surówka z białej kapusty - 1537 przepisów (strona:58/103)

DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEJ RODZINY 167

pomidor, 1 awokado kiełki rzodkiewki, brokuła, fasoli mung, łyżka koperku i kolendry, sól, pieprz. Sos w proporcjach 1:1: oliwa, musztarda, syrop z agawy bądź klonowy, ocet jabłkowy. Przygotowanie: Kapustę ucieramy na tarku. Jabłko, cebulę, seler, ogórka awokado kroimy w kostkę, a rzodkiewkę i pomidora w ćwiartki. Dodajemy kiełki. Przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem, kolendrą. Zalewamy sosem! Mmmmm... Składniki na surowy(...)stopniach przez 9h. Po wysuszeniu łamiemy na kawałki i się delektujemy! Jagódka zjada mała miseczkę surówki razem z nami, a później je zupkę. Dzisiaj: Zupa wielowarzywna z kaszą jaglaną. Składniki na 1 porcję: pół marchewki, pół laski selera, pół cukinii, kawałek białej kapusty, 2 łyżeczki oleju kokosowego, 2 łyżki suchej kaszy jaglanej. Przygotowanie: Kaszę płuczemy wrzątkiem, a później

Jeść, by żyć w zdrowiu
Smażona flądra 81

nadmorskich restauracjach. Flądrę można przygotować na kilka sposób, jednym z nich jest klasyczna wersja smażonej na oleju. Składniki flądra mąka sól sok z cytryny olej do smażenia biały pieprz Jak oczyścić flądrę? Flądra ma dość ostre łuski, więc polecam do czyszczenia założyć rękawice. Wnętrzności znajdują się zaraz pod skórą więc łatwo je usuniecie. Nacinamy wzdłuż kręgosłupa, nacinamy głowę i pociągnięciem(...)umycia flądry, następnie oprószamy ją solą i pieprzem. Polecam użyć białego pieprzu, to nie będzie aż tak widoczny. Kolejno skrapiamy ją sokiem z cytryny i obtaczamy w mące. Nadmiar mąki strząsamy. Smażymy na głębokim oleju na rumiany, złoty kolor z obu stron. Smażoną flądrę możemy podać z surówką z kapusty i na przykład frytkami. Smacznego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z fioletowych batatów 167

bataty fioletowe 2 pęczki rzodkiewek 2 młode cukinie mały por 2 średnie marchewki kawałek kapusty pekińskiej ( u mnie tylna część, pozostała po zrobieniu surówki) ćwiartka selera 4-5 ząbków czosnku 2 -3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego Przyprawy ilość wg gustu: Sól Biały pieprz Imbir Chili Zioła prowansalskie 1-2 szklanki napoju jaglanego ( mleko z kaszy jaglanej lub inne(...)maśle klarowanym obsmażam warzywa, najpierw rzodkiewkę, por i czosnek.  Jak rzodkiewka zmieni kolor, dodaję marchew, bataty, seler, posypuję solą i ziołami prowansalskimi. Na koniec wkładam cukinię i kapustę pekińską, wsypuję resztę przypraw, chwilę całość mieszam i podsmażam.  Zalewam warzywa gorącą wodą i gotuję do miękkości ( około 30 minut) Do prawie gotowej zupy wlewam mleko ( napój jaglany) całość miksuję

Takie tam pichcenie
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem 72

ryby, mięcho, puree. Ja obiecałam przywieźć jakieś uzupełniacze do tego. Tym razem stanęło na surówkach. Zrobiłam dwie. Jedną, tytułową, drugą dla My, który obecnie dba o wątrobę. Przepis na nią pojawi się za parę dni. Nie zaskoczę Was niczym nadzwyczajnym, od razu uprzedzam. Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem smakiem ciut przypomina coleslawa, wchodzi więc dość dobrze. Wkurza(...)dopiero wtedy surówka smakowała tak jak trzeba. Poprawiłam zdjęcie i efekt jest taki jak widzicie. Wersję ze zwykłą kapustą zrobię, gdy będzie na nią sezon. Tego typu surówki świetnie pasują praktycznie do każdego rodzaju obiadu, nie mówiąc o grillach i innych bułkach z szarpaną wieprzowiną. Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 duża marchewka 1 mały por (tylko biała część

Kardamonovy
Jakie warzywa jeść zimą? – Podsumowanie 68

Szczególnie cenna jest kapusta czerwona, która zawiera sporo przeciwutleniaczy. Kapusta to warzywo krzyżowe, posiada właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Jest mnóstwo powodów, dla których warto jeść kapustę, zwłaszcza w wersji surowej. Poniżej przedstawiam kilka przepisów z kapustą w roli głównej: Kolorowe łazanki Pęczak z kapustą Lekki bigos wegetariański Tortille z falafelem i surówką z czerwonej kapusty BRUKSELKA Brukselka to warzywo, które(...)zimy się nie boi! Rośnie nawet pod śniegiem, a mróz tylko dodaje jej smaczku. Brukselka to naprawdę uproszczona nazwa nazywa kapusty brukselskiej, która pochodzi z Belgii. Powstała w wyniku skrzyżowania kapusty białej i jarmużu. Brukselka posiada wiele odżywczych właściwości, więc warto po nią sięgać zwłaszcza zimą. Oto moje ulubione przepisy z brukselką: Brukselka kiszona Brukselka pieczona Kopytka

Wiszniówka
Surówka rubin do słoików - z kapusty i buraków 210

Kolejna pyszna propozycja na surówkę do słoików na zimę. Surówka jest genialna i uwierzcie mi, że szybko znika z domowej spiżarni :) Prosta w przygotowaniu i mega smaczna! Składniki (na 4 szt 1-litrowych słoików): - 1 kg białej kapusty (mała główka) - 1 kg marchwi - 1 kg buraków - 1 kg cebuli - 5 szklanek wody - 1/3 - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki(...)Cebulę kroimy w plastry. Dodajemy do gotującej się marchewki z burakami. Mieszamy. Gotujemy 10 minut.  Kapustę szatkujemy i dodajemy do gotujących się warzyw. Mieszamy i gotujemy 15 minut. Po 15 minutach, wyłączamy gaz, dodajemy ocet i dokładnie mieszamy.  Gotową i ciepłą surówkę układamy luźno w słoikach. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 25 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry dnem

CookYourself
Kurczak pieczony 86

mięsa „pod skórą”. Kurczaka możesz podlać biały winem lub dobrej jakości bulionem. Polecam Wam także: – chrupiący pieczony kurczak – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – pad thai z kurczakiem – kotlety mielone z kurczaka – surówka z czerwonej kapusty – kotlet schabowy – schabowy inaczej KURCZAK PIECZONY PRZYGOTOWANIE

nietylkopasta.pl
Kapusta czerwona zasmażana – kuchnia podkarpacka 212

Kapusta czerwona zasmażana - kuchnia podkarpacka Wszyscy dobrze znamy zasmażaną białą kapustę. A co z czerwoną? Otóż ta również doskonale sprawdza się w tym wydaniu. Wiedzą

Trzeci talerz
Surówka z papryką 189

Dziś zapraszam na bardzo smaczną surówkę do obiadu , pasuję do wszystkiego rodzaju mięsa , ziemniaków czy kasz , to już według uznania smakowych , zapraszam do wypróbowania .  Składniki  ćwiartka kapusty białej  1 duża marchew  3 ogórki kiszone  4 płaty papryki marynowanej czerwonej  sól do smaku  pieprz czarny  łyżeczka pieprzu ziołowego  3 łyżki

Mój Smak
7 pomysłów na surówkę do obiadu 267

pomysłów na surówkę do obiadu: Najprostsza surówka obiadowa z kwaszonych ogórków Surówka obiadowa z białej rzodkiewki Delikatnie chrzanowa surówka marchewkowa Marchewkowo-porowa surówka obiadowa Prosta i zdrowa surówka obiadowa (z jabłkiem) Surówka z sałaty rzymskiej z pomidorem Surówka z kapusty włoskiej i nowalijek Smacznego

Słodkie okruszki
wyciskana surówka z kapusty 119

Surówki robię najczęściej z tego co akurat znajdę w lodówce. Dlatego za każdym razem mam inną do obiadu.  Składniki: 1/3 główki kapusty białej 1/2 czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka 1 mała czerwona cebula 1 mała płaska łyżeczka soli 1 łyżka majonezu pieprz Kapustę zeszatkować, nasolić i odstawić na pół godziny a następnie odcisnąć. Paprykę pokroić w kostkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią 184

robi cała Polska w słoneczny, wiosenny weekend? GRILLA!  A do grilla proponuję lekką, chrupiącą surówkę z młodej kapusty z dodatkiem bazylii, czerwonej papryki i ogórka.  Pyszna, lekko kwaśna, świetna! Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) długi ogórek strąk czerwonej papryki garść listków bazylii oliwa z oliwek sok z cytryny czarnuszka sól, czarny pieprz

Pyry na Gaz
Surówka z kapusty i marchewki 154

Dziś zapraszam na kolejną bardzo prostą surówkę z kapusty i marchewki z czosnkowym aromatem. Pyszny i zdrowy dodatek  do obiadku, szczególnie polecam do smażonej rybki.składniki:400 g białej kapusty400 g marchewki2-3 ząbki czosnku2 łyżki jogurtu2 łyżki majonezusólKapustę poszatkować, lekko posolić i odstawić. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę wymieszać z marchewką

Monia miesza i gotuje
Surówka z kapusty, pora i koperku 321

marchewki, oraz jogurtu wymieszanego z majonezem, surówka jest bardzo smaczna jako dodatek do np. do kotletów mielonych z kolorową papryką. składniki: 1/4 główki kapusty 1 mały por 1 mała marchewka sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka siekanego koperku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno, układamy na durszlaku(...)Marchewkę  ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Białą część pora drobno siekamy. Kapusta pod wpływem soli zmięknie i puści sok, który należy odcisnąć. Odciśniętą kapustę przekładamy do miski, dodajemy marchewkę i por, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem, posypujemy cukrem, mieszamy surówkę. Dodajemy sos przygotowany z łyżki majonezu wymieszanego z jogurtem i koperkiem, dokładnie mieszamy całość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię