Fanom klasycznego spaghetti polecam miłą alternatywę - makaron z sosem z mięsem z kurczaka, pomidorami i świeżą bazylią, która dodaje daniu świeżości przyjemnego aromatu. 400g dowolnego makaronu 500g mielonego mięsa drobiowego 1 litr passaty pomidorowej 1 cebula 5 ząbków czosnku oliwa z oliwek 200g tartej mozzarelli świeża bazylia sól, pieprz 1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy
Szefowa kuchnirobionymi kluskami :-) Ciekawie jest na pewno :-) Najpierw jednak autorka przedstawia nam historię makaronu. Czy wiecie, że towarzyszy on ludziom od ponad 4000 lat? Następnie poznamy rodzaje makaronu, latającego potwora spaghetti, plantacje makaronu we Włoszech, słynne dania z makaronem na wielkim ekranie, dowiemy się jak wymawia się słowo "makaron" w językach świata i poznamy gotowanie według filozofii pięciu przemian. Teraz
kruche babeczkihodowców. Miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji, składającej się z pięciu dań: mazurska zupa rybna – naprawdę dobra zupa ze szczupaka, ryb rzecznych oraz morskiej, 5 punktów na 5 możliwych, Blinowe spaghetti z kawiorem z łososiem - według mnie bardziej naleśnikowe (bliny to cienkie racuchy z ciasta drożdżowego), ale i tak bardzo smaczne, Klopsy królewieckie – regionalne danie Prus Wschodnich. Klopsy z mięsa
królestwo garówpojedyncza pierś z kurczaka, puszka pomidorów w zalewie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, jajko, łyżka mąki pszennej plus mąka do panierowania, pół kulki mozzarelli, sól, pierz, olej, ugotowany makaron spaghetti. Zrób tak: pierś z kurczaka przetnij wzdłuż na dwa płaskie kawałki, lekko rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Jajko wbij do miseczki, dodaj mąkę i wymieszaj aż powstanie bardzo gęste
Kulinarna Polskabatatami ma tę ogromną zaletę, że można przygotować ją dzień wcześniej, przykryć i przechowywać w lodówce – gdy zjawią się goście, wystarczy ją zapiec. Smak sosu przypomina sos do spaghetti – zawsze nie możemy się powstrzymać przed wyjadaniem z patelni. Makaronu nie ma – jest więc zdrowiej. Sam przepis jest bazowy – można dodać jeszcze więcej warzyw np. startą pietruszkę
Poezja smakuzapraszam do wspólnej dyniowej zabawy: Keto brownie z dynią (Paleo, LowCarb) Keto dyniowe latte (Paleo, LowCarb) Keto crème brûlée dyniowe (Paleo, LowCarb) Dyniowy fudge (Keto, Paleo, LowCarb, AIP) Dyniowe spaghetti alla carbonara (Keto, Paleo, LowCarb) Kwadraty dyniowe a’ la krówka (Keto, Paleo, LowCarb, Vegan) Ciasto dyniowo- pomarańczowe Paleo, Keto Paleo ciasto dyniowe z polewą “sernikową” (Keto, LowCarb
Modern Cave Girlwyborne danie z dynią na jesień! Jakiś czas temu dostałam paczuszkę dzięki uprzejmości firmy EMAKO i miałam okazję testować patelnię aluminiową z powłoką granitową. Składniki: * 150 g makaronu spaghetti dyniowe * 300 g dyni * 1 filet z kurczaka * 5 łyżek masła * 3 cebule * 80 ml śmietanki 30% * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki * 200 g tartego parmezanu * 4 łyżki sezamu białego Helio
Podróż w kulinariaczosnek, cebula i pomidory w ogródku zostały zebrane i w tym przepisie wykorzystane. Dary natury kuszą zarówno kolorami i jak i swoimi cudownymi smakami. Składniki: ok. 300 g spaghetti pełnoziarniste Lubella, 2 duże ząbki polskiego czosnku, 1 średnia cebula czerwona, 3 łyżki oliwy z oliwek, 200 g pomidorków koktajlowych, 400 g żółtych pomidorów mięsistych, 1 łyżka sosu sojowego, ½ łyżeczki
Moniki SmakołykiKilka dni temu kupiłem pora. Chciałem zrobić dziś na obiad spaghetti z porem (przepis znajduje się tutaj), ale zapomniałem kupić tofu. Poważny problem! Nie zniechęciłem
Vegan TasteJedną z pierwszych potraw, które przygotowałem jako dziecko, było spaghetti. Nie mogę nawet powiedzieć, że „ugotowałem” to danie, bo jako sosu użyłem keczupu. Łatwo wyobrazić
Vegan Tasteobiad. Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami to moja propozycja na pyszne, jednogarnkowe danie. Pulpeciki z oliwkami i kaparami to ciekawa odmiana dla tradycyjnych mielonych czy spaghetti. Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami Składniki: Na pulpeciki: 500g mięsa mielonego mieszanego 2 garście natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano garść bułki tartej 1 jajko
Codzienne GotowanieSuper przepis na sos do spaghetti z wykorzystaniem cukinii. Zazwyczaj sosy do słoików na zimę z cukinią nie przypadały mi do gustu, ale ten przepis jest naprawdę smaczny i robiłam już go kilkakrotnie. Przepis moja siostra znalazła na internecie tutaj . Serdecznie polecam. Składniki: cukinia 1 kg, papryka czerwona 200 g, cebula 300 g, koncentrat pomidorowy 350 g, czosnek
kulinarne odsłony patiprzepisy z wykorzystaniem papryki, cukinii i bakłażana: bruschetta z pieczoną papryką kanapka panini z grillowaną papryką i cukinią oraz serem żółtym pasta do chleba z pieczonej papryki i fety spaghetti peperonata pide z cukinią i fetą tarta z cukinią, pomidorami i fetą penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią placki z cukinią i fetą bakłażany faszerowane kuskusem pizza z bakłażana
Chilli Czosnek i Oliwaroku sezon pomidorowy zamykam w słoiku😊 Do Naszej ulubionej pomidorówki czy do spaghetti taki sos w okresie zimowym jest niezastąpiony!👍 Najlepsze na sosy są pomidory typu lima, ponieważ mają praktycznie sam miąższ, a mało soku, czym samym nie trzeba tak długo ich smażyć, aby zgęstniały. Jednak spokojnie, z innych odmian pomidorów otrzymamy równie pyszny sos, wydłuży się jedynie czas smażenia
Kraina Miodem Płynąca