Spaghetti z jajkami, szpinakiem i pieczarkami zmieszałam i do foremek powkładałam. Serem żółtym je pozakrywałam i ciekawe babeczki uzyskałam. Sos ze śmietany, czosnku i koperku przygotowałam i gotową przekąskę otrzymałam. Składniki na 6 babeczek: 100 g makaronu spaghetti, 2 jajka, garść świeżego szpinaku, 10 małych pieczarek, 6 plasterków sera żółtego, 100 ml śmietany 18%, 1 ząbek czosnku
Moniki SmakołykiSkładniki, 2 porcje: kostka rosołowa, 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego, 12 średnich pieczarek, woda, 1 łyżka masła, 1 średnia cebula, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 10 g sera gouda, 3 łyżki groszku konserwowego, sól, pieprz, majeranek do smaku, szczypta suszonego czosnku, szczypta papryczki chili w proszku, 50 g serka kremowego topionego, świeży lubczyk i bazylia, oliwki czarne i zielone(...)serek topiony, pieprz, majeranek, drobno posiekany lubczyk i całość mieszamy. Na końcu dodajemy zielony groszek, suszony czosnek i papryczkę chili. W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti na al dente. Na talerz nakładamy makaron, robimy w środku otwór (gniazdo) nalewamy gorący sos pieczarkowy, na wierzch trzemy ser żółty, dodajemy oliwki, groszek i świeżej bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykimnie połączenie idealne! Na wstępie powiem, że potrawa ta nie będzie dobra dla miłośników makaronu z sosami- świadomie zrezygnowałam z tego dodatku, gdyż z założenia nie jest to typowe spaghetti. Śmiało mogę stwierdzić, iż sos jest tutaj zbędny bo wykorzystane składniki "same się bronią". Ostatnio dokonałam na nowo dwóch odkryć z dziedziny kulinarnej: rukola i koperek suszony(...)wersjach. Tyle moich refleksji- pora na konkrety. Porcja ze zdjęcia to 330kcal w tym 25g białka , 9g tłuszczu , 38g węglowodanów i 5,5g błonnika . SKŁADNIKI: 40g makaronu pełnoziarnistego spaghetti- przed ugotowaniem 70g łososia wędzonego 145g pomidorów 50g świeżej rukoli 5g pestek dyni pieprz koperek suszony PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu Łososia pokroić w paski Pomidory
peanutbuttermonsterporanki uwielbiam celebrować jak tylko mam czas, i przygotowywać nietuzinkowe smakołyki. Tym razem na talerzu lądują ukochane jajka (chyba w każdej postaci lubię ten produkt ;-) ), świeży ogórek, a dokładnie spaghetti z ogórka, z kremem sezamowym na bazie awokado i świeża figa! Pysznie!!! ;-) Dzień dobry! SKŁADNIKI: - 2 jaja ekologiczne - 1 ogórek - figa KREM SEZAMOWY Z AWOKADO: - 1 awokado - 4 łyżki ziaren(...)olejem sezamowym. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wybij jajka, gotujemy około 45-50 sekund. Żółtko powinno pozostać płynne, a białko całkowicie ścięte. Wyjmujemy łyżką cedzakową, na spaghetti ogórkowe. Podajemy z sosem i świeżą figą. Można skropić olejem sezamowym lub oliwą z oliwek! Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIOstatnio dostałam od firmy Sorenti wspaniałe sosy i makarony. Jak zobaczyłam półmetrowy makaron to już wiedziałam, że będzie na obiad spaghetti... od razu przed oczami pojawił mi się obraz z bajki "Zakochany kundel" :) Składniki: 1 sos Bolognese z mięsem , 1 sos Napoli z bazylią , 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 cebula , 1 ząbek czosnku , 1 łyżeczka bazylii(...)otartej , szczypta chilli , szczypta papryki słodkiej , 1 makaron spaghetti 50 cm. Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i dusimy ok. 10 minut. Następnie wlewamy sos bolognese i napoli. Doprawiamy wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, bazylią, chilli oraz papryką słodką. Do osolonej, gotującej się wody wkładamy
Aga w kuchniSkładniki: pesto: 100 g rukoli, 90 g sera grana padano, 200 ml oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 100 g orzechów włoskich, sól, pieprz. pozostałe: makaron spaghetti Czaniecki, 1 łyżka masła, 20 g startego żółtego sera. Przygotowanie: pesto: Liście rukoli myjemy pod zimną wodą. Następnie rozkładamy je na ściereczce, i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rukolę wkładamy(...)malaksera i miksujemy. Dodajemy drobno pokrojony ser grana padano, ząbek czosnku oraz obrane orzechy włoskie. Na końcu dodajmy sól i pieprz, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy makaron i pesto. Mieszamy. Na koniec posypujemy makaron startym żółtym serem
Aga w kuchniSkładniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti Czaniecki, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 250 g świeżego szpinaku, 150 g serka ricotta, 200 ml kremówki, zioła prowansalskie Kamis, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy szpinak z wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie dodajemy serek ricotta
Aga w kuchniKupiłam dynię makaronową, myślałam, że można ją ugotować pokrojoną w paski. Myliłam się, poczytałam i teraz już wiem, że po upieczeniu przybiera kształt cienkich nitek, upodabniając się do makaronu spaghetti. I tak oto powstała nieplanowana przystawka. Składniki: 50 g serka śmietankowego , 100 g świeżego szpinaku, ½ małej dyni makaronowej, 3 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony(...)kilka min, często mieszając. Szpinak łączymy z serkiem. Kiełki podsmażamy i przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Miąższ upieczonej dyni podważamy widelcem, żeby uzyskać efekt makaronu spaghetti. Na talerzu układamy szpinak z serkiem, dodajemy dynię makaronową i całość posypujemy kiełkami. Smacznego
Moniki SmakołykiPenne z kiełbasą i cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym
Chilli Czosnek i OliwaJeśli sklep nam proponuje dwie puszki pomidorów w cenie jednej i faktycznie płacimy za jedną, a nie jest to chwyt reklamowy to kupmy je. Jeśli wiemy, że rodzina uwielbia spaghetti i zapiekanki to weźmy od razu 4 albo jeszcze lepiej 6. To produkt, który się nie psuje, a mały zapasik zawsze się przyda. Gotując kolejny obiad mamy puszkę w szafce(...)wykorzystanie... Ani żadnego innego jedzenia. Zostały resztki z obiadu? Zjedzmy je na drugi dzień. Nie lubimy jeść dwa dni pod rząd tego samego? Przeróbmy to co zostało. Niedojedzone spaghetti zamieńmy na zapiekankę, ziemniaki na puree, kotleta na tortille J Nabiału kupuj tyle ile potrzeba i każdej innej szybko psującej się żywności. Mimo że lubię robić zakupy na cały tydzień
Kolizje Smakówtuńczyka, anchois, czarnych oliwek i natki pietruszki, danie to kojarzy mi się z kuchnią prowansalską, więc dodaję przepis do działu Francja . Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois ze spaghetti i czarnymi oliwkami inspirowany przepisem z książki Potrawy z makaronu Tom Bridge na 4 porcje Składniki: na sos z tuńczyka i anchois: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym(...)łyżki oliwy 2 pęczki natki pietruszki (ok. 60 g) 150 ml śmietany lub creme fraiche ( użyłam ekologicznej śmietany z kulturami bakterii ) dodatkowo: 1 opakowanie makaronu spaghetti ( wykorzystałam pełnoziarnisty ) czarne oliwki do dekoracji Przygotowanie: Aby przygotować sos wystarczy zmiksować tuńczyka (po odsączeniu) z anchois (też po odsączeniu), natką i oliwą. Następnie dodajemy śmietanę i jeszcze raz miksujemy. Możesz doprawić
Chilli Czosnek i Oliwasię zazwyczaj z rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois czy chilli. Pangrattato to znakomita posypka do pieczonych i gotowanych warzyw, sałatek, ale również makaronu. Spaghetti pangrattato , czyli makaron z anchois, cytryną, tymiankiem i okruchami chlebowymi to jedno z ulubionych dań mojego Męża. W Toskanii spotkałam się z bardzo podobną potrawą - Pici con le Briciole(...)czyli produkowany pod Sieną makaron w kształcie grubszego spaghetti, z okruchami chlebowymi i anchois. Jak widzicie, Włosi tak bardzo nie chcą marnować chleba, że dodają go nawet do swojego ulubionego produktu - makaronu:) Ja z kolei zachęcam Was do przygotowania poniższej sałatki, która odmieni dobrze Wam znaną gotowaną fasolkę szparagową. Zapraszam! Sałatka z pomidorków i fasolki z chlebowymi grzankami przepis
Chilli Czosnek i OliwaPolecam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu. Gdy zostaną nam ziemniaki i resztki sosu od spaghetti możemy przygotować kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem od spaghetti, a właściwie tym co zostało z sosu mięsa mielonego z cebulką, papryką i koncentratem pomidorowym. Ale do środka kotletów ziemniaczanych możemy dodać również jakąś siekaną wędlinę, podsmażone z cebulką pieczarki. Jest to przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszałwii. Makaron z boczkiem i szałwią to danie na szybko, które można przygotować w ciągu 15 minut. Potrzebujemy tylko kawałek wędzonego boczku (ok. 25 dag) , 200 g makaronu spaghetti oraz świeże listki szałwii. Gotujemy w osolonej wodzie makaron spaghetti. W czasie gdy makaron się gotuje kroimy w plasterki wędzony boczek, który następnie podsmażamy na dużej patelni, wytapiamy powoli, aby wytopił
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPizza makaronowa dla dwóch osób Uwielbiam i spaghetti i pizzę więc...czemu nie zrobić 2 w 1? ;) Składniki: 100 g makaronu spaghetti Omnomnom 2 jajka ok. 8 plasterków salami z papryką 3 łyżki ketchupu 1/2 kulki mozzarelli 1 łyżeczka bazylii otartej 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz Oliwa do smażenia Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie makaron odcedzamy
Emcia Pichci