tygodni. Ryż basmati biały gotowany pół na pół z kaszą jęczmienną wiejską – 1 szklanka ryżu, 0,5 szkl kaszy, łyżeczka soli kłodawskiej, 2 łyżki oliwy z oliwek. Z tej ilości ugotowanego ryżu wyszło nam na obiad dla 5 osobowej rodziny plus 3 dziecięce porcje na kolację do sosu truskawkowego. Gotowa surówka z kapusty z kukurydzą – wystarczy w ostatniej
Dorota SmakujeSposób wykonania : Z kapusty włoskiej usuwamy białe, twarde zgrubienia oraz głąba. Listki drobno siekamy, razem z czerwoną papryką. Z papryki usuwamy wcześniej gniazdo nasienne i pestki. Posiekane drobno warzywa wsypujemy do miski, dodajemy śmietanę lub majonez ( można dać trochę śmietany i trochę majonezu ), doprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Podajemy jako surówkę do drugiego dania
Przepisy i porady kulinarneWczoraj na blogu podawałam Wam przepis na danie obiadowe, dziś więc nie może tu zabraknąć dodatku do tego dania, czyli zdrowej surówki warzywnej z białą
Kulinarne przygody GatityDrukuj Słodka surówka z kapustą pekińską, brzoskwinią i kukurydzą 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Sałatka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 6 porcji Przygotowanie 10 min. Chłodzenie 30 min. Kalorie 130 kcal Słodka i soczysta surówka z kapusty pekińskiej i brzoskwini z puszki. Surówka z przepysznym słodkim sosem śmietanowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 większa kapusta pekińska(...)mielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kapustę pekińską opłucz w chłodnej wodzie i osusz. Następnie poszatkuj w drobne paski, usuwając jednocześnie stwardniałą białą część. Brzoskwinie wyjmij z syropu (syropu nie wylewaj, będzie potrzebny do przygotowania sosu sałatkowego), pokrój je w kostkę. Przełóż je do miski z kapustą pekińską. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki. Przygotuj sos – kwaśną
ProstePesto.plSurówka z kapusty pekińskiej z porem i zielonym ogórkiem, przygotowana troszkę na wzór surówki z tego przepisu . Zamiast szczypiorku, jest koperek, a zamiast dwóch rodzajów ogórków, tylko ten zielony. Jak dla mnie pierwowzór zdecydowanie wygrywa pojedynek. Najważniejsze, że rodzince smakowało. 1 mała kapusta pekińska lub 1/2 dużej 1 ogórek zielony 1 por 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej(...)śmietany 1 łyżeczka białego octu winnego 1 płaska łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pora kroimy na ćwierć plasterki. Ogórka obieramy ze skórki. Kroimy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki (można każdą połówkę przekroić jeszcze raz na pół). Majonez łączymy ze śmietaną i octem winnym. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Łączymy
Smaki Na Talerzupyzy (kluski na parze) , surówka lub gotowana modra kapusta i świąteczny obiad gotowy. To nadzienie bywa u nas tradycyjnie już od kilku pokoleń. Po dłuższej przerwie (jakoś tak ostatnio zaniechałam pieczenia drobiu z nadzieniem), więc smakowało nam podwójnie ;-) Składniki: - 1 większa tuszka kaczki (u mnie ponad 2,3 kg - 2 jabłka - 1 szklanka (250ml) białego wytrawnego wina - sól, pieprz - majeranek
Smaczne Zdrowetakiej kapusty przygotujecie najlepsze surówki, kapuśniaki i bigosy. Uwielbiam ją w każdej postaci. Dziś serwuję bigos z mięsną wkładką w postaci kabanosa, ale możecie go zastąpić boczkiem lub inną kiełbasą, albo po prostu pominąć, jeśli wolicie wersję vege. W każdej będzie smakował wyśmienicie. Składniki: główka młodej kapusty marchewka cebula 230 g kabanosów 1/4 szklanki białego wytrawnego wina sok wyciśnięty
Smakowity Blog KulinarnyKapusta ze śmietaną i koperkiem to jedne z moich ulubionych dodatków do obiadu. Gdy tylko młoda kapusta pojawia się w sklepach, bardzo często gości
magiczna kuchnia Kasibiałej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu 4 - 5 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę (bez twardych części) drobno szatkujemy, np. przy pomocy malaksera. Marchew ścieramy na tarce na średnich oczkach tarki, cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Wszystkie składniki surówki dokładnie mieszamy ze sobą, dorawiamy
Qchnia po prostuwszelkiego rodzaju surówki z kapusty. Właśnie zauważyłam, że nie ma u mnie na blogu Colesława ;) Zwykle robiłam go z kapusty, marchewki i czerwonej cebuli. Tym razem wrzuciłam jeszcze koperek i połowę jabłka. Wyszła wspaniała. Robię ją nie tylko do obiadu ale również na kolację. Polecam :) Sałatkę podałam na Porcelanie Bogucice "Julia Gold" mała główka białej kapusty czerwona cebula
Smakołyki Asidobrym dodatkiem będzie tutaj surówka z marchewki lub, tak jak u mnie, z kiszonej kapusty, marchewki i cebuli. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 3 filety z soli 1/2 cytryny 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 140 g sera żółtego 200 ml śmietany 30% masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego przyprawy: sól, pieprz biały WYKONANIE Piekarnik nagrzać
Passions hobbies lifewłaśnie bardzo znany producent surówek używał soli drogowej)!!!Od tamtej pory Coleslawa robię własnoręcznie- Wam też radzę :)Kurczak:* udka kurczaka- 10 szt.* cebula- 1 szt. duża* imbir- 1 łyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew- 1 mała* szczypior
Kraina Miodem Płynącawszelkiego rodzaju surówki z kapusty ale ta jest zdecydowanie moja faworytką. Nie potrzebuję do niej nawet oliwy, dodaję ją przed samym spożyciem, by kapusta zbyt mocno się nie zmorzyła. Bardzo łatwa i bardzo smaczna... ;-)Składniki:- 1 główka młodej kapusty (moja miała 1kg po oberwaniu wierzchnich liści)- 1/2-1 pęczek koperku (zależy od wielkości)- por (mały kawałek białej części
Smaczne ZdroweSzybki sposób na przepyszny dodatek do obiadu, wykorzystałam zalegającą w lodówce kapustę pekińską, dodałam trochę marchewki, por i powiem wyszło całkiem smacznie, przekonajcie
magiczna kuchnia Kasi