boloński z indyka z makaronem. Ilu Włochów, tyle wersji sosu bolognese. Tak samo jest z Polakami. Mój Sos boloński (wł. ragù alla bolognese) sos Bolognese jest idealny do spaghetti, lasagne czy cannelloni. Niezależnie od tego z czym podacie ten sos, na zawsze zagości w Waszym menu. Ponieważ luty wygląda jak listopad, „pada i wieje jak w kieleckiem” i biorąc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuszka pomidorów krojonych (400g) 140g tuńczyka z puszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru pieprz do smaku 160g makaronu spaghetti olej WYKONANIE: 1. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić czosnek, dodać natkę pietruszki i oregano. 2. Całość zalewamy pomidorami, dodajemy sól, cukier i pieprz, gotujemy około 15-20 minut
Dziś Ja gotujekurczaka można przygotować w ten sposób w dwóch wersjach – pikantnej i łagodnej. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Spróbujcie. Polecam Wam też inne przepisy obiadowe, jak: Spaghetti z polędwicą wiejską i pomidorkami Piersi z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami Ziemniaki z piekarnika Składniki: około
Słodkie okruszkimożesz, jak my, pokroić w grube plastry, a resztę główki wykorzystać np. na zupę kalafiorową, albo upiec (my tak zrobiliśmy), albo podzielić na mniejsze różyczki. Tu znajdziesz przepis na spaghetti z pieczonym kalafiorem oraz zapiekankę z kalafiorem i kurczakiem . Więcej przepisów na dania z pieczony kalafiorem jest na naszym blogu (szukaj w wyszukiwarce). Jeśli jesteś otwarty na nowe smaki
Niedzielny kucharzkiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków
Kulinarne przygody GatitySkładniki / na 2 porcje: 180-200 g mrożonych surowych krewetek (10-12 sztuk) 150 g makaronu linguine lub spaghetti 1 łyżka oliwy Monini GranFruttato 1 nieduża szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 kieliszka białego wina 1/2 krojonych pomidorów z puszki 100 g pomidorków koktajlowych po szczypcie suszonego oregano i bazylii szczypta chilli w płatkach (do smaku) sól, pieprz do smaku świeża
Chilli Czosnek i Oliwawoli rukwi wodnej. Naprawdę warto go spróbować, bo pesto z rukoli ma charakter: jest wyraziste, lekko pikantne i orzechowe w smaku. Pesto z rukoli świetnie nadaje się do spaghetti, może być dodatkiem do ryb lub gnocchi, jak w naszym przepisie. Warto zrobić większą ilość i trzymać w lodówce (maksymalnie do 2 tygodni). My zjedliśmy pesto z rukoli z gnocchi
Niedzielny kucharzGrzybki aby nie straciły swoich walorów, warto na wpół zamrożone wrzucić do garnka, do gotowanej potrawy lub na patelnię. 5. Sos – mój ulubiony sos do zupy pomidorowej lub spaghetti przygotowuję jesienią do słoików i zagotowuję. Zwykle wlewam gotowy sos do słoików litrowych (polecam przepis na najlepszy sos pomidorowy ). Jednak bywają sytuacje, że potrzebuje połowy zawartości. W takiej sytuacji pozostała
W Kawiarenceciepło. I jest to danie, które bez problemu możesz przygotowywać cały rok. Jeśli spodobał Ci się ten pomysł, wypróbuj również, pyszny pomysł na obiad: - Zupa krem z kalafiora - Spaghetti w sosie z surowym brokułem (polecane głównie dla kobiet, dowiesz się również dlaczego należy spożywać brokuły na surowo) - Curry z zieloną soczewicą i cukinią - Prażona cieciorka z ryżowym makaronem i serem
SMYKWKUCHNIjednej z sesji programu? Klopsiki! To danie można przyrządzić na wiele sposobów. Osobiście lubię mięsne klopsiki podane z makaronem. Mogą to być mięciutkie mięsne kuleczki z pomidorowym sosem i spaghetti lub klopsiki z makaronem doprawionym pesto. Klopsiki z salsiccia Klopsiki i makaron to świetna kombinacja na obiad. Danie można przyrządzić używając różnych gatunków mięsa, drobiu, surowej kiełbasy czy ryby. Lubię
codojedzeniaróżnorodnie i sycąco. Czasowo spina się to jak przy zwykłym makaronie z pesto, ale mamy większy efekt WOW i bardziej urozmaicone doznania smakowe. Składniki (na 2 porcje): 200g makaronu spaghetti filet z łososia – około 200g 3 duże łyżki pesto 150ml śmietanki kremówki garść szpinaku skórka otarta z połowy cytryny sok z cytryny do smaku 2 łyżki oliwy sól i pieprz
Smaczna Stronacukinią lub jak w tym przypadku podwójnie mięsa – z boczkiem i kurczakiem. Każda odsłona carbonary jest zawsze i niezmiennie pyszna i sycąca. Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu spaghetti 200g wędzonego kurczaka – użyłam wędzonego fileta 100g wędzonego boczku 2 jajka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku skórka otarta z cytryny 200ml śmietanki kremówki 4 łyżki startego parmezanu
Smaczna Stronalubiane danie nie tylko przez dzieci. Najczęściej podaję je w towarzystwie makaronu spaghetti, ale równie dobrze smakuje z ryżem albo z ziemniakami
Z Hrabiną w kuchniJeśli tak samo jak ja kochacie gorgonzolę, to ten makaron Was wprost zachwyci... 😊 Grube spagetti podane z obłędnie kremowym sosem na bazie śmietany kremówki i gorgonzoli, z odrobiną cebuli, czosnku, gałki muszkatołowej i świeżo zielonego pieprzu... Do tego chrupiące, siekane orzechy pekan, które oczywiście możecie zastąpić swoimi ulubionymi... Idealna kompozycja smaków, mimo tak niewielu składników... I wiecie co jest
Słodko-Słony Świat Ilony