Smaczna i prosta w przygotowaniu surówka na grilla i nie tylko. Wg tego przepisu surówki wystarczy dla 10 grillujących osób. Skład: Kapusta 1,5-2 kg. Papryka: żółta, zielona, czerwona. Cebula: czerwona, biała. Czosnek 5-10 ząbków. Cukinia ~0,3 kg. Oregano 1 łyżka, pieprz 1 łyżeczka, ocet 2 łyżki, olej 3 łyżki, sól i cukier
chleba naszegoRóżne dodatki i sos sprawiają ,że każda będzie inna i nabierze niepowtarzalnego smaku. Moja propozycja to surówka pekińska z porem i suszonymi pomidorami. Zapraszam naprawdę smaczna. SKŁADNIKI 1/2 główki kapusty pekińskiej 4-5 suszonych pomidorów 1 marchewka 1/4 pora ( część biała) 1 jabłko Na sos: 1/2 szklanki jogurtu maturalnego 1/2 łyżeczki musztry 1 łyżka octu balsamicznego(...)miodu odrobina soli i pieprzu WYKONANIE Kapustę płuczemy, kroimy cienko. Pora kroimy w talarki i chwilę sparzamy wrzątkiem. Wyciskamy i dodajemy do kapusty. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki , dodajemy do kapusty. Pomidory kroimy w cienkie paski. Wszystko łączymy. Z podanych składników przygotowujemy sos , łączymy i polewamy surówkę - mieszamy. Surówka gotowa jako dodatek do obiadu
W kuchennym oknie Ewysurówkę :) Pyszną, ze świeżych warzyw, idealną do obiadu. A ile witamin! Równie dobrze możecie zamiast śmietany użyć oleju, ale to już nie będzie to samo... :) Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1 mała główka czerwonej kapusty 1 jabłko 1 duża marchewka 1 mały por 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapusty obieramy z brzydszych liści, przekrawamy
Kuchnia w czekoladzieSurówka z młodej kapusty...Zdrowo chrupiąca.Pysznie kolorowa.Pełna witamin.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Spróbujcie! Nie pożałujecie!Składniki:1/2 główki małej, młodej kapusty (około 500 g);2 małe marchewki (około 100 g);1 mała, biała cebula;1/2 natki pietruszki;1 ząbek czosnku;4 łyżki oleju/oliwy;2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny;1 łyżeczka cukru;Sól;Pieprz
Gospodyni MiejskaSurówka do obiadu. Możemy zrobić dożo wcześniej . Warto mieć pod ręką taką suróweczkę. Wystarczy tylko duży słój. SKŁADNIKI1,5 kg kapusty (czerwona , biała) ja zrobiłam tym razem czerwoną.3 marchewki -duże2 cebule3-4 ząbki czosnku( nie musi być, ja daję)Zalewa:2 łyżki soli0,75 szklanki cukru0,5 szklanki oleju1 litr wody gazowanejWYKONANIEKapustę szatkujemy, marchewkę również(...)mniejszych oczkach. Dodajemy skrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.Składniki zalewy łączymy, wlewamy do kapusty, mieszamy, zalewamy wodą mineralną. GOTOWE. Nakładamy do dużego słoika (3 litrowy) zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce. Finalnie do surówki można dodać paprykę, doprawić jeszcze jakimś sosem. Chociaż uważam ,że sama w sobie jest idealna. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewysię przed jej zjedzeniem. Gdy tylko odłożyłam aparat, powstrzymywać się już nie musiałam. Lepszej surówki nie jadłam nigdy, a że nie jestem stałą bywalczynią chińskich restauracji, nie znałam tego smaku - jest obłędnie pyszna. Na 4 porcje 1/2 główki białej kapusty 2 marchewki 1 cebula Zalewa 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru(...)kostkę. Składniki zalewy zagotować i zalać nimi warzywa, wymieszać i ostawić na przynajmniej jedną godzinę. Na tym etapie można też ewentualnie dodać więcej octu, soli lub pieprzu jeżeli lubicie. Surówka idealna
Jadło i czytadłopęczak (wszyscy w domu ją bardzo lubimy) i przygotowałam surówkę z czerwonej kapusty, którą już znacie, a jeśli nie, to zapraszam po przepis TUTAJ . Składniki na 3 porcje : 300g dosyć cienki filet z dorsza bez skóry 100g łososia bez skóry duży ugotowany lub upieczony burak 1 duże jajko sól, biały pieprz do smaku Do podania: 60g kaszy jęczmiennej pęczak ulubiona(...)nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. W międzyczasie ugotować kaszę jęczmienną pęczak (najlepiej al dente) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zaletą pęczaku jest to, że trudno go rozgotować. Przygotować surówkę z czerwonej kapusty albo inną według własnego pomysłu. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje, podawać z kaszą i surówką. 1 porcja to ok. 230 kcal , węglowodany: 17g, białko: 29g, tłuszcz
Dietologusmażcie kurczaka lub tofu, dołóżcie tę sałatkę i podyskutujemy. Przedstawiam drugą najlepszą surówkę z młodej kapusty. Pierwszą znajdziecie na końcu tekstu. SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z CZARNUSZKĄ I SEZAMEM Składniki: 1 sztuka małej, młodej kapusty 1 łyżeczka uprażonych na suchej patelni nasion czarnuszki 1 łyżka uprażonych nasion białego sezamu 1 łyżeczka drobno posiekanej ostrej papryki, dowolnej odmiany ½ pęczka kolendry (można(...)tahini 1 łyżka miodu 3 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: 1. Kapustę siekamy w cieniutkie paseczki. 2. Robimy sos, miksując razem pastę tahini, olej sezamowy, miód, ocet. Wyjdzie gęsta emulsja. 3. Sos mieszamy z kapustą, posiekanym chilli, czarnuszką i sezamem oraz ziołami. Surówce dobrze robi godzinka w lodówce. Pasuje do mięs, dań z grilla, sadzonego jajka, młodych
ladykitchenUwielbiam białą kapustę i pomyśleć tylko, że w dzieciństwie za nią nie przepadałam. Zawsze rozwijałam gołąbki i jadłam tylko mięso, surówek z kapustą nie jadłam do 19 roku życia. Teraz nadrabiam i kapusta bardzo często gości na moim stole. Dziś chcę podzielić się przepisem, wymyślonym przed snem, na bardzo smaczny torcik śniadaniowy, którego głównym składnikiem jest kapusta. Zostało
Smaki ArmineMłoda kapusta zasmażana z dodatkiem dużej ilości koperku to moja dzisiejsza propozycja na pyszny i szybki dodatek do obiadu. A tu zapraszam na młodą
magiczna kuchnia Kasiświęta. Zostało mi ponad pół główki. Nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Nie przepadam za gotowaną, a na surówki nie miałam chęci. Za to kiszona to moja ulubiona. Niestety kiszenie czerwonej kapusty jest znacznie bardziej kłopotliwe niż białej. Ma mniej soku, trzeba się więc bardziej napracować przy ugniataniu. Postanowiłam pójść na skróty. Skoro zalane solanką wszelkie warzywa
Stare Garystół do mięsa polecam delikatne risotto. Ja podałam je do roladek z indyka z papryką w formie szaszłyków oraz lekką surówką z kapusty i kalarepy. Głównymi składnikami w risotto, oprócz ryżu arborio są: kalarepka, groszek, marchew i cydr zamiast białego wina. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki cydru
Czerwień i błękitmniej słońca na dworze , a co za tym idzie , coraz mniej witamin …. i dobrego nastroju Kolorowa surówka na poprawę samopoczucia , iście carska uczta zimą Składniki : 1/2 małej główki kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy kawałek pora , biała część około 10 cm 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżeczka soku z cytryny(...)łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku 1/2 pęczka ,natki pietruszki Kapustę pekińską szatkujemy drobniutko . Dodajemy do niej odsączoną z zalewy kukurydzę , pokrojoną drobno paprykę , pora , wyciśnięty praską czosnek , sól , cukier i sok z cytryny . Całość wyrabiamy ręką lekko dociskając , żeby kapusta nieco zmiękła . Na koniec doprawiamy pieprzem do smaku , wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i grecki jogurt . Mieszamy łyżką do połączenia
Ogrodnik w podróżyZapraszam na bardzo szybką surówkę , ale także bardzo smaczną, można dodać do niej co tylko się ma w tym momencie w domku . Składniki 2 marchewki pół główki kapusty białej 1 ogórek zielony 1 jabłko 3 łyżki oleju sól pieprz czarny ząbek czosnku łyżeczka startej skórki z cytryny Wykonanie(...)Kapustę szatkuję , następnie przekładam do miski i posypuję solą,ręką mocno mieszam kapustę tak aby dobrze się połączyła z solą ale i także troszkę zmięknie nam . Jak mamy kapustę wymieszaną z solą odstawiam ją na chwilkę , obieram marchewkę , ścieram na tarce o dużych oczkach , ogórka i jabłko myję ale nie obieram tylko ścieram ze skórką , czosnek siekam , a skórkę
Mój SmakDziś kolejna odsłona warzywnych inspiracji na dania przygotowane zgodnie z dietą warzywno-owocową dr Dąbrowskiej. Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem, to wspaniała i charakterna odmiana dla klasycznej surówki. Pamiętajcie, aby użyć sprawdzonego chrzanu, który nie zawiera cukru. najlepiej oczywiście jest go zetrzeć samemu. Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej . Tutaj natomiast(...)diety dr Dąbrowskiej: pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem
Kulinarne przygody Gatity