakują z potrawami z ziemniaków, np. puree, ziemniakami pieczonymi, kopytkami lub kluskami śląskimi. Mięso podaj z mizerią , surówką z pora lub bigosem – w sezonie młodą kapustą , będzie pysznie. Kotlety schabowe SKŁADNIKI: 600 g schabu – 8 plastrów o szerokości ok. 1 cm 2 szklanki mleka ½ szklanki bułki tartej 3 łyżki mąki(...)tartą. Do głębszego talerza wbij dwa całe jajka, dodaj większą szczyptę soli oraz łyżkę oleju, roztrzep widelcem. Możesz je także delikatnie popieprzyć. Jeśli chcesz, użyj tym razem do przyprawienia białego pieprzu, jest delikatniejszy od czarnego. Kotlety obtaczaj kolejno: w mące pszennej, otrzep nadmiar, maczaj w jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2 kotlety naraz

Zasmakuj Kuchni
Studium w fiolecie. Krem z czerwonej kapusty 221

słodkiej gruszki. Smakuje trochę kapustą, trochę ziemniakami - sprawdzi się świetnie w chłodne, jesienne dni. Ja zwiększyłam proporcje, i mieliśmy obiad na trzy dni, co jest świetnym rozwiązaniem w ciągu zabieganego tygodnia. A po inne specjały z kapustą w roli głównej koniecznie zajrzyjcie dziś do Pati , Mirabelki ,  Emilii , Marty i Mikimamy. Krem z czerwonej kapusty z gruszką i pieczoną(...)ciecierzycą Składniki: (na 6 porcji) 900 g czerwonej kapusty 1,5 czerwonej cebuli 3 ząbki czosnku 100 ml białego wina 3 ziemniaki 2 łyżki oliwy 2 gruszki 1,5 l bulionu sok z 1/2 cytryny sól pieprz dodatkowo: 6 łyżek creme fraiche 1 gruszka pieczona ciecierzyca: 265 g ciecierzycy z puszki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ryba po grecku KROK PO KROKU, krokiety z grzybami i kapustą KROK PO KROKU! 120

parą . Zdradzę Wam moje dwa przepisy na świąteczne dania : rybę po grecku z pomarańczą i gałką muszkatołową - tutaj w roli głównej dorsz i przepyszne krokiety z grzybami i kiszoną kapustą . Same dania przygotowuje się na prawdę szybko i wcale nie są trudne do zrobienia wtedy, kiedy mamy w kuchni pomocnika! Od pół roku używam blendera Braun z serii MultiQuick9 , urządzenie(...)szybciej niż pozostałe urządzenia. Więcej o urządzeniu poczytasz na braunhousehold.com Blenderem przygotowywałam masę rożnych dań, wszystkie widzieliście na moim IG stories, były to domowe konfitury, kremy śniadaniowe, pasty, surówki, placuszki, zupy kremy, pesto, koktajle, naleśniki, pancakes i wiele innych, blender towarzyszy nam codziennie w kuchni i mogę go Wam śmiało zarekomendować.  Przepisy na dania , którymi się z Wami podzielę

SMYKWKUCHNI
Surówka Colesław z młodej kapusty 186

Świeża kapusta smakuje doskonale przyrządzona zarówno na ciepło i na zimno. Gotowana z zasmażką czy w formie surówki, nieważe, lubię obie formy. Surówka Colesław z młodej

mecooks
Młoda kapusta z kiełbasą 94

Młoda kapusta i botwinka to jedne z pierwszych nowalijek, po które sięgam bardzo często i trudno powiedzieć, które wiedzie prym. O ile z młodych buraczków gotuję

Danka Pichci
Modre Kimchi, czyli kimchi z czerwonej kapusty 190

Kiszona czerwona kapusta po koreańsku Do przygotowania kimchi z czerwonej kapusty zainspirował mnie przepis z książki “Kiszonki i fermentacje”. Aleksander Baron przedstawił pomysł na

Tajemnice Smaku
Kapusta kiszona 163

Staramy się odciąć od robienia zakupów gotowych produktów spożywczych, na tyle na ile to możliwe. Bo można kupić całkiem niezłą kiszoną kapustę (np. u nas w

Marder&Marder Manufacture
Kebab – wszystko, co musisz o nim wiedzieć 125

Kebab to turecka potrawa, która cieszy się ogromną popularnością Polaków. Jest wiele rodzajów kebabów, dzięki temu każdy może znaleźć coś dla siebie. Dobrej jakości mięso i świeże surówki, a także pyszne sosy gwarantują, że kebab będzie pełnowartościowym, sycącym posiłkiem. Opcją dla osób, które ograniczają spożywanie mięsa, jest kebab z falafelami, czyli smażonymi kuleczkami z ciecierzycy. Jeśli chcesz wiedzieć więcej(...)będą składnikiem marynaty. Niezbędny jest także sos. Można przygotować sos czosnkowy, na bazie jogurtu i majonezu, a także ostry sos chilli. Przyda się także sałatka, na przykład z białej kapusty. Wszystkie składniki trzeba zawinąć w tortillę, a następie polać sosem z jogurtem i ostrym. Kebaby przygotowane w domu nie będę smakować identycznie, jak z dobrego baru. Jest

Słodkie okruszki
Dyniowe kimchi 173

Co to jest kimchi? Kimchi to tradycyjna koreańska kiszonka składająca się zazwyczaj z kapusty, rzepy, ogórka i gochugaru. Gochugaru, czyli koreańskie chili w proszku, a raczej

Tajemnice Smaku
Domowy kebab. Przepis krok po kroku. 200

ziaren kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sos czosnkowy (mi najbardziej pasuje Roleski )   Warzywa:   ćwiartka białej kapusty, ja użyłem młodej 2 dojrzałe pomidory 1 zielony długi ogórek ewentualnie 1 czerwona cebula   Przygotowanie:   Zacznij od przygotowania marynaty. Jogurt wymieszaj z utartym czosnkiem, papryką(...)minut w górne części piekarnika. W połowie czasu przewróć kebaba na drugą stronę, aby równomiernie się upiekł.   W czasie pieczenia mięsa pokrój warzywa. Kapustę drobno poszatkuj, pomidory i ogórki pokrój w połplastry. Upieczone kebaby możliwie cienko pokrój. Tortille opiecz na suchej patelni grillowej, jeżeli taką posiadasz. Na każdy placek nałóż porcję

kuron.com.pl
Gołąbki bez zawijania z piekarnika. Oszukane gołąbki w pomidorowym sosie. 313

użyłam kapusty pekińskiej i taką polecam. Jest bardziej miękka i lekkostrawna od kapusty białej. Jeśli zdecydujecie się jednak na białą kapustę, proponuję ją zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Pekińską wystarczy drobno posiekać. Polecam : ) Składniki  ( na 14 sztuk ) - 60 dag mięsa mielonego - mała kapusta pekińska ( ok. 50 dag ) - 1 woreczek ryżu ( 100 gram ) - 2 jajka - 2 ząbki(...)pomidorowej - bazylia, czosnek mielony, sól, cukier Dodatkowo - odrobina oleju Wykonanie Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam, studzę. Kapustę bardzo drobno szatkuję, przekładam do miski, posypuję solą, odstawiam na pół godzinki. Po tym czasie odciskam z nadmiaru soku. Do odciśniętej kapusty dodaje mięso mielone, ostudzony ryż, dwa surowe jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszam

Kuchnia z widokiem na ogród
Sandacz z sufletem z łososia. 197

tego surówka z lekkim pazurem.  Eksplozja smaku w każdym kęsie.  Niebanalne, finezyjnie i zgodne z zasadą efektu WOW. Składniki: 400 g filetu z sandacza 400 g filetu z łososia ok 100 ml śmietany 36 % (rzadkiej)   sól biały pieprz puszka kukurydzy czosnek (do smaku) ok 1 łyżki masła klarowanego ok 100 g ziemniaków kapusta pekińska/sałata lodowa(...)łyżek) Ocet balsamiczny (1 łyżeczka) 250 ml wina białego Ok 100 g zimnego masła 1 szalotka Wykonanie: Zdejmujemy skórę z ryb i wyciągamy ości. Łososia kroimy w kostkę i wkładamy do blendera.  Dolewamy śmietanę (partiami, w zależności od konsystencji). Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Miksujemy do momentu uzyskania delikatnego musu. Przekładamy do woreczka (ja używam woreczków

Malinowe Pocałunki