Dziś zapraszam na prosty i pyszny sposób na obiadową surówkę. Jej skład jest podobny do tej którą robię z białej kapusty, z tym
Kulinarne przygody Gatitypolędwiczki z dorsza. Dorsz jest białą rybą o zwartym mięsie, świetnie nadaje się do pieczenia. Tym razem upiekłam go w piekarniku bez przykrycia, ale żeby nie był suchy posypałam go kruszonką z mielonych migdałów i posiekanych ziół. Jako dodatek proponuję delikatne puree z kalafiora gotowanego w mleku i klasyczną, lekko pikantną surówkę z kapusty pekińskiej. Składniki na 2 porcje(...)tymianku pęczek liści bazylii sól, pieprz do smaku kalafior 1l mleka (u mnie 1,5% bez laktozy) łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 1/2 małej kapusty pekińskiej 5cm białej części pora (lub 1 mała dymka razem z zieloną częścią) średnia marchewka jabłko sól, pieprz do smaku Dorsza umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym
DietologDawno już nie jadłam tak dobrej i nietypowej surówki , zdecydowanie wyróżnia się na tle innych bardziej znanych i oklepanych Składniki : dwie garści ( szklanki ) bardzo dobrej kiszonej kapusty z marchewką , najlepiej własnego wyrobu 1 zielona papryka ,grubościenna typu blok 1 mała czerwona cebulka kawałek pora , 6-7 plasterków z białej części 1 słodkie małe jabłko 1 łyżka majonezu pieprz(...)sól- nie będzie potrzebna Kiszoną kapustę kroimy na mniejsze kawałki , przekładamy do miski . Jeśli jest mocno mokra lub kwaśna można przepłukać , ale domowa zazwyczaj jest w punkt Dodajemy do niej siekaną ,drobno , czerwoną cebulę , paprykę , starte na tarce o grubych oczkach jabłko , posiekanego pora i pieprz . Mieszamy do połączenia składników . Gotowe można serwować , surówka doskonale pasuje do odsmażanych pierogów
Ogrodnik w podróżyprzepis krok po kroku. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, przepyszna surówka z kapusty, którą z powodzeniem możecie przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Z tej ilości składników wyjdzie ok. 4 litrowe słoiki sałatki. Przepis sprawdzony, sałatka robiona już kilkukrotnie, pięknie Wam polecam, korzystajcie z przepisu. Pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 1 duża biała kapusta, poszatkowana 1 marchew starta na tarce 1 papryka(...)litra pieprz mielony do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki umieszczamy w większym naczyniu i odstawiamy na 24 godziny - w tym czasie kilkakrotnie mieszamy warzywa. Krok 2. Następnie surówkę umieszczamy w czystych i wyparzonych słoikach, szczelnie zakręcamy i gotowe. Sałatka jest już właściwie gotowa do spożycia. Przechowujemy ją w lodówce, zawsze pod ręką :) Smacznego :) Zobacz także inne przepisy na surówki
Moja Książka Kucharskaróżnych składników, a dzisiaj mam dla was przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki oraz pora. Jest ona bardzo prosta do zrobienia ze względu na małą ilość składników, a zarazem bardzo smaczna i każdemu powinna się udać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka kawałek pora (biała część) garść posiekanej natki pietruszki Sos: 3 łyżki(...)cytryny 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę poszatkować, przełożyć do miski. 2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. Pora umyć, pokroić w półplasterki, dodać do pozostałych składników. Dodać natkę pietruszki. 3. Składniki sosu wymieszać ze sobą. Polać surówkę i wymieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciróżniła się w smaku niczym od białej. Właściwie to nawet mnie nieco wpieniała, bo wszystko farbowała. Teraz mi to w ogóle nie przeszkadza, ale muszę uważać na miejsca, gdzie ją odkładam do kiszenia. Mam jasny blat w kuchni, więc słoik z kapustą musi zawsze jeszcze na czymś stać. Co do tytułowej surówki, była pyyyyyszna. Nie wiem
KardamonovyPopularna surówka z szatkowanej kapusty z marchewką i cebulą. Najczęściej podawana do dań obiadowych, ale świetnie sprawdzi się również do grillowanych mięs lub ryb. Składniki: 1/2 małej kapusty białej 1/2 cebuli marchewka łyżka octu winnego łyżeczka miodu lub cukru sól, pieprz Z umytej kapusty wykroić głąb i cienko poszatkować. Dodać startą na tarce marchewkę
wyzwania kuchenneKtóż jej nie zna, kto jej nie jadł coleslaw - jedna z najbardziej popularnych sałatko/surówek we wszelkich fast foodach. Nie powinna nam się jednak tylko
Z butelką mleczka w tlezasadową w organizmie należy dostarczyć mu neutralizujący kwas mlekowy , powstający w procesie fermentacji. Takie działanie wykazują kiszonki, m. in. kiszona kapusta czy kiszone ogórki. Kiszona kapusta świetnie chroni przed rakiem. W procesie kiszenia uwalniają się enzymy rozkładające zawarty w kapuście glukozynolan. Wytwarzane w trakcie reakcji izotiocyjaniany odznaczają się silnym działaniem antynowotworowym. Substancje te chronią przed rakiem piersi, jelita grubego, płuc(...)wniosek z tego z taki, że NALEŻY wprowadzić do swojego jadłospisu kiszoną kapustę, czy to pod postacią surówki czy tez bigosu lub kapuśniaku. Najlepiej niech kiszonki codziennie goszczą w naszym zdrowym codziennym menu. BIGOS WEGAŃSKI Z KISZONEJ KAPUSTY I WARZYW Składniki: 2 kg kiszonej kapusty pół główki białej kapusty (opcjonalnie) 3 marchewki 2 pietruszki 1 korzeń selera
Naturalna Kuchniamoją ukochaną kapustę małosolną . WYKONANIE Kapustę oczyszczamy z wierzchnich podniszczonych liści, kroimy wzdłuż na pół a następnie na niezbyt cienkie paski. Pozbywamy się głąba (wycinamy, chrupiemy, i po problemie). Kapustę przekładamy do dużej miski. Marchew cienko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Seler naciowy myjemy, łodygi kroimy na drobne plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na cieniutkie(...)drobne kawałki warzyw. Próbujemy, solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy gotową surówkę do salaterki lub dwóch, posypujemy orzechami i jeszcze odrobiną świeżych listków pietruszki. Ta surówka sprawdza się do wszystkich mięs – gotowanych, grillowanych, smażonych i pieczonych, a przez dodatek curry świetnie pasuje także podana do białej ryby, np. do smażonego dorsza. SKŁADNIKI 6 dużych albo 8 mniejszych porcji
Karo in the Kitchenmagazynowanie tak przygotowanej kapustki nie jest kłopotliwe . Polecam , nie ma nic lepszego niż taka przekąska , czy surówka z własnej kapuchy , jej smak bije każdą przemysłową na głowę A wykonanie jest banalnie proste Składniki na 12-15 słoików 0,5 l : 2 duże kapusty białe , najlepiej tradycyjna „kamienna głowa „ 1,5 – 2 kg marchewki 4 łyżki soli duża
Ogrodnik w podróżyJeżeli planujecie w najbliższym czasie jakiś mięsny obiad, ta surówka sprawdzi się świetnie. My ją jedliśmy z bułkami z pulled pork . Zresztą jak sobie tak pomyślę, coleslaw pasuje praktycznie do każdego rodzaju wytrawnego obiadu, nie mówiąc już o bułkach, kanapkach czy tortillach. Składniki: 1 mała główka białej kapusty 2 marchewki 1 mała cebula sos: pół szklanki majonezu pół
Kardamonovywzbogacone smakiem pieczarek wspaniale się komponują z klopsikami i surówką... Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku szczypta tymianku 20 dag pieczarek sól i pieprz świeżo mielony tłuszcz do smażenia Pół główki białej kapusty 1 marchewka 1 cebula pół szklanki wody łyżka octu(...)stron podlewamy wodą, wkładamy pokrojone w plastry pieczarki, dusimy na wolnym ogniu. Kapustę szatkujemy drobniutko, cebulę kroimy w pół księżyce, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wodę, ocet, olej, cukier, sól zagotowujemy cały czas mieszając, odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonej zalewy dodajemy chrzan. Kapustę marchewkę oraz cebulę łączymy ze sobą wlewamy wystudzoną zalewę i dobrze mieszamy aby wszystkie
kgwjanczewozajadają się nią również dzieciaki, które nie zawsze gustują w mocno doprawionym oryginale. Składniki - pół główki białej kapusty - marchewka jedna większa, lub dwie mniejsze - zielona cebulka - zielona pietruszka - cukier, sól, - ocet jabłkowy - sok z cytryny - majonez - mleko Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miski i ugniatam rękami aż trochę zmięknie i delikatnie puści sok. Marchewkę ścieram(...)mleka, łyżeczkę octu jabłkowego i kilka kropli soku z cytryny. Na koniec dodaje 3-4 łyżki majonezu. Dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na conajmniej 2 godziny. Po tym czasie surówka jest gotowa. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródOtwieramy drzwi na kapustę, sezon coraz bliżej. Na październik i listopad przypada moment zbiór kapusty i jej kiszenia na zimę. Ja dzisiaj proponuję prostą i smaczną surówkę z kapusty. Mnóstwo świeżej natki pietruszki zaspokoi nasz organizm w witaminę C. Natka pietruszki zawiera kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. 1/4 lub 1/3 główki białej kapusty
Smaczne moje