wersji. Połączenie nerkowców i pieczonego czosnku sprawia, że sos jest nieprzyzwoicie kremowy (i kaloryczny 🙄). Składniki (2 porcje): - 3/4 szklanki nerkowców (około 80 g) - 4 ząbki czosnku - 150 g makaronu spaghetti - 1 łyżka oleju - 40 g tofu (najlepiej wędzonego) - 1/4 łyżeczki wędzonej papryki - 1/4 łyżeczki wędzonej soli (można zastąpić zwykłą solą; wędzoną sól można nabyć w większych supermarketach) - 2 łyżki płatków
Roślinożerni urlopowiczeProsto, smacznie i błyskawicznie......... Składniki : /2 porcje/ 200 g makaronu spaghetti 1 puszka tuńczyka w oliwie /ok.120 g/ 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sok z ½ cytryny skórka starta z cytryny zielona pietruszka sól i pieprz do smaku czerwona, ostra papryczka do dekoracji Wykonanie : -Tuńczyka odsączyć z nadmiaru tłuszczu, rozdrobnić
Zakamarki mojej kuchniSpaghetti all'Amatriciana to jedno z najpopularniejszych i najprostszych dań. Zastanawiałam się, czy wrzucać w ogóle przepis, ale zauważyłam na polskich stronach tak dziwne wersje tego dania, z tak dziwnymi składnikami, że mieszkańcy Amatrice z pewnością nie chcieliby na nie nawet spojrzeć. Podstawą tego dania jest guanciale, czyli dojrzewające podgardle wieprzowe. Tymczasem widziałam wersje z różnymi miksami polskich wędlin. Wierzcie
Cytryna&Co.część 1 większy ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 50 g tartego parmezanu lub grana padano 1 jajko 1 łyżka listków świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego 150 g makaronu spaghetti Pora kroimy na cienkie plastry. Czosnek siekamy drobno. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i tymianek. Krótko smażymy. Następnie dodajemy pora i smażymy jeszcze chwilę, mieszając. Dolewamy
Kucharzycasię, a soczewica będzie zupełnie miękka. W połowie gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mleko, jeśli używamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem spaghetti. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i listkami bazylii
cool and mintyindyka 2 cebule 1 większa marchewka 4 łodygi selra naciowego 250 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 200 g cukinii jarzynka 2 papryczki mini chili … Czytaj dalej Spaghetti z indykiem
czarrna od kuchniwapnia oraz witamin. Podobnie olej z orzechów włoskich, obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Czas przygotowania: 25 min. Czas gotowania: 25 min. Porcja dla 4 osób: ● 400 g spaghetti ● ½ batata ● 1 pęczek natki pietruszki ● 1 ząbek czosnku ● 40 g orzechów włoskich + kilka orzechów do podania ● 8 łyżek oleju z orzechów włoskich ● sól, pieprz Przygotowanie: Batata obierz. Pokrój w drobną
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaskrócie: makaron, awokado i kwaśna śmietana! Składniki (4 porcje): - łyżka oleju - 250 g makaronu spaghetti właściwie nada się również makaron nitki - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - szklanka wody - pół kostki rosołowej lub zamiast wody szklanka bulionu - 2 puszki pomidorów - sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki - 4 łyżki kwaśnej śmietany - 50 g startego sera (najlepiej mozzarella) - awokado
Roślinożerni urlopowiczeWyszło przepyszne, mogę bez strachu Wam polecić. Bardzo aromatyczne i smaczne. Dla mojego wnusia oczywiście odłożyłam przed dodaniem chili. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek
Kuchnia Pokoleńanchois, też nietania przyprawa. Jeśli ich nie lubicie możecie pominąć. Przepis pożyczyliśmy od Marthy Rose Shulman. Składniki: Średniej wielkości kalafior, umyty, podzielony na różyczki 1/2 opakowania makaronu bucatini lub spaghetti 4 łyżki rodzynek 4 łyżki pokruszonych migdałów lub orzechów laskowych 3 filety anchois (opcjonalnie) Puszka pomidorów, posiekanych, razem z sokiem lub 4 pomidory malinowe posiekane i pozbawione gniazd nasiennych
Niedzielny kucharzmnie na talerzu grzyby nazbierane przez męża w pobliskim lesie, trochę pogrzebów, kilka borowików i parę kozaków. Nie było tego dużo, dlatego postanowiłam zrobić szybki i prosty makaron - spaghetti z sosem śmietanowym i grzybami. Pyszny, jesienny obiad. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik