spaghetti - 5367 przepisów (strona:261/358)

Makaron z cukinią 138

towarzystwie botwiny. Może nie całej tylko listków botwiny. Nie lubię wyrzucać żywności a te listki zostały mi z chłodnika . Wyszło nawet smaczne danie . Składniki na 4 porcje Makaron spaghetti 1 cukinia kilka listków z botwiny 1 cebula  2 łyżki oliwy sól , pieprz do smaku Wykonanie 1 . Makaron ugotować na półtwardo   2 . Cebulę pokroić w piórka ,cukinię

Eli Gotowanie
Włochy: Bruschetta 172

resztą jak pomidory i czosnek, kolejne podstawowe elementy włoskiego posiłku, zatem jest to jedna z najbliższych naszemu sercu kuchni. Zamiast przysłowiowej wisienki na torcie, włosi użyliby oliwki na szczycie spaghetti bolognese, a zamiast dwóch kropli wody bylibyśmy podobni niczym dwa kawałki pizzy. Wiele razy słyszałam, że włosi są bardzo podobni do polaków, tak samo żywiołowi, szczerzy aż do bólu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka hawajska 238

margin-bottom: 0.21cm; } Dziś ostatnia spośród moich propozycji imprezowych (w najbliższej przyszłości pojawią się już włoskie przepisy na spaghetti bolognese, biscotti/cantuccini oraz focaccię). Będzie to potrawa uznawana u mnie w domu za absolutny rarytas, już nawet nie pamiętam skąd wytrzasnęłyśmy z mamą i siostrą przepis, wiem tylko, że gości u nas niemalże na każdej imprezie. Cóż to takiego? Otóż

Przepysznik - BLW i nie tylko
pomidorowo ziołowy sos domowy 160

Domowy sos pomidorowy jest lepszy  i na pewno zdrowszy..,Sos pomidorowy ma miejsce w kuchniach  całego świata. . Bez sosu pomidorowy nie ma spaghetti czy pizzy ,Czerwony sos również ma niezbędne składniki odżywcze. Filiżanka sos pomidorowy zawiera jedną czwartą zalecanego dziennego spożycia witaminy A i spełnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C..Pomidory są również naturalnie bogate w likopen

w mojej kuchni
Polecane książki kucharskie: 50 przepisów klasyki włoskiej w formie komiksu czyli Krój, gotuj, wow! 214

książkową pt. „Krój, gotuj, wow”. To nietypowa książka kucharska wydawnictwa Insignis, zawierająca 50 klasycznych przepisów kuchni włoskiej (np. tiramisu, prawdziwa pizza margherita, lazania bolognese, słodko-kwaśna caponata, spaghetti carbonara , kurczak cacciatore czy malinowe semifredo ), które przedstawione są w postaci komiksowej – w obrazkach z podpisami przedstawiającymi krok po kroku przygotowanie dania. Przepisy pochodzą z biblii kuchni włoskiej

WojnaNaSmaki.pl
Makaron z krewetkami i fioletowym kalafiorem 162

daniu użyliśmy zamiast makaronu spaghetti, zwykłego makaronu nitki ( rosołowego ). Eksperyment wyszedł smacznie, a dodatek nietypowego kalafiora wzbogacił to danie. Składniki 300 g makaronu nitki 1 kalafior fioletowy 1 cebula szklanka krewetek 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, szczypta 3 łyżki oliwy sezam Przygotowanie Na rozgrzanej oliwie zeszkliłem drobno posiekaną cebulę. Dodałem wcześniej zblanszowany

R'n'G Kitchen
Słodkie spaghetti 195

skórka otarta z połowy pomarańczy 2 łyżki cukru garść orzechów włoskich garść rodzynek Sposób przygotowania: 1. Marchewkę myjemy i obieramy. Kroimy na plasterki, a następnie cienkie słupki, które tworzą spaghetti. Wrzucamy na połowę roztopionego masła i delikatnie mieszamy do momentu całkowitego zmiękczenia.  2. Resztę masła topimy razem z cukrem, dodajemy otartą skórkę z połowy pomarańczy, sok oraz posiekane orzechy

Kuchnia w czekoladzie
Mielony na gnieździe 152

proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron wrzucamy do gotującej, osolonej wody z łyżką oleju rzepakowego. Gotujemy al dente, tak by gniazdka się nie rozwaliły. U mnie niestety z gniazdek zostało "spaghetti" , po tym jak musiałam podejść do Synka, tylko troszkę grubsze. Takie nitki zwijałam widelcem i układałam w naczyniu do zapiekania na wzór gniazdek. Polewamy dwoma łyżkami oleju smakowego

Kuchnia w czekoladzie
Delikatne lody śmietankowo-cytrynowe (bez maszyny) 179

szczęście) mają się ku końcowi. Ostatni dzwonek na lody, ale za to pierwszy w szkole :) Obiecałam córce pierwszy dziecięcy puchar w Sopelku z tej okazji. Zapowiedziała lody w kształcie spaghetti :) Druga klasa nie boli tak jak pierwsza (ani dziecka, ani mamy), ale za to odprowadzamy jutro Franka po raz pierwszy do przedszkola i liczymy na to, że po żłobku jest

bistro mama
Ravioli z wody pomidoowej z ricootą i suszonymi pomidorami. 205

kształt prostokątów. Na każdy z nich wykładamy farsz z sera ricotta, dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i po kilka ziarenek kawioru z octu balsamicznego. Gotowe ravioli podajemy ze spaghetti z bazylii i kawiorem z octu. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego

Malinowe Pocałunki
Płaty z ogórków po żydowsku. 173

Obok korniszonów to idealne ogórki do sałatek. Na przykład do tej, którą pokazywałam ostatnio, z makaronem spaghetti . Generalnie, lubimy je w domu wszyscy, są delikatne, lekko słodkie, lekko octowe, zupełnie inne niż korniszony, choć z tej samej grupy smakowej. Są delikatne, bez skórki. Dobre jako dodatek do obiadu zimą, kiedy nie mamy pod ręką nic świeżego na surówkę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Śródziemnomorski chlebek serowy na maślance 161

minut. Jeśli z wierzchu zacząłby zbyt mocno się rumienić, przykryjcie foremkę folią aluminiową. To, czy już się upiekł, sprawdzicie wbijając długą wykałaczkę(lub tak jak włoskie panie domu – makaron spaghetti) w sam środek ciasta – jeśli po wyjęciu będzie suchy – chleb jest upieczony. Zostawcie go jeszcze na 5 minut w wyłączonym piekarniku, a później ostudźcie na kratce.   Ten chleb jest

Karo in the Kitchen
Carbonara – za każdym razem perfekcyjna 280

kochanie, a może byśmy…?” Makaronowy ideał. Comfort food. Do carbonary ja osobiście najbardziej lubię makaron bucatini (długi, okrągły w przekroju, z dziurką w środku) albo bavette (takie trochę spłaszczone spaghetti) albo płaskie wstążki – wąskie tagliatelle i szersze papardelle. Wybrany makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Kiedy makaron będzie prawie gotowy, zaczynamy robić sos. Cebulę

Karo in the Kitchen