kurczaka. Po około 15 minutach gdy skórka się już lekko zarumieni podlewamy 4-5 łyżkami wody i pieczemy prze kolejne 1,5h, podlewając mięso co około 10 minut wytworzonym sosem. Resztę masła roztopić i wymieszać z miodem. Mieszaniną wysmarować dokładnie kurczaka na około 20 minut przed planowanym wyciągnięciem. Upieczonego kurczaka delikatnie zdjąć z butelki i ułożyć na paterę. Udekorować gałązkami
Pyry na Gazliście szpinaku. Pierś smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano. Dolewamy około pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Jeśli w tym czasie cały sos wyparuje dolać jeszcze odrobinę wody. Piersi odłożyć na talerz do ostygnięcia. Na tej samej patelni na której smażył się kurczak podsmażyć pokrojona w piórka cebulę. Piersi ułożyć na rozwiniętym płacie
Pyry na Gazmięso a następnie owijamy w szynkę szwarcwaldzką. Gotowe roladki szczelnie zawijamy w folię aluminiową tworząc "cukierki". Pieczemy w 180 stopniach C przez 20-25 minut. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego
Pyry na Gazwykładamy na wrzątek porcje ciasta. Mieszamy delikatnie, aby nie przykleiły się do dna. Wyciągamy 2-3 minuty po wypłynięciu. Kluseczki świetnie smakują polane oliwa z oliwy, roztopionym masłem lub sosem
Pyry na Gazodsączamy i ugadamy na talerzu. Łyżeczka nabieramy bryndze i nakładamy na roszponkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki (jeśli są duże każdą ćwiartkę przekrawamy jeszcze na pół). Składniki na sos dokładnie mieszamy tworząc emulsję którą polewamy sałatkę. Serwujemy do duszonych i pieczonych mięs i/lub grzanek
Pyry na Gazpłyny się zredukują do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i oregano. Wyłączamy grzanie i dodaje,my posiekaną bazylię. Soczewicę odsączamy, nakładamy na talerze. Polewamy sosem pomidorowym z kurczakiem. Posypujemy siemieniem lnianym i dekorujemy listkiem bazylii
Pyry na GazPierogi z kapustą i grzybami Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym Knedle z truskawkami na musie Pierogi z truskawkami Pierogi z dynią i soczewicą Kopytka z serem Racuchy z ananasem Placki ziemniaczane z gulaszem Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem i grana padano
Ala piecze i gotujejeśli posmarujemy pastą krążki pumpernikla. My najbardziej lubimy z ciemnym pieczywem i kiełkami brokuła. Pasta z tuńczyka i jajek: 4 duże lub 5 małych jaj 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g) 1 cebula szalotka (można zastąpić szczypiorkiem) 2 ogórki kiszone 2 czubate łyżki orzechów włoskich 2 łyżki majonezu light lub kremowego serka 1 łyżeczka musztardy dijon (ewentualnie łyżka
Poezja smakuwodą i dodać śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz koperek. Wszystko wymieszać doprawić solą (ale delikatnie bo ser jest słony) i pieprzem i chwilę podgrzać. Na talerzu makaron polać gorącym sosem
O kuchni z uczuciemMarzy się wam szybki i nieskomplikowany obiad, za to smaczny? Spaghetti Carbonara to idealne wyjście z sytuacji W trakcie gotowania makaronu przygotowujemy szybki sos (serio jest błyskawiczny), a na koniec staramy się nie zjeść obiadu przed dojściem do stołu (może nie być łatwo). Nowy post Spaghetti Carbonara pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceZrobiłam więc swoją niezawodną zapiekankę makaronową. Miałam okazję do wykorzystania resztek wędlin. Składniki: 1 opakowanie makaronu 20 dag kiełbasy lub wędlin 20 dag sera żółtego Słoiczek sosu bolońskiego Puszka czerwonej fasoli Sól Ketchup. Sposób wykonania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż do chwili gdy będzie średnio miękki. W tym czasie ser żółty trzemy na tarce, a pokrojoną kiełbasę
Na słodko lub wytrawniejajko, mąkę i przyprawy do smaku. Smażyć na patelni na gorącym oleju z obu stron, do chwili aż się zarumienią. Można spożywać z cukrem, śmietaną lub innym sosami lub mogą być jako baza do placka zbójnickiego . Smacznego
Na słodko lub wytrawnieczasie rolowania ciasta na paski podsypywać mąką. Zagotować wodę i posolić. Wrzucać kluski na wrzącą wodę. Gotować od chwili wypłynięcia 3 minuty. Podawać na gorąco ze skwarkami, sosem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniegdzie skapywać), tak aby nie nachodziły na siebie. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę 20 minut, co pół godziny lekko spryskując kurczaki olejem ( ja polewam łyżką do sosów )w temperaturze 180 stopni C ( bez termoobiegu, bo za bardzo się skóra wysuszy). Upieczone wyjąć, podawać na gorąco. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieczasu mieszając. Po ok 30 minutach zdjąć przykrycie z patelni i na małym ogniu smażyć całość jeszcze ok 10 minut ( ze smażeniem nie należy przesadzać, powinien jeszcze zostać sos) Z podsmażonych pieczarek odjąć ¼ część na farsz a do pozostałej ilości wlać śmietanę kremówkę i całość dusić jeszcze na małym ogniu na patelni ok 15 minut od czasu
Na słodko lub wytrawnie